CSÉPE BÉLA, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság elnöke, az országgyűlési határozati javaslat …

Full text search

CSÉPE BÉLA, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság elnöke, az országgyűlési határozati javaslat előterjesztője:
CSÉPE BÉLA, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság elnöke, az országgyűlési határozati javaslat előterjesztője: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság az 1/1992. számú országgyűlési határozatban megjelölt egyik feladatát teljesítette: javaslatot készített a társadalmi szervezetek támogatására, az 1992. évi költségvetésben meghatározott keretösszeg felosztására.
Ennek a javaslatnak az elkészítéséhez a bizottság pályázatot írt ki. A pályázati kiírásunkra 923 pályázat érkezett. Megemlítem, hogy tavaly ez a szám 577 volt, tehát jelentős az emelkedés. S azt is megemlítem, hogy a pályázatoknak az össztámogatási igénye 3,8 milliárd forint, tehát a 420 millió forinthoz.
A pályázatunkban már kiemeltük azokat a társadalmi szervezeteket, amelyeket kiemelten támogatásban kívántunk részesíteni. Ezek a szociális, rehabilitációs, prevenciós és egészségmegőrző társadalmi szervezetek, az ifjúsági és gyermekérdekeket képviselő, valamint a természet- és környezetvédelmi tevékenységet folytató társadalmi szervezetek.
Hangsúlyoztuk azt, hogy nem részesülhet támogatásban politikai párt, politikai szervezet, munkavállalói érdekképviseleti szervezet, szakmai szövetség, valamint olyan társadalmi szervezet, amely más költségvetési forrásból is részesül támogatásban.
Ezzel kapcsolatban ki szeretném emelni a bizottság két döntését.
Az egyik a politikai pártok ifjúsági szervezeteiről szólt. Ezeknél fölmerül az, hogy nem politikai szervezet-e.
A bizottság úgy döntött, hogy ezeknél elsődleges az ifjúsággal való foglalkozás, ezért valamennyi olyan pártnak az ifjúsági szervezetét, amely megfelelő pályázatot nyújtott be, támogatásra javasolta.
A másik ilyen hasonló döntés, amit szeretnék ismertetni a tisztelt Házzal a bevezetőmben, a POFOSZ, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége. Itt is sokan mondták és fölmerült, hogy nem politikai szervezet-e.
Ezzel kapcsolatban is a bizottság úgy foglalt állást, hogy nem. Mert ugyan a nevében benne van, de itt lényegében arról van szó, hogy a múlt rendszer által politikailag üldözötteknek egy ilyen tömörülése, és jelenleg ez nem tekinthető olyan politikai szervezetnek, amely innen nem részesülhet támogatásban.
(17.10)
A pályázatunkban szerepelt feltételként az is, hogy a cégbírósági bejegyzésnek '92. január 1-jéig meg kellett történnie, tehát a későbbi bejegyzéseket már nem tudtuk elfogadni. Kénytelenek voltunk egy ilyen határvonalat húzni, ebből sok probléma adódott. Itt szeretném megemlíteni, hogy emiatt maradt ki a javaslatunkból többek között a Hunyadi Szövetség, amely most jelentős tevékenységet lát el a Délvidéken, ahol mindenki előtt ismerten vannak problémák; az 1956-os Magyarok Világszövetsége, az Erdélyi Körök Országos Szövetsége, valamint a Tessedik Sámuel Társaság. Tehát ezeknek a kimaradása kizárólag azért történt, mert a cégbírósági bejegyzés január 1-jéig nem történt meg.
A bizottság munkáját nyilvánvalóan úgy kellett elkezdeni, hogy ebből a rendelkezésre álló szűk keretből meghatározta azokat a kisebb keretösszegeket, amelyek a főbb csoportok részére javaslatba hozhatók. Ezzel kapcsolatban igen sok bírálat érte a mi felosztásunkat.
Az első csoportként a javaslatban szerepel a szociális és egészségügyi blokk. Itt a szociális bizottság részéről többször kaptunk bírálatot, hogy jelentősen lecsökkent a százaléka ennek a csoportnak a múlt évhez képest.
Szeretném felhívni a tisztelt Ház és a közvélemény figyelmét, hogy az idei költségvetésben négy nagy, ún. fogyatékos szevezet külön sorban szerepel. Ezek a mozgáskorlátozottak, a hallássérültek, a vakok és a gyengénlátók és az értelmi fogyatékosok szervezetei, és ezek részére a költségvetés összesen 100 millió forintot külön sorban szerepeltet.
Tehát ha meg akarjuk ítélni ennek a blokknak az ilyen fedezeti összegét, akkor ezt mindenképpen hozzá kell számítani, tehát a plusz 100 milliót, mert tavaly ezek a szervezetek ugyanebből a keretből részesültek támogatásban, és a tavalyi keret is lényegében ugyanaz volt, mint az idei, mindössze 10 millió forintos az emelkedés.
Szintén sok bírálatot kaptunk – sajtóban is olvasható volt – az ifjúsági blokk keretével kapcsolatban. Az ifjúsági blokk részére a mi különbizottságunk 97 milliós keretet állapított meg első nekifutásra, és elhangzott a követelés az ifjúsági szervezetek részéről, hogy legalább 150 millió forint legyen számukra ez a keret. Ezzel kapcsolatban meg kell említsem, hogy bizottságunk megértve az ifjúságnak ezt a követelését, gondjait, nagyobb fedezethez való jutási igényét, nem tudta ezt teljesíteni, mivel ezt csak úgy tudtuk volna elfogadni, ha az előbb említett szociális blokknak a kerete még jobban lecsökken, illetőleg a továbbiakban a környezetvédelem részére nyújtott fedezeti keret, a 63 millió, valamint az egyéb résznek a 155 millió forintja. Nem tudtuk teljesíteni.
Ugyanakkor arra is föl kell hívnom a figyelmet, hogy az egyéb blokkal kapcsolatban – amely ugye első látásra nyilván szembeötlik, hogy miért 155 millió – olyan problémák voltak, hogy egyrészt ide jött a legtöbb pályázat, másrészt pedig ezt a részt terhelte a MTESZ-nek és a TIT-nek az igen nagy igénye, amelyet a bizottság megpróbált ezen a kereten kívül érvényesíteni, de sajnos eredménytelenül. Tehát nem tudtuk a Pénzügyminisztériumnál elérni azt, hogy valamiképpen ezt a két szervezetet ne ebből a keretből kelljen támogatni.
Ezért ránk nehezedett az a probléma, hogy amennyit tudunk, adjunk a MTESZ-nek és a TIT-nek is, de mindjárt megemlítem, hogy a TIT részéről bejött módosítási indítvány, mely szerint 80 millió legyen a támogatásuk, nem tudtuk elfogadni, illetőleg támogatásra ajánlani – majd ahogy rámutatok később, a többivel együtt sem –, mivel ez teljesen felborította volna a szakmai elemzéssel összeállított keretfelosztásunkat.
Egyébként ez a keretfelosztás egyáltalán nem volt merev, a bizottság a javaslat végső meghatározásánál már csinált benne módosításokat, és tulajdonképpen a beérkezett sok-sok módosítás is azt célozza zömében, hogy átjárás lehessen a különböző csoportok között.
A költségvetési bizottság sem fogadta el azt az indítványt – volt egy ilyen indítvány –, hogy csak az egyes csoportokon belül lehessen átjárás, tehát módosítás a különböző összegekben. Tehát végső soron a végeredmény most az, hogy ez a különbizottság által felállított nagyjábóli keretösszeg várhatóan a módosítások elfogadása után jelentősen változni fog.
Tájékoztatom a tisztelt Házat arról, hogy munkánkat szakértők bevonásával igyekeztünk minél mélyebb elemzésekkel, meghallgatásokkal végezni. Három csoportot alakítottunk. Az első csoport volt a szociális és egészségügyi, ezt én magam irányítottam; a második csoport volt az ifjúság- és gyermekvédelmi, ezt Rózsa Edit alelnök irányította; a harmadik csoport volt a környezetvédelmi és ez a bizonyos egyéb kategória, amely igen nagy terjedelmű volt, ezt a bizottság titkára, Markó István irányította.
Ki kell emelnem egy különleges problémát, amellyel a bizottság birkózott, és végül is úgy néz ki – amennyiben a tisztelt Ház elfogadja –, sikerült megoldást találni rá. Ez az értelmi fogyatékos szervezeteknek a problémája.
Az értelmi fogyatékos szervezetek részére a költségvetés külön rovatban – tehát amit az előbb említettem, az a 100 milliós külön keret – 6 millió forintot irányzott elő. Bizottságunk a meghallgatások után úgy találta, hogy ez az összeg kevés, ezért ebből a keretből 3 milliót tartalékol, és a javaslatban még ez is szerepel.
A költségvetési bizottság módosító indítványával ez a kérdés már úgy kerül a tisztelt Ház elé, hogy a 3 milliót elfogadva 9 millióra emelkedik az értelmi fogyatékos szervezeteknek a kerete, és ebben már a különbizottság által kidolgozott és a költségvetési bizottság által magáévá tett felosztás szerepel. Tehát amennyiben ma ezt a tisztelt Ház elfogadja, akkor ezzel megoldottunk egy olyan kérdést, ami nemcsak a 420 milliót terheli, hanem egyébként fönnállt volna. Ezzel azért is foglalkoztunk, mert ide is pályáztak, tehát ezek a szervezetek ide is nyújtottak be pályázatot, tehát foglalkoznunk kellett velük.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most szeretnék rátérni arra az igen nehéz munkára, ami a pályázatok meghirdetése, beérkezése, a javaslatok kidolgozása után várt ránk, illetőleg keletkezett, s aminek a végeredménye remélhetőleg ma megszületik.
Igen sok képviselő nyújtott be módosító indítványt, ezek száma 74, ez még önmagában nem mond sokat, de ez olyan sok tételszámot tartalmazott, hogy ezt nyugodtan meg lehet 5-tel, 6-tal szorozni. Ezt pontosan nem számoltuk ki, de igen jelentős a tételszám. Ami viszont rávilágít a problémára, az az – és ezt kiszámoltuk –, hogy a képviselők által kezdeményezett változtatásoknak a forintösszege pluszban 454 millió forint. Tehát a keretet meghaladóan kívántak módosítani, és ebből 98 millió forint fedezet nélküli módosítási indítvány. Tehát lényegében olyan probléma keletkezett a különbizottság részére is, és azt hiszem, az egész Ház részére, hogy a keretet jóval meghaladó módosító indítványok tömegével kell megbírkózni és ebben az esetben a különbizottság, amikor arról tárgyalt, milyen álláspontot foglaljon el, akkor azzal a nagy problémával találkozott, hogy lényegében elölről kellett volna kezdeni azt a munkát, amelyet körülbelül két hónap alatt szakértők bevonásával végzett.
Ugyanakkor ezek a módosítások sok olyan belső problémát takartak, amelyeknek a megoldása még külön eljárást igényelt. Nem voltak párosítva az egyes összegek. Voltak fedezet nélküli módosítások. Tehát fölmerült a financiális egyensúly megtartása érdekében egy olyan – hogy úgy mondjam – operációnak a szükségessége, amely ezt a módosító halmazt, tömeget olyanná teszi, hogy a tisztelt Ház elé olyan forgatókönyv készülhessen, amelyben már csak olyan javaslatok vannak, párosítva plusszal és mínusszal, amelyek akár megszavazásra kerülnek, akár nem, a pénzügyi egyensúlyt nem borítják fel.
Ezt a – nyugodtan mondhatom – sziszifuszi munkát a különbizottság nem vállalta. A különbizottság olyan döntést hozott, hogy ezért az értelmi fogyatékos szervezeteket kivéve valamennyi módosító indítványnál nem-et mond.
(17.20)
Felhívom a tisztelt Ház figyelmét, hogy emögött nem az a döntés van, mint hogyha a bizottság egyes tagjai, és maga az egész bizottság is, nem talált volna javítanivalót a munkájában, hanem ez tulajdonképpen egy olyan szükségszerűség, hogy a módosítási adathalmazt, amely 454 millió forintra vonatkozott, olyan irányba kellett terelni, hogy ez elsősorban pénzügyi fedezet szempontjából megoldást nyerjen. Erre pedig a költségvetési bizottság volt kijelölve.
Ez tehát az oka annak, hogy a mi különbizottságunk globálisan nemet mondott a tisztelt képviselőtársak javaslataira, de még egyszer hangsúlyozom, hogy ebben nem olyan értékítélet van, mint amire sokan gondolnak, hanem egyszerűen nem lehetett mást tenni. Emellett a bizottság azt is hangsúlyozta, hogy tulajdonképpen a bizottságnak a munkája szakértők bevonásával már egyszer megszületett, és tulajdonképpen ehhez a bizottság a továbbiakban tartja magát.
Külön ki kell emelnem négy szervezetet, amelynek a terhére olyan sok módosító indítvány érkezett, és ezt külön ki kellett munkálni, hogy elfogyott a fedezet, tehát ha ezeket a tisztelt Ház elé bocsátjuk, akkor egy olyan szavazási procedúra keletkezik, amelyben nem lehet megtartani a keretösszeget sem. Nyilván ilyen helyzetbe nem hozhatjuk a tisztelt Házat. Ez a négy szervezet az Úttörők Szövetsége, a Társadalmi Egyesületek Szövetsége központi irodája, a POFOSZ és a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége.
Ennek a megoldásához tulajdonképpen a költségvetési bizottságnál nyújtottunk konkrét segítséget, és a költségvetési bizottságnál is – amint nyilván rövidesen az előadója ezt ismertetni fogja – az volt a fő feladat, hogy pénzügyi fedezeti szempontból hozzuk a tisztelt Házat olyan helyzetbe, hogy ez a javaslat megszavazható legyen, és azok a költségvetési támogatást élvezendő szervezetek végre megkaphassák a pénzt. Mert már amúgy is elég késő van a tavalyi évhez képest, tehát mindenképpen előbbre kellett lépni, és nem volt arra idő sem, hogy mind a két bizottság teljesen elölről kezdve, átgondolva az egészet, kialakítson valami új javaslatot.
Mind a költségvetési bizottságnak, mind a különbizottságnak a bizonyos mértékig globális nem-je mögött ez van, habár a költségvetési bizottságnál már nem globális ez a nem, mert – amint majd hallani fogjuk – igen jelentős területét a módosító indítványoknak lényegében újratárgyalta és saját bizottsági módosító indítvánnyal szerepelteti az anyagban. A tisztelt képviselőtársaknak tehát igen sok módosító indítványa tulajdonképpen itt állva maradt, lehet róla szavazni, hogy igen vagy nem, de ugyanakkor az is tény, hogy nagyon sok módosító indítványt lehet megtalálni a forgatókönyvnek az első részében. Azt jelenti ez a felsorolás, hogy a költségvetési bizottságban nem kapta meg az egyharmadot sem, tehát már nem kerül a tisztelt Ház elé.
Végül is a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében olyan forgatókönyv készítését mozdítottuk elő, amelyben tételesen már csak plusz és mínusz szerepel egy-egy szavazási tételnél, tehát a végösszeg nyilvánvalóan ezért nem borulhat fel. Ebből következik az, amit itt meg kell említenem, hogy az egyes szavazásoknál az eredeti összegre nem kell szavazni, hisz az nem normaszöveg, hanem egy forintösszeg, mert az a későbbiekben még előjöhet, és a végeredmény pedig mindenképpen a keretösszeg lesz.
Azzal szembesülünk tulajdonképpen ennél a munkánál, hogy az egyes képviselői szándékok nem tudnak szembesülni a plenáris ülésen, hanem a financiális hálón fennakadtak. Ebből én a bizottság elnökeként azt a következtetést vonom le, és általában azokból a tapasztalatokból, amelyeket ennek a munkának a folyamán szereztem, hogy ez a módszer, amelyet itt most csinálnunk kell, mert más módon ezt pillanatnyilag megoldani nem tudjuk, nem jó, nem célravezető, és keresnünk kell annak a módját, hogy a jövőben ez hogy változzon meg.
Tulajdonképpen erre vonatkozik az országgyűlési határozati javaslat különbizottságunkra kiszabott második számú feladata, egy olyan törvénynek az előkészítése, törvényjavaslat benyújtása szeptember 30-áig, amely alapján a jövőben sokkal megnyugtatóbb módon lehet mindenkor a költségvetésben erre a célra szánt összeget felosztani.
A bizottság tagjai nevében is mondhatom tehát, hogy egyáltalán nincsen olyan sikerélményünk, hogy itt valamiféle tökéletes és jó munkát végeztünk. De úgy gondolom, hogy ezzel, amit most elmondtam, rámutattam azokra a nehézségekre, amelyekkel a bizottság küszködött, és ennek ellenére – habár nincs ez a jó érzésünk meg, és nyilván jobb módszer kellene – mégis azt mondom, hogy ezt a feladatot a lehető legjobb módon a bizottság végrehajtotta, s a tisztelt Ház elé hozott egy olyan javaslatot, amely most, az előbbiek alapján fönnmaradt módosító indítványokkal megváltoztatható. S remélem, hogy akkor itt rövidesen elérünk abba a helyzetbe, hogy azok a társadalmi szervezetek, amelyek végül is támogatásban részesülnek, a pénzt minél hamarabb megkapják.
Még egy formai dolgot kell megemlítenem a jegyzőkönyv miatt. A javaslatunkban egy sorszámhiba szerepel: II/33-nál a 33 kétszer lett leírva, ez egy technikai dolog, nyilván a végső határozatban ez a sorszámhiba is kiküszöbölődik.
Tisztelt Ház! Én bevezetőmben főleg a nehézségeket szerettem volna érzékeltetni. Ugyanakkor szeretnék végezetül rámutatni arra, hogy ez a feladat ugyanakkor egy igen fontos feladat, mert a meghallgatások során, azokban a tapasztalatokban, amelyeket most mi szereztünk, nagyon kiviláglott, hogy ebben az országban, a társadalomban igen komoly önszerveződés van, és ezek bizonyos szervezeti formákat öltenek. Ezek az emberek, ezek a szervezetek tulajdonképpen felénk nyújtják kezüket támogatásért. Nyilván sok olyan szervezet van, amely nem érdemli meg a támogatást. De meggyőződésem, hogy sok olyan szervezet van, amely végül is innen nem tud kapni támogatást, hisz az összeg annyira csekély, vagy nem tud kapni elég támogatást.
Ezt szeretném végül is kiemelni, hogy nagyon komoly probléma ez. Úgy gondolom, hogy a társadalmi szervezetek a társadalom életében igen fontos, komoly szerepet játszanak, ezért kérem a tisztelt Ház segítségét ahhoz, hogy a mai napon a kellő módosításokkal együtt megtörténhessen a döntés, és azok a társadalmi szervezetek, amelyek végül is itt támogatást nyernek el, ehhez a pénzhez minél hamarabb hozzájussanak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir