HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:

Full text search

HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:
HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke: Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Csak röviden kívánom igénybe venni idejüket. Rendkívül időszerűnek és jónak tartom a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatot. Ugyanakkor azonban megfontolásra ajánlom azt, hogy e törvény hatálya alá kerüljenek-e az Állami Számvevőszék tisztségviselői, dolgozói.
Engedjék meg, hogy emlékeztessek arra, hogy az Állami Számvevőszék a rá vonatkozó hatályos törvény szerint csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve mint az állami ellenőrzés legfőbb szerve, amely a számvevőszéki törvényben meghatározott feladatkörében általános hatáskörrel rendelkezik. A Számvevőszék az állami költségvetés szerkezeti rendjében önálló fejezetet alkot, melynek éves költségvetését, pótköltségvetését, létszámát, valamint zárszámadását az Állami Számvevőszék elnökének javaslata alapján az Országgyűlés fogadja el. A Számvevőszék alapvetően a Parlament munkáját szolgálja, és függetlenségének lényeges garanciája, hogy működési feltételit nem a végrehajtó hatalom, a Kormány, hanem az Országgyűlés állapítja meg és működését is természetesen a Parlament ellenőrzi. Ennek fenntartását ajánlom, s hivatkozom arra is, hogy így volt ez az első magyar Legfőbb Állami Számvevőszék létrehozásakor – 1870. évi XVIII. törvénycikk –, és hasonlóan történik ez a nagymúltú angol számvevőszéknél és Európa szinte minden polgári demokráciájában. Alkotmányossági és jogelméleti szempontból, figyelemmel a hatalommegosztás elvére is, aggályosnak tartom, hogy a Számvevőszék dolgozóira minden eltérés nélkül, teljes egészében a napirenden szereplő törvényjavaslat rendelkezései vonatkozzanak.
Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a számvevőszéki tevékenység az államigazgatásban dologozókétól lényegesen eltérő szakmai követelményeket, képzési és továbbképzési igényeket támaszt, a törvényhozást szolgáló ellenőrzési tevékenység többféle sajátosságot mutat általában a pénzügyi ellenőrzési munkákhoz viszonyítva is. Ellenőrzést, elemzést végző munkatársaink mindegyike számottevő szakmai gyakorlattal rendelkező, felsőfokú végzettségű szakember. Több mint ötven százalékuk okleveles közgazda; jelentős a jogi, illetőleg a műszaki egyetemet végzettek aránya; szakembereink egynegyede több felsőfokú diplomával rendelkezik. Ezek ismeretében nyilvánvaló például az, hogy mentesíteni célszerű őket a közigazgatási szakvizsga alól, s helyette speciális számvevőszéki szakvizsga bevezetése szükséges.
Sajátossága tevékenységüknek az összeférhetetlenség szigorúan következetes szabályozása, s ezzel összefüggésben az is, hogy az ÁSZ elnöke, alelnökei, vezetői és számvevői a hatályos törvények értelmében a szerzői jogi védelem alá eső tevékenységen kívül más megbízatást vagy kereső foglalkozást nem folytathatnak, díjazást nem fogadhatnak el. Az ÁSZ megalakulásakor a közigazgatási átlaghoz képest tudatosan magasabb béreket állapítanak meg munkatársaiknak. Ma már a bérszínvonal nálunk is leértékelődött. E tendencia megállítását célozzák az 1991. év júniusában megkezdett s berekesztett általános vita alatt lévő új ÁSZ-törvényjavaslatban foglaltak is, amelyet az Országgyűlés ad hoc bizottsága nyújtott be.
Mindemellett azt is megemlítem, hogy a számvevőszéki tevékenység belső munkamegosztása, szervezési elvei és hierarchiája, ebből következően pedig a munkatársak előmeneteli rendszere is teljességgel eltér a köztisztviselői törvény hatálya alá eső tisztviselőkétől. Megítélésünk szerint a számvevőszéki tevékenység vázolt, de természetesen nem teljeskörű részletezett specialitásait az ÁSZ-törvény lenne hivatott érvényesíteni. Ez nyújtana módot arra, hogy elkerüljük azt a jogszabályi inkonzisztenciát, amely akkor jutna érvényre, ha a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény végrehajtására felhatalmazott Kormány, illetőleg a Belügyminisztérium szabná meg az Országgyűlés pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerveként működő Számvevőszékre vonatkozó normatívákat. Tekintettel arra, hogy amint arra már utaltam, az Állami Számvevőszék csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, tevékenységét nem szabályozhatja még a legmagasabb szintű államigazgatási szerv sem.
E gondolatok jegyében hívom fel a tisztelt Országgyűlés figyelmét az új ÁSZ-törvény előkészítésével foglalkozó ad hoc bizottság elnökének, dr. Vékony Miklós úrnak a 4745-ös számon benyújtott és az alkotmányügyi bizottság által támogatott módosító indítványára, amely közelebbről az előttünk fekvő törvényszék alkalmazottaira 1992. december 31-ig kell törvényben rendezni az eltérő szabályokat; addig pedig a hatályban lévő számvevőszéki törvény rendelkezései az irányadók.
Kérem tehát, hogy szíveskedjenek megfontolni, éppen hogy jó munkát tudjunk továbbra is végezni, az általam előadottakat, és támogatni a 4745-ös számú módosító indítványt. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir