GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úrnak a sertésszektor helyzetét érintő kérdésére az alábbi tájékoztatást adom:
Az agrárpiaci rendtartást koordináló bizottság 1992. március 18-ai ülésén 250 ezer darab élősertésnek megfelelő csontoshús-egyenérték behozatalára írt ki pályázatot. Ennyi a számról is, ami stimmel. A döntést az 1991. év második félévében bekövetkezett sertésállomány-csökkenés indokolta. A húsipari feldolgozó vállalatok vágókapacitásához és piaci lehetőségeihez képest kevés állat állt rendelkezésre.
Szükségesnek tartom azonban hangsúlyozni, hogy a belföldi piacokat ez a helyzet nem veszélyeztette, de komolyan érintette a vállalatok exportértékesítését. Ez utóbbi probléma feloldására indult az importra vonatkozó döntés. Az importtal egyidejűleg 100 ezer darab élősertés exportjáról is döntés született a versenyhelyzet megteremtése érdekében.
Terveink szerint tehát az alapanyag-termelő választhatott, hogy a hazai feldolgozóiparnak vagy az exportáló cégeknek adja áruját. A pályázat elbírálásának eredményeképpen 124 ezer darab élősertésimportra kaptak engedélyt a feltételeknek eleget tevő cégek június 30-ai beérkezéssel. Ismétlem, az importra vonatkozó intézkedés egy átmeneti árualaphiány-helyzetet oldhatott fel.
Információink szerint a kiadott 124 ezer darab élősertésimportból napjainkig mintegy 10–15 ezer darab élősertés érkezett az országba, és várhatóan maximum 30 ezer darabnál nagyobb mennyiség nem is kerül beszállításra, aminek oka likviditási problémákra és az öncsődöt bejelentett vállalatok termeléskiesésére vezethető egyrészt vissza, és ehhez az utóbbi időben az import viszonylagos magas ára is hozzájárult.
Mindezek alapján az importáló a hazai felvásárlási árakra alig tud befolyást gyakorolni. Szeretném közölni, hogy közel 7 millió sértést vágunk az idén is le.
Az agrárpiaci rendtartás az agrárpiac szabályozásának jogi kereteit határozza meg. Az agrárpiaci rendtartási törvény alapján lesz mód a sertéságazat olyan piaci szabályozásának kiépítésére, amely a termelő, feldolgozó, kereskedő és fogyasztó biztonságát szolgálhatja. Természetesen ennek számos feltétele van, például működőképes terméktanács, költségvetési forrás, esetleges intervenciók stb. Úgy gondolom, a sertéságazat pénzügyi, tulajdoni, privatizációs problémáit nem az agrárpiaci rendtartás keretein belül kell megoldanunk.
A belföldi piaci egyensúlyt a mezőgazdasági üzemek, a húsipari feldolgozó vállalatok, valamint a kereskedelmi láncolat átalakulási folyamata átmenetileg megzavarhatja. Szeretném azonban figyelmeztetni a képviselő urakat, illetve felhívnám a figyelmüket, hogy akik a sertéstenyésztés területén dolgoznak, tudják, hogy a sertéságazatban van egy éven belüli hullámzás, és van egy nagyobb, körülbelül két és fél éves sertésciklus – és a dolog dialektikájából következik, hogy nincsen soha hullámhegy hullámvölgy nélkül. És hogyha hullámvölgy van, én arra kérem a képviselő urakat, attól azt még nem kell válságnak kikiáltani. Minek kell az ördögöt a falra festeni?
A húsipari ágazat élelmiszeriparon belül betöltött jelentős szerepére, éves szinten körülbelül 300–350 millió dollárt biztosító árbevételére természetesen a jövőben is szükség van, az EK társult tagságunkhoz igen komoly feladatunk van a piacok által elismert minőség megteremtésében is.
Mindezek megalapozásához a szükséges rendeletek, törvények, tanulmányok, koncepciók és a konkrét megvalósításhoz szükséges munkák folyamatosan készülnek a termelő, feldolgozó és kereskedelmi szakterületek egyidejű összehangolásával.
Köszönöm figyelmüket, és kérem, fogadják el válaszomat. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir