SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
SZABÓ IVÁN, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! A Papíripari Vállalat 1981 és '84 között körülbelül 6 milliárd forintos állami nagyberuházás keretében, melynek 90%-a állami fejlesztési hitel volt, olyan fejlesztést hajtott végre, amelyik technikailag egy nyugat-európai színvonalú papírgyárat eredményezett Szolnokon.
Mindazonáltal a nyolcvanas évek vége felé a dollárelszámolásra történő átállás következtében a papíripari alapanyag megdrágulása, majd pedig bizonyos piacvesztési problémák következtében a vállalat nehéz pénzügyi anyagi viszonyok közé került. Jelentős szerkezetátalakítást hajtott végre, majd 1991 végével egy osztrák céggel létrehozták a Szolnoki Papíripari Részvénytársaságot. Ez az osztrák cég a rész vénytársaság alakításakor vállalta a még hátralévő 1,9 milliárd forint értékű államadósság megfizetését, de csak azzal a feltétellel, hogy 1992 és '93-ban, amikor a feljavítási időszak tart, maga a tőketörlesztés a kamatfizetés fenntartása mellett szünetel.
Azért fordultunk országgyűlési határozat formájában a tisztelt Házhoz, hogy ezt az átütemezést szíveskedjék jóváhagyni, mert ezáltal a költségvetés rövid távon ugyan igen, ebben az esztendőben meg jövőre, megrövidül, azonban ez teljes összegben meg fog térülni a következő elnyújtott időszakban, és ráadásul a helyzet az, hogy ha ezt az átütemezést nem tudjuk végrehajtani, meghiúsul az osztrákokkal való vegyesvállalati forma, és a vállalat menthetetlenül a felszámolás sorsára jut, amikoris ez az állami vagyon részben vagy egészben elveszhet.
Mindezek figyelembevételével tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy a 4553-as számon benyújtott országgyűlési határozatot, amely az átütemezésre vonatkozik, szíveskedjék elfogadni. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir