ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Elöljáróban hadd mondjak annyit, hogy a szakcsoport, ez az állami irányítású tervgazdaságban egy szűk körben megengedett magánvállalkozásnak volt az egyik szervezeti formája, de a felelősség jogképességi szabályai nem felelnek meg a piacgazdaságban működő gazdálkodó szervezetekkel szembeni követelményeknek, és ezért került sor, illetve kerül sor az év végével ennek a szervezeti formának a megszüntetésére.
Most azért tessenek különböztetni szövetkezeti tulajdon és állami tulajdon között, tehát szövetkezeti törvény és az állami gazdaságok privatizációja között. Ugyanis a szövetkezetek mellett működő mezőgazdasági szakcsoportok tagjainak az 1992. évi II. törvény, az úgynevezett átmeneti törvény, vételi jogot ad, tehát a szövetkezetek tulajdonában álló, de a szakcsoporti tagok által legalább öt éve használt termőföldre nézve viszont forgalmi ár mellett gyakorolhatják a vételi jogot. Tehát nem ingyenben kapják a megszűnő szakcsoport tagjai a földet, hanem vételi jog alapján, forgalmi ár kifizetése mellett szerezhetik meg az adott feltételek mellett a szövetkezet tulajdonában álló földet. Most ez összhangban áll azzal az elvvel, hogy a ma működő mezőgazdasági szövetkezetek termőföldje teljes mértékben magántulajdonba kerül, hiszen ez volt a szövetkezeti és az átmeneti törvénynek a célja, mert ez segíti elő a tagi magángazdaságra épülő szövetkezeteknek a kialakulását.
Az állami gazdaságokra és az állami gazdaságok termőföldjeire azonban nyilván más az elképzelés. Az állami vagyon privatizációja során kerülhet az átalakulással létrejövő társaságok tulajdonába. Nyilvánvaló, hogy a teljes földvagyon nem osztható meg az alkalmazottak között, és az állami gazdaságoknak is az érvényben lévő törvények szerint egyszer helyt kell állniuk a kárpótlási törvény szerinti árverési kötelezettségnek és az árveréssel történő földkijelölésnek, és ezen túlmenően az állami gazdaságok alkalmazottai is részesülnek a személyenként képzendő 20 aranykoronás földalapból, amire szintén a kárpótlási törvény biztosított lehetőséget.
Mivel azonban az állami gazdaságok földje nem kerülhet teljes egészében kiosztásra, így értelemszerűen nem indokolt az sem, hogy ezek mellett a gazdaságok mellett működő szakcsoportok tagjai a kárpótlási árverésen történő kijelölést megelőzően vételi joghoz jussanak. A szakcsoporti tagok azonban nem vesztik el a haszonbérlői jogaikat, a gazdálkodásuk feltételei tehát biztosítottak, csupán vételi jogot nem szerezhetnek az állami gazdaság tulajdonában lévő és privatizálásra kerülő termőföld vonatkozásában.
Most az állami gazdaságoknak a társasággá alakítása – a benyújtott privatizációs törvénycsomag elfogadása esetén – az év végére történik, tehát egybeesik a szakcsoportok megszűnésére, a szakcsoportra vonatkozó jogszabályok hatályon kívül helyezésének az időpontjával. Ha viszont az átalakulási határidő meghosszabbodna, akkor nyilván a Kormánynak gondoskodnia kell és gondoskodni is fog az állami gazdaságok mellett működő szakcsoportokra vonatkozó átmeneti szabályoknak a megalkotásával. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir