NYIKOS LÁSZLÓ, DR. az Állami Számvevőszék alelnöke:

Full text search

NYIKOS LÁSZLÓ, DR. az Állami Számvevőszék alelnöke:
NYIKOS LÁSZLÓ, DR. az Állami Számvevőszék alelnöke: Köszönöm, Elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Állami Számvevőszék négy észrevételt tett a Kormány jelentéséhez. Ezek közül itt háromra szeretném ismét felhívni a figyelmet, és ebből a háromból a miniszter úr kettőt ugyancsak már említett.
Az első problémakör ez a bizonyos adósságfinanszírozás kérdése, amelyben az Állami Számvevőszék és a pénzügyi kormányzat nem egységesen, nem egyformán ítéli meg a helyzetet és a tennivalókat.
Nekünk az a véleményünk, hogy miután 1991 és 2000 között évente várhatóan 90-125 milliárd forintnyi adósságteher nehezedik az állami költségvetésre a kamatok, illetve a törlesztés miatt, ez elengedhetetlenné teszi azt, hogy valamiféle alternatív elgondolásokban is gondolkozzék a pénzügyi kormányzat, túl azon, amit a miniszter úr említett, hogy az évi költségvetés keretében, illetőleg a privatizációs folyamatok függvényében, valamint az értékpapírpiacon fölvehető pénzforrások függvényében lehet ezt a kérdést kezelni.
(11.50)
A vita tehát azon van köztünk, hogy szükséges-e, kell-e, lehet-e hosszú távú adósságmenedzselési stratégiát kidolgozni. A mi álláspontunk az, hogy kell gondolkoznia a pénzügyi kormányzatnak azon, hogy mi lesz az ezredfordulóig ezzel a hatalmas adósságtömeggel, akkor is, ha - és ezt elfogadjuk - az információk, amik rendelkezésre állnak a privatizációval kapcsolatban, az értékpapírpiacon fölvehető pénzforrásokkal kapcsolatban, ezek az információk ma még nem számszerűsíthetők.
A másik problémakör, amit Kupa úr ugyancsak említett, az állami szerepvállalás tisztázásának a problémája, az állami feladatok csokorba gyűjtése, ismerve azt a vitát, amit ez ügyben a Parlament illetékes bizottságai is lefolytattak. Szeretnénk továbbra is fölhívni arra a figyelmet, hogy az állami költségvetési intézmények finanszírozása változatlanul báziselven történik, nem a feladatokat, nem a funkciót, hanem a báziselvű intézményt finanszírozza az állami költségvetés, ami magában rejti a pazarló gazdálkodás veszélyét.
A harmadik probléma, ami kevésbé jelentős talán, de technikailag feltétlenül fontos, itt is említést érdemel, a letéti számlák kezelésének a problémája, aminek a megoldására megítélésünk szerint az államháztartási törvényben is utalni kellene éppen azért, hogy a konkrét szabályozás úgy történhessen, hogy - miként ezt a Pénzügyminisztérium javasolja - ha lesz végrehajtási utasítása a megalkotandó államháztartási törvénynek, akkor ez a végrehajtási utasítás hivatkozhassék a törvényre, amelyben legalább egy félmondatnyi utalás szükséges megítélésünk szerint arra, hogy létezik a magyar költségvetési jogban egy ilyen pénzkezelési technika, mint a letéti számla.
Elnök úr! Köszönöm a szót és a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir