KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha a gazdaság adatait megnézi, amelyek rendelkezésre állnak – ugyan nagyon korlátozottan, mert az adatszolgáltatás elég beteg –, akkor a költségvetési hiány növekedése, az infláció csökkenése és a kamatszínvonal csökkenése együtt következett be, tehát pontosan nem igaz az, hogy a hiány növekedése inflációs növekedést okozna, vagy a kamatszínvonalat növelné. Ellenkezőleg: az állam elsőként csökkentette az értékpapírjainak kamatait 3, illetve 3 és 5 százalékkal, és ezt tovább csináljuk.
A kérdésben megfogalmazott állítás akkor állná meg teoretikusan és a gyakorlatban a helyét, ha pénzszűke lenne a piacon, de az első negyedévben a pénzkibocsátás – ha szabad így fogalmaznom – a magas külföldi működőtőke-beáramlás és a kedvező külkereskedelmi eredmények miatt magasabb, mint magának a termelésnek vagy a GDP-nek a növekedése. Hitelt nem veszünk fel, csak a pénzpiacról finanszírozzuk a költségvetés hiányát.
Átgondoltuk, hogy készítsünk-e egy csomagtervet – amit én nagyon utálok, már a szót is, mert nagyon sok mindenre emlékeztet –, ennek hatásait vizsgálva arra jutottunk, hogyha tovább csökkentenénk a költségvetés kiadásait, akkor csak növelnénk a munkanélküliséget, hiszen ez egy biztos keresleti forrás a gazdaságban, és számításaim szerint a gazdaság további visszaesését eredményezné; azt meg, hogy további, a széles tömegeket érintő intézkedéseket vezessünk be, tehát magyarul: az életszínvonalon verjük le ezt a hiányt – se én, se a Kormány nem tartjuk helyesnek és követhetőnek.
Ettől függetlenül úgy látjuk, hogy a költségvetés hiányát a tavalyi szint körül lehet tartani, és megfelelő belső intézkedéseket, illetve javaslatokat a Parlament elé fogunk terjeszteni a Kormány által megfelelőnek tartott időpontban. Ez alatt azt értem, hogy tisztán kell látnunk, hogyan áll a felszámolási és a csődeljárás, mit eredményeznek a behajtási intézkedések, illetve hogy a gazdaság állapota és helyzete – elsősorban az agrárgazdaságé – hogyan alakul. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir