HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója:

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója:
HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottság részletes vitát folytatott és egyenként határozatokat hozott a 3631-es számon jelzett, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényhez eddig benyújtot majdnem kétszáz darab módosító indítványról. A bizottsági vita nemcsak nagyon részletes, de egyúttal termékeny is volt, hiszen 16 darab bizottsági módosító indítvány is született a tárgyalás során.
A tisztelt Háznak szeretném a továbbiakban ismertetni a leglényegesebb vitapontokat és az ennek nyomán hozott határozatokat.
Élénk vitát váltott ki rögtön a preambulumhoz Józsa Fábián, Dobos László, Kapronczay József, Horváth Tivadar képviselők által benyújtott javaslat, amely a köztisztviselői kar politikasemleges megjelölése helyett a pártpolitikai semleges megfogalmazás feltételét indítványozta. Az indítványozók szerint a köztisztviselői munka jellegénél fogva, ha közvetve is, de mindig kötődik valamely közhatalmi politikai testülethez, ezért a pártpolitikától semlegesség jobban kifejezné a különböző politikai erőtényezőktől való egyenlő távolságtartást és az elfogulatlanság jogos elvi és gyakorlati követelményeit. A bizottságtól azonban a javaslat nem kapta meg a többségi támogatást, mert a többség egyfelől szűkítésnek érezte a megfogalmazást, másfelől pedig a pártpolitikai minősítést tartalmilag nehezen körvonalazhatónak vélte.
A foglalkoztatáshoz kapcsolódó képesítési előírások és szakmai gyakorlat időbeli megkövetelése alól a tervezethez képest a bizottság sem szigorító, sem pedig enyhítést célzó javaslatot nem támogatott.
A bizottság dr. Szél Péter képviselő úr indítványához kapcsolódva elfogadott egy olyan módosító indítványt, amely az együttalkalmazás szigorú tilalmát kis létszámú külképviseleti szervek esetében – ahol sokszor férj, feleség kényszerűen együtt dolgozik – az illetékes felügyeletet ellátó szakminiszter felmentési jogkörének megadásával enyhítené.
A bizottság a törvényjavaslat összeférhetetlenségi szabályai alól a Deutsch Tamás képviselő által felvetett fizikai állományú alkalmazottak esetében sem látott alapot kivételek megengedésére. Az összeférhetetlenségnek a 21. § (4) bekezdés a) pontjában szabályozott esetében nem támogatta a bizottság Szabó Iván képviselő úr javaslatát, amely a köztisztviselőnek a gazdasági társaság igazgató tanácsában történő részvételét ezen bekezdés elhagyásával javasolná lehetővé tenni.
A bizottság nem tartotta indokoltnak, hogy az álláshelyek betöltésére kötelező erővel pályázatot kelljen kiírni, és ezzel összefüggésben a versenyvizsga szabályozását sem, mert a munkáltató közigazgatási szerveknek mindkét módszer alkalmazására megvan a lehetőségük.
Több képviselőtársunk – dr. Gál Zoltán, Vastagh Pál, Kósáné Kovács Magda, Schiffer János és Kóródi Mária – módosító indítványai beépíteni javasolták a törvénybe a rendkívüli lemondás intézményét, a munka törvénykönyvében és a közalkalmazotti törvényben intézményesített formához hasonlóan. A bizottság elvetette a javaslatokat azzal, hogy egyrészt a közigazgatásban eleve szűkebbek a lehetőségei a rendkívüli lemondás jogcímei előfordulásának, másrészt a munkáltatói intézkedésekkel szemben széleskörűen garantált bírói fórum igénybevétele lehetséges. Indokul hozta föl még a bizottság azt is, hogy a civil szférától eltérően a közigazgatási szervnek kvázi hivatali kötelessége is a közszolgálati viszonyra vonatkozó szabályok betartása.
Élénk vita kísérte a közszolgálati jogviszony alkalmatlanság jogcímén történő megszüntetését is. Számos képviselő helyeselte dr. Gál Zoltán és társainak indítványát, miszerint a köztisztviselőt minősítése alapján szabadjon alkalmatlannak nyilvánítani. A bizottság végül elvetette, mert a bírósági jogorvoslat – úgy vélte – elégséges garanciát jelent, továbbá a közbenső minősítés túlbonyolítaná az eljárást.
Elvetette bizottságunk Deutsch Tamás képviselő úrnak azt a javaslatát is, amely a szociális korlátokhoz kötné a munkáltató szerv felmentési jogát.
Több képviselőtársunk kifogásolta az általános vitában, hogy a gyed, gyes állományban töltött évek nem számítanak a közszolgálati jogviszony időtartamába. Ezt a kifogást Józsa Fábián és társai képviselőknek a bizottság által is támogatott módosító indítványa orvosolhatja. Eszerint a tíz éven aluli gyermek ápolásának időtartamát is számításba kell venni a közszolgálati jogviszonynál.
A sorállományú katonai szolgálat ilyen jellegű beszámíthatóságát azonban a bizottság nem akceptálta.
A bizottság a köztisztviselők díjazásánál ugyancsak Józsa Fábián és képviselőtársai módosító javaslathoz csatlakozóan azzal egyező tartalmú módosító indítványt fogadott el, mely szerint helyi önkormányzati testületek hivatalaiban dolgozó köztisztviselők e törvény szerinti illetményrendszerétől a helyi képviselőtestület eltérhet. Az eltérés mértékét, arányait e törvényben meghatározott elvek és arányok figyelembevételével rendeletben kell szabályozni, tehát a helyi társadalom teljes körű kontrollja mellett. Az volt e javaslat elfogadásának az indoka, hogy a bérrendszer kötelezővé tétele voltaképpen determinálná az önkormányzatok költségvetését. Az anyagi konzekvenciák szavatolása nélkül ugyanis nem lehet a helyi önkormányzatokra nézve kötelező szabályokat hozni, és az is lehetetlen lenne, ha megtiltanánk az önkormányzatoknak, hogy a létszám- és bérgazdálkodásuk terén önállóak legyenek. Ez a megoldás mind a központi, mind pedig a helyi önkormányzati költségvetést illetően megnyugatóbbnak látszik.
Támogatta a bizottság dr. Balás István képviselő úr módosító indítványát, mely szerint a miniszterelnök és a miniszterek esetén a vezetői alapilletmény az illetményalap hat és félszerese legyen.
Támogatta a bizottság továbbá ugyancsak Balás István képviselő úr azon javaslatát is, hogy a törvény 1992. január 1-je helyett a kihirdetése napján lépjen hatályba.
Bizottságunk Józsa Fábián és képviselőtársai javaslatához kapcsolódóan csatlakozó indítványt szövegezett meg a 77. § (2) bekezdésének módosítására, amelynek értelmében az illetményrendszerre vonatkozó kedvezőbb szabályokat 1992. január 1-jétől lehessen alkalmaznunk, azon költségvetési szervek esetében, ahol annak feltételeit bérmegtakarításból, illetve költségvetési fedezetéből tudják biztosítani. Az illetményalap mértékét pedig e módosító javaslat szerint 1992-ben 15 ezer forint lenen.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ennyiben szerettem volna önöknek bizottságunk munkájáról, illetve a többségi álláspontról beszámolni. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir