BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársak! Az alkotmányügyi bizottság részletesen megvitatta a törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokat, és úgy gondolom, hogy bizottsági előadóként ott kell kezdenem, ahol Hagelmayer István úr abbahagyta.
A törvény hatályára vonatkozóan több módosító indítvány érkezett. Az egyik az Állami Számvevőszék érdekeit tartotta szem előtt Vékony Miklós tollából. Bizottságunk ezeket támogatta. E javaslatrész előirányozza azt, hogy az ÁSZ-szal kapcsolatban a részletes szabályokat ez év végéig a Parlament meg fogja alkotni.
Egy egészen más irányú kérés is érkezett a bizottsághoz az Alkotmánybíróság hivatali apparátusának a legmagasabb rangú személyétől – tehát nem alkotmánybírótól –, s ez a levél többek között a következőket rögzíti. Rögzíti a hivatali apparátus embere, hogy alkotmányos szempontból aggályosnak találják, hogyha az Alkotmánybíróság hivatali apparátusára is kiterjedne a törvény hatálya. Ez a törvényjavaslat-rész az Alkotmánybíróság számára elfogadhatatlan, és kilátásba helyezik, hogyha a Parlament ezt mégis így fogadná el, akkor az Alkotmánybíróság az itt kifejtett álláspontjának megfelelően egy esetleges normakontroll kapcsán el fogja végezni az alkotmányossági felülvizsgálatot.
Tisztelt Ház! Értékelte bizottságunk ezt a levelet. Kommentárt hozzáfűzni nem kívánok. Végül Eörsi Mátyás képviselő javaslata kapcsán bizottságunk előterjesztette azt a módosító indítványt, mely kiveszi a törvény hatálya alól az Alkotmánybíróság hivatali szervezetét.
Összesen 218 darab módosító indítványt tartalmaz az önök előtt fekvő jelentés, melyben két leírási hibát észleltem, ezekre röviden rámutatok.
Az egyik a 114. sorszám alatt található indítvány, ahol hiányzik a bizottsági állásfoglalás. A helyes szöveg az, hogy "Bizottságunk ezt a javaslatot támogatta". A másik a 173., illetve 178. sorszám alatt található indítványok viszonya. Itt a 68. szakasz (3) bekezdésének elhagyására tett indítványt a bizottságunk. Ezt tartalmazza a 173. pont. Később észleltük, hogy ugyanilyen indítványt az egyik képviselőtárs is előterjesztett a 178. pontban, ezért utólag a bizottság úgy helyesbítette az állásfoglalását, hogy a saját indítvány előterjesztésének a helyébe a 178. pont támogatása lép, ehhez képest a 173. pont nincs.
Bizottságunk Deutsch Tamás 6 indítványát, Józsa Fábián és társai 10 indítványát, Kóródi Mária 4 indítványát, Gál Zoltán és három társa 3 indítványát, Szabó Iván 2 indítványát, valamint több képviselő egy-egy indítványát támogatta.
Saját indítványt is előterjesztettünk. Itt azonban a saját szót zömmel idézőjelben kell érteni. Arról van szó ugyanis, hogy az Országgyűlés egyes bizottságai nyújtottak be módosító indítványokat, amelyekkel az alkotmányügyi bizottság érdemben egyetértett, de a szövegeket hibásnak találta. Ilyen hibás szöveggel álláspontunk szerint ezek a javaslatok nagyon rosszul mutatnának a törvényben, illetőleg értelmezési zavarokra vezethetnének, ezért ezeket kijavítottuk, és saját indítványként szerepeltettük. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir