SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1896 márciusában a világon elsőként továbbított rádiótávirat történelmi jelentőségű volt. Az üzenet egyetlen nevet, az elektromágneses hullámok kutatásában múlhatatlan érdemeket szerzett tudós, Heinrich Hertz nevét tartalmazta. E kísérlettel kezdetét vette a távközlés e rendkívül dinamikusan fejlődő ágának még napjainkban is tartó diadalútja.
A műszaki fejlődés rendkívüli gyorsaságát mutatja, hogy 1897-ben 14 km, 1899-ben több mint 100 km volt az áthidalható távolság, és 1910-ben létrejött a rádió-összeköttetés Európa és Észak-Amerika között. Mindezt a Hertz által vizsgált elektromágneses hullámok – közismert elnevezéssel a rádiófrekvenciák – tették lehetővé. 1906-ban harminc ország részvételével sor került az első nemzetközi rádiótávíró értekezletre. Itt fogadták el a ma már mindenki által ismert nemzetközi vészjelzést is, az S.O.S. jelet. E jelzés gyakorlati használatának elhúzódása bizonyítottan közvetlen oka volt a Titanic 1912-ben bekövetkezett katasztrófáját követő mentés késői megkezdésének és több mint másfél ezer ember halálának.
Az 1912-ben Londonban rendezett második nemzetközi rádiótávíró értekezleten aláírt egyezmény már kimondta, hogy rádióállomásokat úgy kell telepíteni és üzemeltetni, hogy azok egymást ne zavarják. 1927-ben Washingtonban készítették elő az első frekvenciakiosztást, majd 1947-ben létrehozták a nemzetközi frekvencia-nyilvántartási bizottságot az egyes országok érdekeinek nemzetközi összehangolására. A rádióhullámok felfedezése, tulajdonságaik megismerése rendkívüli fejlődést eredményezett a tudomány és az ipar egyes területein. A felfedezés gyökeres változásokat hozott többek között a csillagászat, a navigáció, a haditechnika, a gyógyítás, s nem utolsósorban a távközlés területén. Az elektromágneses rezgések ugyanis alkalmasak információk hordozására, és ez lehetővé teszi távközlési célú hasznosításukat is.
A rádióhullámok az elektromágneses hullámok meghatározott tartományát képezik. Bizonyos feltételek mellett képesek a légüres térben, a levegőben, illetve az anyagok egy részében különböző mértékben terjedni. A rádióhullámok különböző célú felhasználásai erőteljes hatást gyakorolnak az emberek életére, kapcsolatrendszerére, szokásaira, a társadalom politikai, gazdasági és kulturális életére.
A társadalmak egyre nagyobb mennyiségű és sebességű információ továbbítását igénylik. A fizikailag rendelkezésre álló rádiófrekvenciás tartomány korlátozott nagyságú. Ezért az igénybe vehető frekvenciasávokban egy adott területen csak korlátozott számú berendezés működhet. A frekvenciakészlet nemzetközi természeti erőforrás, a nemzet kincse, amellyel tervezetten és ésszerűen kell gazdálkodni.
A frekvenciagazdálkodás meghatározott műszaki és igazgatási tevékenységek összehangolt egysége. Kezdetben a kevés számú tengeri és földi rádiótávíró állomás működési feltételeit kellett biztosítani. A ma működő és a holnap megjelenő igényeket azonban szinte felsorolni is lehetetlen. A jelenlegi feladat a távbeszélőjeleket továbbító földi és műholdas mikrohullámú összeköttetés, a rádiótelefon-szolgáltatás, a személyhívás, a CB-berendezések, a repülőgépek irányítása, légi és tengeri katasztrófák esetén a segélyhívás, és a sáv egy kis részében a rádió és a televízió műsorszórás zavartalan működésének biztosítása.
Már ebből is érzékelhető, hogy a rendkívül sokféle rádiótávközlési tevékenység összehangolása pontosan szabályozott, fegyelmezett, gondos munkát követel. A rádióhullámok fizikai sajátosságaiból adódóan elkerülhetetlen az egymásra hatás az azonos és különböző rádiószolgálatok között, függetlenül attól, hogy saját vagy más országok rádiószolgálatáról van-e szó.
Ezt a munkát az önálló országokra osztott Európában csak szomszédainkkal együttműködve végezhetjük eredményesen. Ezért a hazai szabályozásunk nem lehet független a nemzetközileg elfogadott elvektől, nem hagyhatja figyelmen kívül mások érdekeit és lehetőségeit sem. Adott és korlátozott körülmények között kell biztosítani az ország rádiótávközlési igényeit, s így kell kielégítő lehetőséget teremtenünk a gazdaság, a társadalom fejlődéséhez, a tájékoztatás, a kultúra terjesztéséhez.
A frekvencia olyan nemzeti kincs, mely használata során nem semmisül meg. Azonban a helytelen, pazarló igénybevétele vagy kihasználatlanul hagyása egyaránt kárt okoz a gazdaságnak és a társadalomnak. A véges mennyiségű frekvencia használatát nemcsak a polgári távközlés, hanem az ipar, az orvostudomány, a honvédelem és nemzetbiztonság, a közigazgatás egyaránt igényli. E nemzeti tulajdon megőrzéséért és hatékony használatáért az állam a felelős.
A frekvencia-felhasználás és -gazdálkodás szabályait tehát önállóan, az egyes szakterületektől függetlenül magas szintű jogszabályokban kell rögzíteni. Ezt kívánjuk megvalósítani az önök elé terjesztett törvényjavaslattal.
Tisztelt Ház! A frekvenciagazdálkodás feladata a különböző rádióeszközök működtetéséhez szükséges frekvenciasávoknak és sugárzási jellemzőknek a meghatározása és ellenőrzése. Célja az igények lehető legnagyobb mértékű kielégítése, valamennyi rádiós eszköz zavartalan működésének biztosítása.
(16.00)
A rádiófrekvenciás tartománynak mint természeti erőforrásnak a hatékony kihasználása és kellő védelme nemzeti érdek. A frekvenciagazdálkodásnak meg kell teremtenie a lehetőségeket a termelést, a kereskedelmet, a kulturális tevékenységet, a magánéletet támogató rádiótávközlés megvalósítására.
Figyelembe kell vennie az állam irányításához, a nemzet biztonságához, az ország védelméhez szükséges távközlés igényeit, és meg kell teremtenie e két fő felhasználási terület közötti helyes arányokat. Elő kell segíteni a távközlés piacának minél gyorsabb kialakulását, a távközlési monopólium minden fajtájának megszüntetését.
A törvényekben biztosított eszközök igénybevételével meg kell teremtenie és fenn kell tartania a rendet a rádiótávközlésben. A frekvenciagazdálkodás azonban nemcsak az engedélyezés vagy tiltás adminisztratív eljárását jelenti, hanem tervezést is, részvételt a frekvencia-felosztás nemzetközi tevékenységében. Ezeket a feladatokat ma Magyarországon csak centralizált, független és megfelelő szintű, kellő súlylyal és hatáskörrel rendelkező frekvenciagazdálkodás képes megoldani. Ugyanakkor meg kell szüntetni a frekvenciagazdálkodás körül kialakult félreértéseket, el kell kerülni a hatósági jogkörrel való visszaélés gyanúját is. Erre a széles nyilvánosság bevonása, az adatok, döntések, határozatok kihirdetése, a jogorvoslati lehetőségek teljes körű biztosítása a legalkalmasabb.
Végezetül: a frekvenciagazdálkodásról szóló törvényjavaslat kidolgozásakor figyelembe vettük a nemzetközi szervezetek ajánlásait, az Amerikai Egyesült Államok és Európa több államának tapasztalatait is. A társadalom különböző csoportjainak véleményét nyilvános vitákon és az egyes szervezetektől, intézményektől kért vélemények alapján ismertük meg.
Egy európai színvonalú, demokratikus frekvenciagazdálkodás kialakítása és működési feltételeinek megteremtése volt a cél, amikor a most önök elé terjesztett törvény tervezetét elkészítettük. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a frekvenciagazdálkodási törvényjavaslat összefüggéseit és hatását alaposan vitassa meg és a vita után fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir