FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Szili Sándor képviselőtársam tulajdonképpen nagyon sok mindent megfogalmazott, nekem már csak egy kis szelete maradt ennek a fontos törvénytervezetnek az általános vitájához való hozzászólásban.
Én egyetlenegy dolgot szeretnék megtenni, hogy itt a Parlament nyilvánossága előtt is egy tévhitet szétoszlassak. Azt a tévhitet, hogy ezzel a Munkavállalói Résztulajdonosi Programmal megoldódik az a fajta társadalmi igény, amely a lakossági gyűléseken egyértelműen megfogalmazódik, hiszen ott nagyon sokan felvetik, hogy kérem, itt az Országgyűlés kárpótol ilyen-olyan csoportokat, a volt tulajdonosokat, és ugyanakkor azok az átlagállampolgárok, akiknek soha nem volt tulajdonuk, de tisztességesen dolgoztak az elmúlt 40 évben, semmiféle kárpótlást nem kapnak ezért.
Hát mit is jelent ez az MRP, hogyha összehasonlítjuk a kárpótlással vagy a kárpótlási törvényekkel?
A volt tulajdonosok ingyen, míg a dolgozók csaknem teljes áron juthatnak a tulajdonhoz. A volt tulajdonos a kárpótlási jegyéért bárhol tulajdonhoz juthat, míg a munkavállaló, a dolgozó csak a saját munkahelyén. A kárpótlás egyéni tulajdonhoz jutást jelent, míg az MRP-nél a dolgozóknak egy bonyolult eljárás során egyesületet kell létrehozni, vezetőséget kell választani, szavazni, és egyebek. A kárpótlást át lehet váltani életjáradékra, a munkavállalói tulajdont nem. A kárpótlási jegyért bérlakást, földet, kis üzletet is lehet venni, míg az MRP tulajdonképpen nem jelent mást, mint csak egy papírt. (Zaj.)
A legnagyobb differencia azonban az, hogy amíg kárpótlást minden volt tulajdonos kaphat, addig az MRP-ben csak a privatizálás alá eső vállalatok dolgozói vehetnek részt, így a dolgozók jó része ebből kiesik; hiszen kérdezem én a tisztelt Házat, hogy a tanárok, az orvosok, a közalkalmazottak, a vasutasok, a nyugdíjasok vajon milyenfajta tulajdonban fognak tudni részesedni?
Finoman szólva tehát, szeretném még egyszer leszögezni, hogy mi a Szocialista Párt részéről alapvetően azért nem tartjuk jónak ezt a törvénytervezetet, mert indokolatlanul megkülönböztet. Megkülönbözteti a munkavállalókat is, és tulajdonképpen nagyon jól fogalmazott Szili Sándor képviselőtársam, amikor azt mondta, hogy erről a törvénytervezetről tulajdonképpen egy dolgot lehet igazán elmondani, és az az, hogy letudtunk egy újabb ígérvényt. Az más kérdés, hogy a lakosságnak, vagy a dolgozóknak mely csoportja és hány fő tud majd ebből részesedni.
Mi megpróbáljuk majd módosító javaslatainkkal a kört tágítani, de attól félek, hogy ennek ellenére sem lesz igazán jó a fogadtatása az országban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir