HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Olyan kérdéskörben szeretném megtudni a Kormány álláspontját, amely meglehetősen sok állampolgárt érint szűkebb pátriámban Kőszegen és környékén. Köszönhetően a határ közelségének, egyrészt a bejövő turisták, másrészt a legálisan külföldön dolgozó polgártársaink jóvoltából egyre több deviza áramlik be az országba, aminek azt hiszem, hogy valamennyien örülhetünk.
Az utóbbi pár hét ellentmondó nyilatkozatai azonban elbizonytalanították azokat, akik eddig hazahozták kemény munkával megkeresett bérüket, és annak jó részét magyar bankokban helyezték el. Egyre többet hallani ugyanis arról, hogy a Kormány fontolgatja a devizabetétek kamatai adómentességének a megszüntetését. Szeretném, ha államtitkár úr nyilatkozna a Kormány szándékáról.
De hát lássuk először talán a tényeket. 1992. április 16-án a Figyelő című gazdasági hetilapban Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy interjúban kijelentette: ha nem sért politikai érdekeket, a betétek kamatjövedelmét is meg kell adóztatni. Szerintem ugyanis torzulás az, hogy a forintbetét utáni kamatjövedelmet megadóztatják, de a dollárbetét utáni kamatjövedelem adómentes. Azonos elbánásban kell részesíteni a kétféle jövedelmet. – Ugyanezt elmondta előző nap a rádió Déli Krónikájában is.
A Népszava ugyancsak április 16-án megkérdezte a Magyar Nemzeti Bank második emberét, Tarafás Imrét, aki ez ügyben így nyilatkozott: Csak a Péter tudja megmondani, hogy miért mondta ezt. Tarafás Imre, az MNB elnökhelyettese a Mai Napban ugyanezen a napon, április 16-án már azt nyilatkozta, hogy szorgalmazza a devizabetétek megadóztatását, szemben Hárshegyi Frigyessel, aki viszont mindkét betétfajta adóztatásának eltörlését helyezte kilátásba.
A nyilatkozatok után egy nappal, április 17-én az Esti Hírlapban Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előbb cáfolta előző napi önmagát, majd ugyanebben a cikkben megerősítette az előző napi hírt.
Szintén április 17-én a Napi Gazdaságban Tarafás Imre elnökhelyettes, aki még előző nap nem értette – ugye azt mondta, hogy Péter tudja megmondani, hogy miért mondta ezt –, úgy tűnik, másnapra megvilágosodott. Kifejtette, hogy szerinte egy csekély mértékű adó nem szegné kedvét a devizában takarékoskodóknak.
Úgy vélem, felesleges a további nyilatkozatok – bár van még néhány – idézése. Tudom azt is, hogy pénzügyminiszter úr többször, több helyütt cáfolta a kamatmentességnek az eltörlését. Én azt hiszem, mégis nagyon fontos, hogy itt egy hivatalos helyen, a magyar Országgyűlésban is megtudjuk, hogy mi a Kormánynak a véleménye. S éppen ezek után három rövid kérdésem lenne államtitkár úrhoz.
Az első az, hogy mi a Kormány valódi s végleges szándéka a devizabetétek kamatadójának ügyében.
A második kérdésem az, hogy tud-e a minisztérium arról, hogy a devizaállomány növekedése megtorpant az ellentmondó nyilatkozatoknak a megjelenése óta.
S a harmadik kérdésem az államtitkár úrhoz, hogy mi a véleménye a nyilatkozóknak a felelősségéről.
Köszönöm figyelmüket, és várom válaszát. (Taps a bal oldalon.)
Enn Leisson az Észt Köztársaság Legfelsőbb Tanácsa Emberi Jogok és Nemzetek közöti Kapcsolatok Bizottságának alelnöke és kísérete köszöntése

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir