PREPELICZAY ISTVÁN (FKgP)

Full text search

PREPELICZAY ISTVÁN (FKgP)
PREPELICZAY ISTVÁN (FKgP) Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt szeretném kérni, hogy függesszék fel a mentelmi jogomat. Én bünhődni akarok. (Derültség.)
Ez így nagyon egyszerű lenne. De egypár dolgot hozzá kell fűzni. Pont ma, amikor itt azt a kárpótlási törvényt tárgyaltuk, úgy elgondolkodtam azon, hogy valamikor a forradalom előtt ki hol volt, mit csinált. Én speciel tudom. Én ÁVH-őrizetben voltam, rabbányában voltam, tudom, hogy Kéri Kálmán, Zimányi képviselőtársam, többen Recsken voltak, tudom, hogy Nagy Ferenc József miniszter úr munkaszolgálatos volt, tudom, hogy kitelepítettek voltak, és tudom, hogy kik és hogy tanulhattak felsőfokú oktatásban. Az én unokanővéremnek, aki kiválóan érettségizett, három nyelvet beszélt, joga volt kitelepítettként malteros lánynak lenni a Hajdúságban.
Volt, aki jogi egyetemre járt és a szocialista jogot tanulmányozta, nevezetesen, nyilvánvalóan ellenzéki magatartása miatt a gyakorlati helyét az Andrássy út 60-ban jelölték ki, ott tanulta a szocialista jogot. Megtanulta. Szóval nem egyformán éltük át ezt az időt.
Aztán jött a forradalmunk. A forradalom után hát megint történtek dolgok ugye. (Derültség:) Emberek százait vitték bíróság elé, emberek százait végezték ki. Volt olyan jogász, aki a vérbíróságok mellett jegyzősködött, saját beadványa szerint éjjel saját szorgalmából készítette a jegyzőkönyvet, hogy meg ne akadjon ez a "nagy igazságszolgáltatás." (Közbeszólás: Tudjuk!)
Ez az ember ma azt hirdeti, hogy nem történt rendszerváltás. Ha ebben az ügyben a bíróság netán engem elmarasztal, akkor tényleg nem történt rendszerváltás.
(19.00)
Tudniillik egész egyszerűen érthetetlen az, ami történik, mert azt hiszem, a vádlottak padján nem egyedül fogok ülni: önök is mellettem ülnek, lélekben legalábbis, a Ház döntő többsége, a tisztességesek. Mert mi történt? Valamikor 90 szeptemberében be lett nyújtva egy Hack-Demszky-féle törvényjavaslat. Később a Kormány szintén benyújtott egy ilyen javaslatot. Később a Kisgazdapárt is benyújtott egyet, ami már leszűkítette csak erre a Házra. Hát legalább mi legyünk tiszták már ez előtt az ország előtt! (Taps a kormánypártok soraiban.)
Ezek után előzetesen múlt hétre be volt ütemezve, aztán e hétre volt, aztán jövő hétre, és most már a jövő hétre sincs beütemezve. Meg kell mondanom, hogy nem politikusi felelőtlenség, elkeseredés vezetett engem oda tavaly októberben, amikor úgy éreztem, hogy kénytelen vagyok egy ilyen nyilatkozattal kiprovokálni a feljelentést, és kíséreljük meg bíróság előtt végigvinni ezt a kérdést, hogyha már itt ebben a Házban ezt nem sikerült döntésre vinni.
Még egyetlenegyet. Arany János annak idején azt írta, hogy "ha egy úri lócsiszárral találkoztam, bevert sárral, letöröltem". Mi ezt a sarat 40 évig töröltük az elvtársaktól. Engedtessék meg, hogy egy Torgyán Józseftől, aki a Tutsek bíróság jegyzője volt, aki 20 éven keresztül besúgó volt, én most a sarat ne töröljem magamról! Kérem, hogy függesszék fel a mentelmi jogomat! (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir