HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék csak szólni. Két módosító indítvány érkezett a törvényjavaslathoz, mind a kettőt én nyújtottam be, és ezen törvénymódosítási javaslatok mellett szeretnék néhány szót szólni.
Az általános vitában már elhangzott az, hogy a választási törvény hibáit érzékelni kellett. Ez a hiba abban jelent meg, hogy egy választási körzetben, Oroszlány-Kisbér körzetében többszöri nekifutás ellenére sem lehetett eredményes választást tartani; míg másik két választási körzetben csak 0,3%-os – ez volt a VII. kerület –, illetőleg ennél alig nagyobb, tizedszázalékokban kifejezhető volt az az arány, amivel a részvételi arányt túllépte, a második fordulóban megkívánt 25%-os részvételi arányt. Nos, ez a megoldás, amit a hatályos törvény alkalmaz, nem tartható, hiszen nem biztosítja azt, hogy valamennyi választási körzetben, amelyben megüresedik a képviselői hely két választás között, ott betöltsük ezt a képviselői helyet.
A Kormány egy évvel ezelőtt nem fogadta el azt a javaslatunkat, amely a limit eltörlését szolgálta, és változatlanul hagyta a törvény ezen rendelkezéseit. Ennek a változatlanul hagyásnak lett az eredménye az ötszöri eredménytelen kísérlet Kisbéren. Az, amit most tesz a Kormány előterjesztése, megítélésünk szerint nem kellően végiggondolt, nem kellően koncepciózus elképzelés, hiszen nem ad választ változatlanul arra a kérdésre, hogy vannak olyan körzetek az országban – jelen pillanatban ez Kisbér –, ahol a választópolgároknak nincsen képviseletük itt a Házban, nincs olyan személy, aki ezeknek a pogároknak az érdekeit jelenítené meg. Ez különösen például az önkormányzatoknak nyújtandó támogatások ügyénél volt fontos, vagy fontos lesz a következő körben a társadalmi szervezetek számára juttatandó költségvetési támogatásoknál, amikor egyes képviselők az általuk képviselt körzetek polgárai nevében, az általuk képviselt körzetben lévő települések nevében a szó jó értelmében vett lobbyzási tevékenységet fejtenek ki. Ez a képviselők dolga, ez az egyéni képviselői mandátum célja, hogy a választókörzetének érdekeit megjelenítse itt a Parlament ülésén.
A Kormány javaslata értelmében attól megszabadulnak a választók, hogy háromhavonta újra választani legyenek kénytelenek, de attól nem szabadulnak meg, hogy nincsen képviselőjük. Ezért én a módosító javaslatomban azt javasoltam, hogy az országgyűlési választások időközi szabályait hozzuk harmóniába a szintén általunk megfogalmazott szabályokkal, azokkal a szabályokkal, amit már a választások tükrében az önkormányzatokra mondtunk ki. Tehát hogy az első fordulóban 40%-os részvételi arányt követeljünk meg, a második fordulóban pedig az önkormányzatokhoz hasonlóan ne követeljünk még részvételi küszöböt. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a részvételi küszöb meghatározása semmilyen értelemben nem befolyásolja a választási részvételt. Hiszen Magyarországon 50%-os részvételi küszöbbel is létrejött 8%-os részvételi arány, míg Angliában 0%-os részvételi küszöb mellett is 80%-ot meghaladó részvételi arány volt.
Tehát a törvényi előírás és a választási részvétel között nincsen kapcsolat, ezért én tisztelettel kérem a Ház valamennyi képviselőjét, hogy támogassák azt a módosító javaslatot, amelyet beterjesztettem, és amelynek a célja az, hogy ésszerűsítve a választási szabályokat, az időközi választásoknál a második fordulóra szállítsuk le a részvételi küszöböt a nullára, és tegyük ily módon lehetővé azt, hogy minden egyes körzetben képviselőt tudjanak választani azok a polgárok, akik szeretnének választani, és ne vegyük el a kedvét ezeknek a polgároknak a választástól. Hiszen ha a Kormány előterjesztését elfogadná a Ház, akkor gyakorlatilag Kisbér–Oroszlány körzetében minimálisra csökkenne az esély, hogy ebben az országgyűlési ciklusban még lesz képviselő. Szeretnénk, ha ezt elkerülné az Országgyűlés, és ezért kérem javaslatunk támogatását. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir