SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Nem mondhatom, hogy különösebb örömmel töltött volna el az a kérdés, hiszen húsz évet töltöttem el az előbb említett intézet falai között, és próbáltam azon dolgozni, hogy az orvostovábbképzés valóban betöltse azt a feladatot, amelyről a képviselő asszony szólt.
Válaszomban nem tudok olyan megnyugtató lenni, mint amilyen az előző pénzügyminiszteri válasz volt, hiszen egy forrongó területre érkeztünk. Készül a felsőoktatási törvény, amelyben az egyetemek egyértelműen kívánják annak a deklarálását, ami megítélésem szerint is természetes joguk, nevezetesen, hogy a képzés és továbbképzés egymástól el nem választható folyamatok. Mi működtetünk Magyarországon egy intézményt – nem külföldi és nem nyugati példák nélkül ugyan –, amely egyetemi rangon csak továbbképzéssel foglalkozik, legalábbis egy adott kari struktúrán belül. Ennek a képzési rendszernek a beilleszthetősége a tervezett felsőoktatási törvénybe eleve kérdéses. Még inkább kérdésessé válik akkor, ha olyan anomáliákról kapunk jelzéseket, mint amilyenről a képviselő asszony most beszámolt. Én magam is kaptam miniszter koromban és most is hasonló jelzéseket, és egy-egy konkrét tanfolyammal kapcsolatban saját korábbi negatív tapasztalataim is vannak.
Figyelembe véve az előttünk álló döntést a felsőoktatás jövőjéről, figyelembe véve ennek az intézménynek a jelenlegi helyzetét és azt a már tárcaegyeztetési fázisban lévő elgondolást, miszerint az egyetemek működésének színvonalát egy akkreditációs bizottság időről időre megméri, a kérdés nyomán úgy határoztam, hogy noha ez az akkreditációs bizottság de jure még a felsőoktatási törvény meghozataláig nem létezik, a beérkezett panaszmennyiség elegendő súlyú ahhoz, hogy ad hoc jelleggel, miniszteri jogkörben ilyen bizottságot a konkrét oktatási színvonal ellenőrzésére létrehozzak.
(15.00)
Annál is inkább, mivel a hozzám érkezett egyik panaszban a 81 főorvosból álló hallgatóság úgy nyilatkozik, hogy tanfolyamzárón észrevételeiket közölték, de megnyugtató ígéretet a változtatásokra nem kaptak. Ebben a helyzetben, a miniszteri felelősség jogkörén belül, szükségesnek látok egy minőség-ellenőrző vizsgálatot, amely adott esetben akár az intézmény megszüntetésére is tehet javaslatot.
Köszönöm, hogy a kérdést a Parlament nyilvánossága előtt megválaszolhattam. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir