TABAJDI CSABA (MSZP)

Full text search

TABAJDI CSABA (MSZP)
TABAJDI CSABA (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletének biztosítása, törvényi szabályozása alapvető fontosságú, elsődlegesen belpolitikai jelentőségű kérdés. Nemzetközi megítélésünk, mozgásterünk, valamint közép-európai, sőt összeurópai kezdeményezési törekvéseink a nemzeti kisebbségi kérdés jogi kezelésére egyaránt feltételezi a hazai kisebbségpolitika megnyugtató helyzetét s benne a parlamenti képviselet szavatolását.
A kisebbségek parlamenti képviseletének fontosságáról.
Először. Nem teljesedhet ki a magyarországi demokrácia, ha sajátos helyzetű, több százezres lélekszámú kisebbségi népcsoportok hatékony országgyűlési képviselet nélkül maradnak.
Másodszor. Nem üdvös a kisebbségi népcsoportokra rákényszeríteni azt, hogy sajátos lemondással, időnkénti meghasonlásokkal csupán pártok keretében juthassanak be a magyar Országgyűlésbe, kitéve ezzel népcsoportjukat a pártviaskodásoknak.
Bármennyire hasznos is jelen helyzetünkben, hogy néhány párt színeiben kisebbségi képviselőtársaink felléphetnek népcsoportjuk, illetve más kisebbségi népcsoportok érdekében, de hosszabb távon semmiképp nem lenne célszerű a népcsoportelvűség szempontjait alárendelni a kizárólagos pártelvűségnek.
A magyarországi kisebbségi népcsoportoknak, mint közösségeknek törvényileg biztosítani kell ezért a parlamenti képviselet lehetőségét, amiként ezt elvileg a magyar Alkotmány 68. §-ának (3) bekezdése is rögzíti. Idézem: "A Magyar Köztársaság törvényei az ország területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletét biztosítják."
Harmadszor. A fenti tényből következik, hogy a magyar Országgyűlésnek a hatályos Alkotmány elvi rendelkezéseit törvényben kell kibontania. Mostani lépésünk tehát nem valamiféle pótlólagos jog, valamiféle adomány, hanem pusztán a hatályos Alkotmány egyik rendelkezésének valóra váltása.
Negyedszer. Vélni és hinni merem, hogy számos képviselőtársamat elgondolkodtatja és nyugtalanítja az a tény is, hogy a magyar Országgyűlésben a szerb, a szlovén, a román népcsoportnak még pártok keretében sincs egyetlen képviselője sem, s akkor még nem is szóltam az egy-két ezer főt számláló bolgárokról, örményekről, lengyelekről és másokról.
Ötödször. Magyarországi politikai személyiségek – kormánypártiak és ellenzékiek – nemzetközi fórumokon egyaránt állhatatosan szorgalmazzák annak a rendkívül előrevivő nemzetközi jogi normának és követelménynek az elfogadtatását, hogy a XX. század végi Európában a nemzeti és etnikai kisebbségek tényleges és nem formális jogegyenlősége legyen a valódi demokrácia, a valódi jogállamiság feltétele és egyben fokmérője. Ha a nemzetek közösségére érvényes normaként, nemzeti érdekeink helyes felismeréseként mi, magyarok ezt szorgalmazzuk, akkor e követelményt mindenekelőtt hazai gyakorlatunkra is érvényesítenünk kell. Nemzetközi fellépésünknek így lehet csupán hitele és ereje.
Hatodszor. Gyakori, többségi logikára és pártlogikára egyszerre jellemző ellenvetés, hogy a parlamenti erőviszonyokból fakadóan egyáltalán van-e értelme néhány kisebbségi képviselő tevékenységének, hiszen a többség ezt elvileg úgyis leszavazhatja. A parlamenti aritmetika szabályai szerint ez így is lehet. Botorság lenne azonban a parlamenti és a politikai aritmetikát eleve azonosítani, s az Országgyűlésben való jelenlétet kizárólag szavazási esélyekre szűkíteni. Ezen alkalommal is szeretném felhívni az önök figyelmét arra, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletének biztosítása nem pusztán jog, nem pusztán érdekérvényesítés, hanem az érintettek számára ennél lényegesen több. A kisebbségi helyzetből eleve származó hátrányos helyzet kompenzálása, a kisebbrendűségi érzés jótékony ellensúlyozása, az önbecsülés, az önértékelés eszköze, amely a kisebbségi fennmaradás, a kisebbségi megmaradás létfeltétele.
Indítványunk jellegéről röviden.
A nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét indítványunk egyrészt a hatályos Alkotmány módosítása nélkül, másrészt a jelenlegi egykamarás Parlament fennmaradását feltételezve, harmadrészt az érvényben levő választójogi törvény koncepciója alapján, annak lehető legkevesebb módosításával kívánja biztosítani.
Javaslatunk logikája alapján az 1994-es általános országgyűlési választások keretében választanák meg a kisebbségi népcsoportok parlamenti képviselőit a közvetlen, a titkos, az általános és az egyenlő választójogi elvek figyelembevételével.
Tekintettel a magyarországi népcsoportok szórtságára, alacsony lélekszámára, a kisebbségi képviselők megválasztása sajátos előírásokat, pozitív diszkriminációt igényel. A pozitív megkülönböztetést elsősorban a jelöltállítás és az eredményesség szabályozásánál érvényesítettük.
Törvényjavaslatunk elképzelése szerint az általános választásokon országos listát állíthatnak azok a nemzeti és etnikai kisebbségek, amelyek legalább négy egyéni jelöltet tudnak indítani. A pozitív diszkrimináció jegyében az országos listát állító kisebbségek számára biztosított lenne egy képviselői hely a törvényhozásban, illetve eredményességüktől függően további képviselői helyek elnyerését is lehetővé teszi indítványunk.
Indítványunk időzítéséről.
A politikai küzdelem logikájából fakadóan a választójogi törvény módosítása a választások előtti időszakra összpontosul, ezért nem lenne célszerű a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét arra az időre halasztani, két okból sem. Egyrészt a kisebbségek képviselete áldozatul eshet a kiéleződő pártküzdelmeknek, illetve annak károsan alárendelődhet. Másrészt jó lenne még 1992 végéig a kisebbségi képviseletet azért is törvényben rendezni, hogy az adott népcsoportoknak kellő idő álljon rendelkezésre a jelöltállítás, a legkisebb lélekszámú népcsoportok esetén közös listaállítás előkészítésére, a felkészülésre.
Remélhetőleg ebben az évben végre a magyar Országgyűlés megtárgyalja az évek óta húzódó, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvénytervezetet.
Tekintettel arra, hogy eddig valamennyi törvénytervezet csupán arról rendelkezett, hogy biztosítani kell a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét, de konkrét megoldást egyik sem tartalmazott, a magunk részéről Jakab Róbertné képviselőtársammal a parlamenti képviselőcsoportnak az MSZP hazai nemzeti és etnikai kisebbségekkel foglalkozó tagozatának közreműködésével és támogatásával több mint egy éve elindítottunk egy kutatómunkát a parlamenti képviselet törvényes szabályozására. Ez a munka jelen indítványunkban nyert összegzést. Számos kisebbségi szakértővel, több szervezet képviselőivel, sőt, a kisebbségi kerekasztal vezetőivel és szakértőivel vitattuk meg a törvénytervezetet, illetve észrevételeik alapján azt több ízben át is dolgoztuk.
Mindenképpen bátorított bennünket az a tény, hogy a kisebbségi kerekasztal és más szervezetek, független szakértők a javaslat koncepcióját nem kérdőjelezték meg, azt megfelelő alapnak tekintették a további munkához. A mostani időzítés magyarázata konkrétan pedig az, hogy a választójogi törvény módosítását célzó javaslatunkat a tisztelt Ház tűzze napirendjére azzal a céllal, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvénytervezet vitájával egyidejűleg, párhuzamosan az Országgyűlés a parlamenti kisebbségek parlamenti képviseletének ügyét, közötte jelen indítványunkat is, megvitathassa.
Nyilvánvaló célunk az, hogy elindítsuk végre a közös gondolkozást, s remélhetőleg a törvényi szabályozást e rendkívül bonyolult, bizonyára még sok vitát kiváltó kérdésben. Javasolt megoldásaink megvitatása, elfogadása, módosítása közelebb vezethet a megoldáshoz. E közös gondolkodás, vitázás reményében kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa indítványunk napirendre tűzését és az előbb említett időzítéssel annak sürgős tárgyalásba vételét. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir