PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ)
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ) Elnök úr! Tisztelt Ház! Ha megfogadnánk vagy megfogadná véletlenül a Pénzügyminisztérium az előttem szóló képviselő úr javaslatát, amit valóban jó lenne megfogadni, akkor már csak a következő Kormány használhatná a levont tanulságokat, hiszen ne felejtsük el - ez talán nem világos a kívülállók számára -, hogy egy 90-es évben történt esemény tanulságait kellene most összegeznünk. Ha ennek az évnek a költségvetési tanulságait ugyanilyen tempóban fogja a Parlament levonni vagy vizsgálni, akkor tényleg már csak a következő kormány tanulhat az összegzésből.
Az érdemi dolgokra rátérve, négy tényt szeretnék említeni. A jelentés 6. oldalán az található, hogy az elkülönített alapokból történő visszafizetést a Kormány a saját hatáskörében kívánja elosztani. A mi véleményünk szerint - ezt eddig talán nem említették a felszólalók - ez nem szerencsés megoldás, olyan lehetőségeket teremt, ami a Parlament költségvetést ellenőrző jogainak kikerüléséhez vezethet. Tehát mi ezzel nem tudunk egyetérteni.
Én is megemlítem, amit az előttem szólók már megemlítettek, hogy számunkra sem igazán bizonyított és igazolható, hogy a hosszú távú belső adósságkezeléssel semmiféle stratégiai elképzelése nincs a kormányzatnak, ezt már előttem többen említették. Ugyancsak nem szerencsés szerintünk az - és vitatható legalábbis -, hogy a privatizációs bevételekről a Kormány semmiféle érdemi, stratégiainak nevezhető, hosszú távú elképzeléssel nem rendelkezik, és nem is kíván ilyet kidolgozni. És végül említenék egy negyedik tételt, a jelentés szövege úgy fogalmaz, hogy az államháztartási törvény - ez a 12. oldalon található - meghatározó jelentőséggel bír a költségvetés bizonyos problémáinak kezelése ügyében.
Mi is azt gondoljuk, hogy meghatározó jelentőséggel kellene hogy bírjon, de az a véleményünk - ezt tegnap Gaál Gyula képviselőtársam már elmondta -, hogy nem teremti meg az államháztartási törvénytervezet jelenlegi változata azokat a feltételeket, amelyeket meg kellene teremteni.
Mindezeket csak mint kifogásokat, illetve észrevételeket említem, hiszen egy jelentéssel van dolgunk, és a jelentés egy sajátos parlamenti műfaj. A jelentéshez nem lehet módosító indítványt beterjeszteni: vagy tudomásul veszi a Parlament, vagy nem veszi tudomásul. Ezért az előttem szóló Fideszes képviselő nem tehetett mást, ha nem tetszett neki a jelentés, mint felszólthatta a Kormányt, hogy vonja vissza a jelentését.
Ha mi a jelentést tudomásul vennénk, akkor tudomásul vesszük azt, hogy a Kormány ennyire képes, ilyen jelentést képes erről a problémáról előterjeszteni, és a jelentést akkor formai alapon tudomásul vehetnénk, mint műfajt. De miután egy gombnyomással kell szavazni és a tartalmát nem kívánjuk tudomásul venni, mi is kénytelenek vagyunk "nem"-mel szavazni erre a jelentésre, és természetesen reménytelenül, de mégis kérem képviselőtársaimat, hogy hasonlóan szavazzanak. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir