GREZSA FERENC, DR. (MDF)

Full text search

GREZSA FERENC, DR. (MDF)
GREZSA FERENC, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja látszólag hálátlan feladatot vállal, amikor nem szavaz napirendre egy valós problémával foglalkozó indítványt, jelen esetben az öt SZDSZ-es képviselő által jegyzett határozati javaslatot a szexuális felvilágosításról. Látszólag hálátlan a szerepünk, mert ugyan ki tagadná, hogy a nem kívánt terhességet elkerülendő annak megszakítását a legjobb megelőzni. Ugyan ki vonná kétségbe, hogy a megelőzésben fontos szerepe van az iskolákban, egészségügyi intézményekben történő szexuális felvilágosításnak?
Zárójelben jegyzem meg, hogy a javaslat nem tesz említést a családokról, jóllehet azok bármely másnál fontosabb közegei a szocializációs folyamatnak.
Elismerve tehát a javasoltak fontosságát, a napirendre vételről mégsem fogunk igennel szavazni. Mert ki vitatná, hogy a jelzett téma mellett ugyancsak rendkívül jelentős olyan problémák megelőzése is, mint például az alkohol- és kábítószerfüggőség, az öngyilkosság, a dohányzással, egészségtelen táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal összefüggő infarktusmegbetegedés és így tovább.
A mentálhigiéné atyja, Gerard Keplen terminus technicusát kölcsönözve a jelzett problémák kezelése csupán rendszerbe foglalt, úgynevezett primér prevenciós munkával lehetséges. Ilyen átfogó, konceptualizált egészségnevelési programot pedig – például egészségtantárgy keretében – az oktatási törvénynek kell magában foglalnia. Ezen túlmenően a szexuális felvilágosítás speciális kérdéseivel az abortusszal kapcsolatos jogi szabályozásnak kell foglalkoznia.
Kérem tehát a beterjesztőket, hogy támogatásunk elmaradásának indokául ne tételezzenek föl valaminő a priori ellenzékellenességet vagy maradi prüdériát. Ellenkezőleg! Súlyos társadalmi problémák törvényi szintű, egységes kezelésének, a szakmai szempontok érvényesülésének igénye miatt nyomjuk meg a "tartózkodik", illetőleg a "nem" gombot.
Tisztelt Ház! Néhány hete képviselőcsoportunk már jelezte, hogy nem kíván napirendre szavazni szakszerűtlen képviselői önálló indítványokat, illetve olyanokat, amelyek egy, a Kormány által már kidolgozás alatt álló témával foglalkoznak, s amely indítványok propagandisztikus politikai célokat szolgálnak. A magam részéről nagyon sajnálom, hogy az oktatási törvénytervezet benyújtása előtt az egészségnevelés létfontosságú ügye puszta politikai eszközzé silányult.
Kérem, tekintsék a fentieket nemcsak a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja álláspontjának, hanem egy, az egészségnevelés és a mentálhigiéné kérdéseiben bizonyos jártasságot szerzett szakember véleményének is. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir