MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ)

Full text search

MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ)
MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Még 1991. áprilisában kihirdetésre került egy törvény, a '91. évi XII. törvény. E törvény 7. §-ának (6) bekezdése az alábbiakról rendelkezik: "A nemzeti gondozási díjnak megfelelő díjban kell részesíteni azokat, akik a nemzeti antifasiszta ellenállási mozgalomban részt vettek, akik az 1945-63 közötti törvénysértések életüket veszített áldozatainak özvegyei, szülei és árvái, valamint a törvénysértések következtében megrokkantak."
Ezzel a rendelkezéssel lehetővé vált nemcsak a bíróság által halálra ítéltek, hanem mások által elpusztítottak hátramaradottairól való méltó gondoskodás. E törvény ugyanis felhatalmazta a Kormányt – mint ahogy itt már államtitkár úr is említette és Székelyhídi képviselőtársam is említette –, hogy az előbb idézett rendelkezést hajtsa végre, viszont a hivatkozott törvény végrehajtása '91 áprilisa óta a Kormányra várt.
1991. október 1-jén Solt Ottília képviselőtársunk interpellált e tárgykörben, ugyanis akkor még semmi jelét nem láttuk annak, hogy ebben a témában történni fog valami. Mindezek ellenére és annak ellenére, hogy a törvénytervezet mindössze 10 szakaszból áll, a nemzeti gondozásról szóló törvényjavaslat csak most, több mint egy év eltelte után került a Ház asztalára. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a legfontosabb törvény, a megnyomorítottak, a nyomorékok, az árvák és özvegyek gondozásáról szóló törvény ezek sorában az utolsó lett. Ugyanakkor tény az is – amit itt már hallottunk –, hogy az ebben a tervezetben foglaltak – és itt elsősorban a jogosultak körére gondolunk – szoros összefüggésben vannak az életüktől és szabadságuktól politikia okokból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény tervezetében foglaltakkal.
Éppen ezért a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója hangsúlyozza, hogy a már tárgyalt, utóbb említett tervezet vitáját semmiképp se zárja le a tisztelt Ház mindaddig, amíg a nemzeti gondozásról szóló törvénytervezetet meg nem tárgyalja, hiszen csakis így, a két tervezet párhuzamos tárgyalásával, vagy legalábbis időbelileg egymáshoz közel eső vitájával biztosítható az, hogy minden hátrányt szenvedettről, illetve minden hátramaradt hozzátartozóról való gondoskodás maradéktalanul megtörténjék.
A nemzeti gondozásról szóló törvénytervezet indokolása helyesen mutat rá arra a problémára, hogy Magyarországon az emberi alapvető jogok sérelmére elkövetett jogtalanságok orvoslására, vagy akárcsak részleges orvoslására az eddig alkotott vagy tárgyalt törvények vagy törvénytervezetek nem biztosítanak megoldást a nemzeti gondozottak ellátására. Ezt a hiány kell most pótolnunk a nemzeti gondozásról szóló törvény megalkotásával.
A törvényjavaslat indokolása azt mondja, hogy a javaslat egységes és következetes szabályozási elvre helyezi a nemzeti gondozást és az ellátást; törekszik a már megalkotott jogszabályokkal való összhang és az arányosság megteremtésére. Nos, a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója éppen ezt a dr. Székelyhidi László által is említett, illetve hivatkozott bizottsági tagok nyilatkozataira hivatkozott. Éppen az arányosság megteremtésének hiányát kifogásoljuk, és azt kifogásoljuk, hogy a polgári jogi jogegyenlőség elve nem mindenhol érvényesül ebben a törvénytervezetben.
Vannak ezen túlmenően ennek a tervezetnek olyan hibái, illetve hiányosságai, amelyeket – úgy gondoljuk – majd a vita során a tisztelt Háznak ki kell javítani, illetve pótolni kell. Csak néhány példát szeretnék említeni ezek közül a hibák, iletve szerintünk hiányosságok közül.
A tervezet 2. §-a (1) bekezdésének d) pontja rendelkezik a külföldre deportáltak hozzátartozóinak gondozásáról. Nem rendelkezik azonban a belföldi deportáltak hozzátartozóiról – ezekről a tervezetben semmit nem találunk. Nem rendelkezik a tervezet a gettósítás áldozatainak hozzátartozóiról sem, s ugyanígy nem rendelkezik a tervezet a nyilas terror áldozatainak hozzátartozóiról sem.
A most említett néhány példa – úgy gondolom – bizonyítja, hogy nagyon kell ügyelnünk arra, hogy a jogosultak körét minden áldozatra, illetve minden hozzátartozóra kiterjesszük.
A tervezettel kapcsolatban nemcsak tartalmi, hanem eljárásjogi kifogásaink is vannak. Itt is csak egy példát szeretnék felhozni. A 3. § (1) bekezdése, amely arról szól, hogy kik nem jogosultak a gondozási díjra – azt mondja, hogy azok sem jogosultak, akik a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezség-okmányában elismert alapjogok megsértéséért felelősek.
(11.10)
Ez így helyes is, azt azonban már kifogásuljuk, hogy ebben az esetben nem célszerű, ha első fokon az eljárásban a Kárpótlási Hivatal jár el, ugyanis olyan bonyolult és összetett kérdés ennek megállapítani, hogy kik vonhatók ezért felelősségre vagy kiket terhel ezért a felelősség, amely megítélésünk szerint már nem a Kárpótlási Hivatal hatáskörébe, hanem független magyar bíróság hatáskörébe kell hogy tartozzék.
Összességében a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója támogatja a törvényjavaslatot, és a már ugyancsak példálózóan említett hibák és hiányosságok kiküszöbölésére a módosító indítványainkat elő fogjuk terjeszteni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir