TAKÁCSY GYULA, DR. a gazdasági bizottság elnöke:

Full text search

TAKÁCSY GYULA, DR. a gazdasági bizottság elnöke:
TAKÁCSY GYULA, DR. a gazdasági bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szalay Gábor képviselőtársam lenne a bizottság előadója, de váratlan külföldi útja miatt engedjék meg, hogy én mondjam el azt, ami a bizottsági ülésen elhangzott. Le is írtam, éppen annak érdekében, mert az utóbbi időben elég sok félreértés volt egy-két nyilatkozattal összefüggésben. Ezzel talán így egyértelműbb szövegezést lehet meghatározni.
Tisztelt Ház! E témában az utóbbi hónapokban a bizottságok együttes zárt üléseket tartottak. Több ízben előfordult ez, ezért a gazdasági bizottság is zárt ülést tartott, remélve azt, hogy részletes és alapos információkat kap a meghívott kormánytisztviselőktől, akik szép számban vettek részt az ülésen. Személyesen megjelent a gazdasági bizottság ülésén – amelyet március 5-én délelőtt tartottunk – dr. Mádl Ferenc tárca nélküli miniszter, aki a vízlépcsőrendszer kérdésében is felelős miniszter. Képviseltette magát a Külügyminisztérium, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium, valamint az Állami Számvevőszék. A meghívás ellenére sajnos nem jelent meg a környezetvédelmi bizottság képviselője, pedig nagyon örültünk volna, ha a szakértőikkel együtt megjelennek, mert a vita nyilván érdekesebb lett volna. Ennek érdekében, miután egy folyosón vagyunk a képviselőházban, magam átmentem fél vagy negyed órával az ülés előtt is, hogy biztosíthassam, hátha valaki el tud jönni, de közölték, hogy nem tudnak részt venni.
A napirendünkön a két országgyűlési határozat, valamint az az egy törvényjavaslat volt, ami ezzel összefüggésben megjelent. Részletezve: a Kormány 5058-as számú országgyűlési határozattervezete; a környezetvédelmi bizottság 5014-es számú törvényjavaslata; valamint szintén a környezetvédelmi bizottság 5015-ös számú önálló indítványa, amelyet éppen néhány perccel az ülés előtt hallottunk, illetve a sajtóból is értesültünk, hogy a környezetvédelmi bizottság visszavont, ezért ennek a tárgyalására már nem kellett sort kerítenünk.
A Kormány képviselői részéről a törvényjavaslat indoklásaként elhangzott, hogy mielőtt végleges szakításra, vagyis a szerződés felbontására kerül sor, mindent meg kell tenni egy olyan megegyezésre, amely a környezetvédelmi kérdésekben nem ismer engedményt, ugyanakkor a felmerült problémákat nemzetközi pártatlan szakértőbizottságok tárják fel. A bizottsági hozzászólások ezeket az érveket erősítették meg, és felhívták a figyelmet annak a veszélyére, ha kellő diplomáciai előkészítés nélkül történik meg a szerződés felbontása. Néhányan úgy vélték, hogy egy azonnali szerződésbontás a választások előtti Szlovákiát szinte belehajtja az úgynevezett "C" variáns megvalósításába, amely számunkra a legkedvezőtlenebb, ökológiailag, műszakilag – itt a katasztrófaveszélyre gondolok – és külpolitikailag is. Elhangzott olyan hozzászólás is a bizottsági tagok részéről, amely azért javasolta támogatni a Kormány határozati javaslatát, hogy ezzel a Kormány mozgástere kiszélesedjen, és így a tárgyalásokat ki lehet zökkenteni a holtpontról. A bizottság több tagja egyértelműen leszögezte, egyetértve a külügyi bizottság javaslatával, hogy a vízlépcsőrendszer kérdése nem lehet többé belpolitikai csatározások színtere. Ez össznemzeti ügy. Külpolitikai tekintetben viszont komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy szükség esetén pártatlan bizottságok által feltárt konkrétumokkal, szakmai érvekkel meggyőzzük igazunkról a nemzetközi közvéleményt.
Ezután a bizottság határozatokat hozott. A bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a Kormány szóban forgó határozati javaslatát; majd miután a napirendünkön szerepelt a környezetvédelmi bizottság törvényjavaslata, erről ugyancsak szavaztunk – itt a döntés az lett, hogy most, vagyis azonnal nem tartjuk alkalmasnak általános vitára, nyilván összefüggésben a Kormány határozati javaslatával.
További öt határozatot is hozott a gazdasági bizottság, a külügyi bizottság négy módosító indítványáról és egy másik javaslatról – azt hiszem, ez itt most nem érdekes. A külügyi bizottságnak azonban volt egy olyan javaslata, amiről talán érdemes említést tenni. Ebben a javaslatban felkéri a külügyi bizottság az Országgyűlés környezetvédelmi, valamint gazdasági bizottságát, dolgozzon ki, terjesszen elő egy határozati javaslatot a nagymarosi vízlépcsőrendszer helyreállítási munkálataira. E tekintetben mi információt kértünk és kaptunk a KHVM képviselőjétől, aki egyértelműen leszögezte, hogy dolgoznak egy ilyen javaslaton. A bizottság úgy ítélte meg, nem mi kívánjuk kidolgozni ezt a javaslatot, hanem amennyiben a Kormány elkészít egy ilyen javaslatot, természetesen tárgyaljuk és a szükséges határozatot meg fogjuk hozni.
Tisztelt Országgyűlés! Ez volt röviden megfogalmazva a gazdasági bizottság üléséről elhangzott beszámoló. Köszönöm a szót. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir