TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A kérdést köszönjük, mert valóban nagyon fontos ügyről van szó. Remélem, a válaszomból is kitűnik, hogy a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumnak az Országos Építésügyi Szabályzat módosítására irányuló intézkedése valójában a lakosság érdekeit szolgálta. A konkrét kérdésekre a következőkben válaszolok.
Nincs kormányzati törekvés a jogszabályok előzetes egyeztetés és felkészülési idő biztosítása nélküli bevezetésére és ilyen gyakorlat elterjesztésére. Az egyeztetés módját a jogalkotásról szóló törvény kötelezően határozza meg, a hatálybaléptetés időpontja pedig a jogszabály konkrét tartalmától függ. Az egyeztetésre vonatkozó törvényi előírásokat a szóban lévő esetben betartottuk, a módosító rendelkezés hatálybaléptetésének időpontját a vonatkozó előírásoknak megfelelően választottuk meg.
Jelen esetben az OÉSZ egyik pontjának alkalmazására vonatkozó eljárási rend pontosításáról, ennek értelmezéséről van szó. Nevezetesen arról, hogy változtatni akartunk azon a kedvezőtlen és valójában teljesíthetetlen gyakorlaton, miszerint a gázszerelési engedélyt adó gázszolgáltatók feladata volt ellenőrizni a szerelési munkák megkezdése előtt a berendezés beépítésének valamennyi előfeltételét, körülményeit és követelményeit, egészen a műemlékvédelmi szempontoktól az egészségvédelmi szempontok vizsgálatáig.
Ez a rendelkezés elsősorban a gázszerelésben érdekelt lakosság számára volt hátrányos, mert részére jogbizonytalanságot okozott. Ezeket a követelményeket ugyanis a gázszolgáltatók nem tudták teljesíteni, és ezért tömegesen terjesztették a minisztériumhoz a gázszerelésre irányuló engedélykérelmeket előzetes szakmai állásfoglalásra vagy éppen az általuk feltárt eltérések engedélyezése céljából.
A minisztérium, miután az adott beépítés helyi körülményeit nem ismerte, vagy az elbírálásban nem volt kompetens, a kérelmeket kénytelen volt tovább egyeztetni az illetékes szervekkel. Ez rendkívül elhúzódó ügyintézést, esetenként nem kellően megalapozott döntéseket is eredményezett.
Az eljárás új rendje semmi másról nem dönt, mint arról, hogy a berendezések beépítése, illetve a gázszolgáltatói engedély kiadása előtt a helyi illetékes szervek szakvéleményének előzetes beszerzésének kötelezettségét írja elő.
Tehát – és ez már tisztelt képviselőtársam második kérdésére vonatkozik – az eddig elmondottakból is következik, hogy a jogszabály megjelenésével egyidejű hatálybaléptetésnek nem volt a szóban lévő esetben érdemi akadálya, hiszen az új szabályozás bevezetése jelen esetben éppen az érintett állampolgárok érdekeinek a védelmét szolgálta.
A harmadik kérdésére: a rendeletmódosítás egyetlen települést sem gátol abban, hogy a korszerű, gázenergiával történő fűtési rendszerre térjen át, sőt, a tárcának is az az alapvető érdeke, hogy a fűtési rendszer megválasztásánál szerepet játsszanak a környezetvédelmi meggondolások. Ennek jelen esetben természetes következménye, hogy vagy a meglévő kéményeket kell gáztüzelésre alkalmassá tenni, vagy szükség esetén új kéményeket kell építeni. Tehát a jogszabály kategorikusan nem tiltja a homlokzati égéstermék-kivezetésű gázkészülékek bevezetését sem, ezt azonban az új ÉSZ vonatkozó előírásának keretei között, megfelelő tervek és engedély alapján kell kialakítani. A gázüzemű fűtőberendezések alkalmazásának, beépítésének, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó kémények szerkezeti megoldásainak tisztázására ezeket az összefüggéseket, elemzéseket kell a közeljövőben elvégezni.
Köszönöm figyelmüket és kérem a válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir