SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mindenekelőtt köszönöm a miniszter úr válaszát, és a viszonválaszomat azzal kezdeném, hogy röviden idéznék a londoni Economistnak egy másfél héttel ezelőtt megjelent vezércikkéből, amely az inflációról szól. Ez azokkal a szavakkal kezdődik, hogy a Föld forog, a Nap fénylik, az árak emelkednek. Majd pedig folytatódik azzal, hogy szó sincs róla, egyáltalán nem igaz az, hogy a harmadik megállapítás olyan magától értetődő lenne, mint az első kettő. Utal például arra, hogy Angliában az árak 1666 és 1914 között, tehát 250 év alatt színvonalukban nem emelkedtek, maradtak ugyanazon a színvonalon, ahol voltak.
Persze a modern idők követelményei és körülményei az árstabilitás szempontjából némiképp mások, és ez a cikk három fő követelményre mutat rá. Mégpedig az államot, a kormányzást érintő követelményekre, hiszen köztudomású, hogy inflációkat mindig az állam, a kormány idéz elő, senki más erre nem alkalmas. (Zaj.)
Három ilyen követelményt idéz tehát. Az egyik az, hogy mondjanak le a kormányok a valutájuknak a leértékelgetéséről, a másik az, hogy független és kizárólag a pénz stabilitására irányuló politikát folytató központi bankot létesítsenek, és a harmadik pedig az, hogy legyen a költségvetési deficit kicsi. Na már most, ezek azok a követelmények, amelyeknek ez a Kormány láthatólag részint nem, részint nagyon kevéssé kíván eleget tenni. Ez rendkívül sajnálatos. Ettől van nálunk infláció. (Mozgás és zaj. – Taps.)
Kérem tisztelettel, köszönöm az egyetértést.
Kérem tisztelettel, ha már egyszer a Kormány ezeket a követelményeket nem kívánja teljesíteni, akkor legalább ne hozna közvetlen áremelési intézkedéseket, vagy olyan intézkedéseket, amelyek áremeléseket idéznek közvetlenül elő. Persze a gazdaság átmeneti időszakában ez teljesen nem volt elkerülhető. Volt egy olyan időszak, amikor a Magyar Demokrata Fórum egyes szervezetei is nem sokkal, csak néhány nappal több mint két évvel ezelőtt, tüntetést szerveztek áremelkedések ellen. Mostanában ők már leszoktak erről persze… (Derültség a bal oldalon.) …, de mi, szabaddemokraták ma is úgy gondoljuk, hogy az eddig – tehát most az év elejéig – eltelt időszakban már amúgy is nagyon sok, túl sok központi áremelői intézkedésre került sor, az infláció meghaladta azt a mértéket, amely a gazdasági átmenet révén elkerülhetetlen volt, és így az állami döntésekkel ez év elején már csak nagyon csekély mértékű áremelés lett volna elfogadható.
Ehhez képest, amit a miniszteri válasz felsorol, az igen impozáns központi áremelési lista. Hát csak röviden említenék meg belőle néhány dolgot: tévé előfizetési díja, ivóvíz- és csatornadíj, helyi közlekedés, vasúti személyszállítás, távolsági személyszállítás, postai díjszabások, távíródíj, távhőszolgáltatás, motorbenzin, tej, tejtermék, élvezeti cikk, személygépkocsi stb. Ez egy rendkívül impozáns lista tehát. Na, én nem szeretném tovább folytatni a lista fölolvasását… (Az elnök csenget.) …, de rámutatnék egy további problémára, tisztelt kollegák… (Zaj.) …, éspedig arra, hogy a miniszter úr válasza, noha több más kérdésben alaposan kidolgozott, eléggé elkenő annak a kérdésemnek a kezelésében, hogy a központi áremeléseknek milyen tovagyűrűző áremelési hatásaik vannak. Itt például azt hangsúlyozza a miniszteri válasz, hogy nem a benzinnek, hanem csak a gázolajnak van tovagyűrűző áremelési hatása. Hát, persze egyrészt a gázolajár is emelkedett, de másrészt azért a benzinár az nem csak magánautózásra szolgál. Főképp a magánszektorban használnak százezrével benzines gépkocsikat gazdasági tevékenységhez, és ezek a magánvállalkozók ha csak tönkremenni nem akarnak, akkor nyilván kénytelenek a benzinár-emelkedést az áraikban továbbhárítani. (Közbeszólás jobbról: Idő!) Nos, tehát a tovagyűrűző hatások kidolgozatlansága az egyik ok, amelyik miatt én a miniszter úr válaszát nem tudom elfogadni.
A másik ok pedig az, hogy – ellentétben azzal, amit a miniszter úr válasza állít – én úgy látom, hogy a miniszter úr igenis nem tartotta meg azt az ígéretét, amelyet egyrészt a képviselői választási kampányában a második választási forduló előtt tett, másrészt pedig egy októberi tévé-beszélgetésben megismételt, hogy az évkezdethez kapcsolódóan nem lesznek jelentős központi áremelést eredményező intézkedések. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir