FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Nem, a módosító indítványomnak ez a lényege… Ezt akarom belevétetni a preambulumba, és erre sorakoztatom fel most az érveimet.
Ezeknek az aggodalmaknak nem adott nyilvánosságot a sajtó, a rádió és a televízió, mint ahogy nem kaphatott nyilvánosságot a többi, a Szovjetunió területén elhatározott nagyberuházás kritikája sem. Mindenki tudta, hogy Magyarország érdekei ellenére, kényszer hatására írta alá ezt a szerződést, csakúgy, mint a többit.
Nehezítette a gátépítést ellenzők helyzetét, hogy az aláírás időszakában még jórészt ismeretlenek voltak az erőműépítés ökológiai vagy édesvízkészletet veszélyeztető következményei, és elsősorban a magyarságot mint nemzetet fenyegető következmények voltak látványosak. Ilyen ellenérvekre viszont érzéketlen volt a mindenhol nacionalizmus után kutató Kádár-rendszer; az ilyen aggodalmak közvetítésére különösen alkalmatlan volt, a mainál is alkalmatlanabb a tömegtájékoztatás.
Meg kell említenünk azt is, hogy a bizonytalan megtérülés hátrányai a csehszlovák kormány számára is nyilvánvalóak voltak, csak a többi hátrány, az ország felvízi fekvése miatt kevésbé érintette őket. Emellett egy nacionalista vezetés számára csábítónak tűntek az addig egy tömbben élő magyarság széttelepítésének a lehetőségei. Felcsillant a később Erdélyben kivitelezett falurombolások csallóközi alkalmazhatóságának a lehetősége. Ne feledjük, egy olyan Gustav Husak irányította a csehszlovák pártvezetést, aki 1945 és 1949 között irányította a magyar lakosság földtől és lakástulajdontól való megfosztását és kitelepítését, vagy a Szudéta-vidéki rabszolgamunkára történő vagonírozását.
Ne feledjük, kilenc évvel a csehszlovákiai invázió után Moszkva érdeke is volt a megalázott csehszlovák nemzeti tudat megbékítése. Azzal, hogy a magyar fél kénytelen volt aláírni a számára oly hátrányos szerződést, a Szovjetunió a szlovák nacionalizmus előtt is bebizonyította, hogy mily előnyökkel járhat egy nagyhatalom jóindulatának az elnyerése. Ezzel a húzással Moszkva leválasztotta az ellenzék soraiból azokat, akik nem a polgárjogaik sérelme miatt tiltakoztak 1968 következményei ellen, hanem a nemzeti sértettség pozíciójából.
A hazai lakosság előtt persze nem voltak ismeretlenek az erőműépítés Magyarországra vonatkozó hátrányos következményei. Egy riportban már a nyolcvanas években a beruházás magyar főmérnöke panaszkodott arra, hogy milyen sokan tekintik őt hazaárulónak, a nemzet érdeke ellen cselekvők kiszolgálójának.
Hadd említsem még ezzel kapcsolatban egy 1985. évi emlékképemet. Mint ismeretes, ebben az évben indulhattak először a választáson a lakosság által indított képviselőjelöltek. Budapest II. kerületében is indulni kívánt egy környezetvédő, erőműellenes programmal. A vezetéknevére emlékszem, Tóth volt a családneve, a keresztnevére most nem emlékszem. (Derültség.) A jelölőgyűlés napján a Magyar Szocialista Munkáspárt aktivistái már két órával a gyűlés előtt teleülték az üléstermet, és a jelölést ily módon meg tudták akadályozni. Mivel magyarázták a tettüket akkor a munkatársaiknak ezek az emberek? Úgy gondolták, hogy a társadalom békéjét szolgálták és a hangulatkeltésnek próbálták útját állni. A nemzeti érdekek túlhangsúlyozásával csak magunkra haragítjuk Csehszlovákiát – mondták –, ahol úgyis azt tesznek velük, amit akarnak. Elveszíthetjük a Szovjetunió jóindulatát is, ha efféle hőzöngők bejuthatnának a Parlamentbe.
És olyan kényszerítő körülmények között kellett aláírni az országnak a szerződést – mondták ezek a párttagok –, amit a diplomáciai életben járatlan outsiderek fel sem tudnak fogni. És a már aláírt szerződés érvényességének a megkérdőjelezésével még nagyobb veszélybe sodornák az országot.
Hadd utaljak az 5292-es számú, öt párt képviselői által benyújtott módosító javaslat 5. pontjára is, amelyben a javaslattevők vélelmezik, hogy egészen 1989-ig kimutathatóan a magyar állam újból és újból kényszer hatására cselekedett ebben a kérdésben.
Kérem a képviselőtársaimat, ha az én szövegezésemet valamilyen okból nem tudnák támogatni, támogassák ennek az ötpárti javaslatnak az erre vonatkozó passzusait. (Közbeszólás: Hány papír van még?)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a kényszernek a kimondása a preambulumban nem jelentené azt, hogy Magyarország felmentést kérne korábban vállalt összes nemzetközi kötelességének teljesítése alól, ahogy ezt hallhattuk a bizottsági vitákban. Azt sem jelentené, amit a bizottsági előadótól hallhattunk, hogy az ökológiai érvek helyett egy új indokot keresünk a szerződés felmondására, nem ahelyett, hanem amellé kívánok még egy érvet felsorakoztatni. Köszönöm a szíves türelmüket és figyelmüket. (Taps a jobboldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir