BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló 1989. évi XVII. törvény az eljárási szabályok meghatározása során a 20. szakasz (1) bekezdésében úgy rendelkezik, hogy a népszavazás lebonyolítására, eredményének megállapítására – az e törvényben előírt kiegészítésekkel és eltérésekkel – az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény rendelkezései az irányadók. Tekintettel arra, hogy speciális előírásokat az iratok kezeléséről, megsemmisítéséről az említett törvény nem tartalmaz, a népszavazás és népi kezdeményezés indítványozására vonatkozó gyűjtőíveket az 1989. évi XXXIV. törvény szabályai szerint kezeljük.
Ezeknek a gyűjtőíveknek az útja a következő.
Az országos népszavazásra, valamint népi kezdeményezésre irányuló állampolgári kezdeményezést az Országgyűlés elnöke a beérkezéstől számított nyolc napon belül megküldi az Országos Választási Bizottságnak hitelesítésre. A bizottság adminisztratív feladatait, így az iratkezeléssel kapcsolatos ügyeit is a Belügyminisztérium e feladatra kijelölt főosztálya látja el.
A választási bizottság felkéri az Állami Népességnyilvántartó Hivatalt, hogy a gyűjtőívek hitelesítését végezze el, ennek határideje maximum 30 nap.
A hitelesítés eredményéről a választási bizottság tájékoztatást ad az Országgyűlés elnökének, aki a parlamenti beterjesztésről, illetve annak mellőzéséről gondoskodik.
Az aláírásokat tartalmazó gyűjtőíveket a választási bizottság a választási iratok megőrzésének általános szabályai szerint 90 napig megőrzi, majd ezt követően a gyűjtőívek megsemmisítéséről intézkedik. Ez történt a korábban benyújtott aláírásgyűjtő ívekkel is.
A megőrzési időszak alatt a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványok titkosak.
Ha az aláírásgyűjtés eredménytelen volt, akkor ennek megállapítását követően, amennyiben a kezdeményezés eredményes, és országos népszavazás kiírására kerül sor, akkor a szavazás napjától számított 90 napig kell megőrizni ezeket az aláírási íveket.
A gyűjtőíveket az eljárás valamennyi szakaszában zárt csomagban, hitelesítő pecsétekkel biztosítva kezeljük, tárolásuk páncélszekrényben történik, minden egyes eljárási cselekményről jegyzőkönyv készül. A hitelesítés után az iratokat a megsemmisítésig a választási és informatikai főosztály irattárának páncélszekrényében helyezzük el – a Belügyminisztérium kereteiben működik.
Az ismertetett eljárási rend szerint történt az 1989. évi és az 1990. évi népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ívek megsemmisítése is. Erről az eljárásról jegyzőkönyv készül.
A Kontyfa Utcai Általános Iskola tanárai által gyűjtött aláírások még nem kerültek megsemmisítésre, mivel az őrzési határidő még nem járt le. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir