KÓSA LAJOS (FIDESZ)

Full text search

KÓSA LAJOS (FIDESZ)
KÓSA LAJOS (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem szeretném sokáig feltartani a tisztelt képviselőtársakat. Már jóval benne vagyunk az ebédidőben, ezért igyekszem rövid lenni. Jobban szerettem volna, ha ez a vita délután zajlik le, amikor egymást követik a felszólalások ebben a vitában.
Tekintettel arra, hogy a beterjesztett vagyonpolitikai irányelveket a Kormány most visszavonja azzal, hogy új vagyonpolitikai irányelveket fog beterjeszteni hamarosan a tisztelt Ház elé, én csak néhány megjegyzést szeretnék fűzni ahhoz a történethez, ami az egész vagyonpolitikai irányelveket kísérte.
Ugye, a vagyonpolitikai irányelvekről az 1990. évi VII. törvény rendelkezik, amely az Állami Vagyonügynökségről és a hozzá tartozó vagyon kezeléséről és hasznosításáról szól, többek között a 34. § (3) bekezdése azt mondja, hogy az Országgyűlés az irányelvekről határozatot hoz, és a vagyonpolitikai irányelveket a Kormány terjeszti be a következő költségvetési évben, ami azt jelenti, hogy a Kormánynak az előterjesztést törvény írja elő – ez az idézett 1990. évi VII. törvény –, és az Országgyűlésnek erről a vagyonpolitikai irányelvekről országgyűlési határozatban kell dönteni. Másról is szól ez a törvény, most én nem térek erre ki hosszasan, de fel szeretném idézni két pontját, ami a későbbi fejtegetéseimben szerepet játszik.
A 34. § (1) bekezdésének a) pontja azt mondja, hogy a vagyonpolitikai irányelvekben a következő évre vonatkozóan meg kell határozni különösen az állam vállalkozásokban működő vagyona értékeinek kereteit és feltételeit; b) a Vagyonügynökség előző évi bevételei felhasználásának módját. Ezt a törvényt egyébként még a Németh-kormány terjesztette be az akkori, tehát az előző parlament elé, és az előző parlament ezt az ideiglenes vagyonpolitikai irányelveket csak 1990. szeptember 30-ai hatállyal hozta meg, pontosan azért, hogy az új parlament kezét ne kösse meg egy ilyen egész évre szóló szabályozással, hanem az új Kormány és az új parlament a saját elképzeléseinek megfelelő vagyonpolitikai irányelveket hozzon.
Na, most nézzük meg, hogy mi történt végül is a vagyonpolitikai irányelvekkel. Az 1990. szeptember 30-ai határidőt, ameddig az ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek érvényesek voltak, a Parlament és a Kormány nem tudta betartani, ezért az új Kormány, tehát a mostani Antall-kormány kérte a Parlamentet, hogy október 26-ai hatállyal hozzon egy olyan határozatot, miszerint az ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek 1990. december 31-ei hatállyal hosszabbodjanak meg. Tehát a régi ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek meghosszabbításáról van szó. Az indok az volt, hogy a Kormány a költségvetési törvénnyel együtt kívánja benyújtani a vagyonpolitikai irányelveket, ami azt hiszem, teljesen érthető, hogyha a vagyonpolitikai irányelvek és a költségvetés összefüggéseit nézzük. Igen ám, de a Kormány nem nyújtotta be a költségvetési törvénnyel együtt a vagyonpolitikai irányelveket, hanem arra kérte a Parlamentet, hogy hozzon egy határozatot arról, miszerint 1991. február 28-áig meghosszabbítja az ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek hatályát.
A korábbi indokkal ellentétben ez már nem azt a megfogalmazást tartalmazza, hogy tartalmi összefüggések miatt kell meghosszabbítani, egyszerűen arról van szó, hogy a Kormány azt mondja, hogy nem tudta beterjeszteni a költségvetéssel együtt, ezért kéri a határidő meghosszabbítását, mert el kívánja kerülni, hogy a korábbi exlex állapot megismétlődhessen. Ugye, csak idézem a dátumokat; az eredeti határidő, amit még a régi parlament állapított meg, szeptember 30-áig szólt, és a Parlament csak október 26-án rendelkezett a meghosszabbításról, tehát itt volt egy közel egyhónapos exlex állapot.
A későbbiekben is hasonló történet írható le. A február 29-ei, tehát most már 1991. február 28-ai határidőt a Parlament egy új országgyűlési határozattal 1991. szeptember 30-áig meghosszabbította, tehát a Kormány továbbra sem terjesztette be – bár törvényi kötelezettsége van rá – a vagyonpolitikai irányelveket.
Csak közbevetőleg szeretném megjegyezni, hogyha valaki emlékszik közben azokra az eseményekre, amelyek a vagyonpolitikai irányelvek mellett a privatizáció ügyében folytak, akkor emlékezetébe idézheti, hogy a kormánykoalíció számos képviselője ágált az ellen a hatalomátmentés ellen, amit ők véltek az egész privatizáció kapcsán. Ugyanakkor nem ágáltak az ellen, hogy tulajdonképpen a Kormány a vagyonpolitikai irányelvek beterjesztését egyszerűen nem teljesíti, vagyis nem él törvényadta lehetőségeivel. Hanem csak úgy általában hangzottak el támadások a viszonylag megfoghatatlan és nem túl szelektíven idézett vagyonátmentés ellen.
Visszatérve a vagyonpolitikai irányelvek további sorsára, a szeptember 30-ai határidő sem volt tartható. A Kormány kérte a 3115-ös számon beterjesztett országgyűlési határozatterv javaslatában, hogy az ideiglenes, tehát még a Németh-kormány által beterjesztett, a régi parlament által elfogadott ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek hatályát hosszabbítsa meg a Parlament addig, ameddig az 1991–92. évi vagyonpolitikai irányelveket el nem fogadjuk. Tehát itt már azért az a fejlődés bekövetkezett, hogy a Kormány egy olyan javaslatot tett be, amikor nyíltan elismeri, hogy nincsenek határidejei a vagyonpolitikai irányelvek beterjesztésére, hanem egyszerűen majd ha beterjeszti az új vagyonpolitikai rendeletet, annak elfogadásakor a régi határideje megszűnik.
Miért érdekes ez az egész élettörténet, ami a vagyonpolitikai irányelvekkel folyik? És mire lehet következtetni a történtekből?
Az egyik az az, hogy a Kormány nem tudja valamilyen oknál fogva beterjeszteni a Parlament elé a vagyonpolitikai irányelveket, és ezért kénytelen mindig hosszabbítani-hosszabbítani, összesen négy alkalommal a Németh-kormány által beterjesztett, a régi parlament által elfogadott ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek helyett az újat. Hogyha elgondolkodunk ezen a lehetőségen, akkor nyilván ezt el kell vetnünk, mert azt gondolom, hogy a Kormány be tudja terjeszteni, csak valamilyen oknál fogva ez vagy nem sikerül neki, vagy nem akarja.
Ezzel kapcsolatban én azt gondolom, hogy a vállalható és helyes eljárás az lenne, hogyha a Kormány nem akarja beterjeszteni a vagyonpolitikai irányelveket, illetve különböző, egymásnak ellentmondó indokokkal ezt a vagyonpolitikai irányelveket mindig halasztja, akkor ezt fel kell vállalni. Nem engedhető az meg, hogy bár egy törvény előírja azt, hogy a Kormánynak be kell terjeszteni ezt a vagyonpolitikai irányelveket, a Kormány ettől egész egyszerűen eltekint, és mindig csak arra kéri a Parlamentet, hogy hosszabbítsa meg a régi, rossz szerkezetű, sokszor kritizált, és ráadásul a régi kormány és a régi parlament által beterjesztett, illetőleg elfogadott ideiglenes vagyonpolitikai irányelveket.
Természetesen nagyon jól tudom, hogy mindennek nincs semmifajta következménye, hiszen sokszor fordult már az elő, illetve több esetben; most az ismertebb példáktól eltekintve, hiszen csak a lakások és a nem lakás célú ingatlanok gazdálkodására és bérletére vonatkozó törvénytervezet sorsáról ugyanez a helyzet. Török képviselőtársam többször interpellált az ügyben, hogy 1991. április 30-áig a Kormánynak be kellett volna terjeszteni ezt a törvényjavaslatot, amiről szintén nem a Parlament, hanem a Parlament által elfogadott, az önkormányzatok létrejöttével kapcsolatos átmeneti törvény rendelkezett erről a határidőről.
De lehetne ezeket a példákat sorolni. Nem kívánom sorolni, csak azt kívánom megjegyezni, hogy számomra ez a magatartás elfogdhatatlan, és azt gondolom, hogy a Parlament számára is elfogadhatatlan. Ha a Kormány nem akarja beterjeszteni az ideiglenes vagyonpolitikai irányelveket, akkor annak nem az a módja, hogy négy vagy öt alkalommal kéri a Parlamentet, hogy egy általa is sokat támadott ideiglenes vagyonpolitikai irányelveknek a határidejét hosszabbítsa meg, hanem a megfelelő törvényi helyeken…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir