SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr interpellációja olyan témát érint, amely napjainkban igencsak sokakat érint, foglalkoztat. A föltett kérdések lényegében a víz- és csatornadíjak mértékére, illetve a nagytérségi szolgáltató vállalatok kisebb egységekre történő fölbontására irányulnak. Ezért mindenekelőtt e két kérdésre válaszolnék.
Először is: az 1992. évi víz- és csatornadíjak emelésére két ok kényszerítette tárcánkat. Az egyik – és ez volt a jelentősebb kihatású –, hogy megszűnt az a három milliárd forintos költségvetési támogatás, amely 1991-ben még segítette az ország egy jelentős részén a lakossági árak mérséklését. A másik ok, hogy a vízműveket is érintette az a bér-, anyag- és energiaár-növekedés, amelyet saját áraikban – ha nem akarnak működőképtelenné válni – meg kellett, hogy jelenítsenek. Meg kell mondanom azt is, hogy az így kialakult árak országos szinten igen nagy szóródást, eltérést mutatnak és a területi adottságoktól függően 23 forinttól 107 forintig terjedhetnek. Erre való tekintettel szavazott meg a tisztelt Ház az 1992. évi költségvetésnél másfél milliárd forint közvetlen támogatást, amely azokon a helyeken kerül felhasználásra, ahol a vízdíj 40 forint/köbméter, illetve a víz- és csatornadíj együttes összege a 60 forint/köbméter értékhatárt meghaladja. Mindez a képviselő úr által is hivatkozott rendeletben megjelent, és lényegesen enyhít a vízügyi szempontból kedvezőtlen adottságú térségekben élők terhein.
A második kérdéskör kapcsán hangsúlyozni szeretném, hogy az 1991. évi XXXIII. törvény, amely az állami vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adásáról szól, azt is tartalmazza, hogy az átadást egyes esetekben – így a vízműveknél is – az érintett önkormányzatnak, vagy ha az nagyobb területet érint, önkormányzatoknak kell kérniük. Nagykőrös város polgármestere a vízmű átvételét nem 1991. november 15-én, a határozat meghozatalakor, hanem csak 1992. január 15-én keltezett levelében kérte a vagyonátadó bizottságtól, így természetes, hogy az átadás még nem történhetett meg, hiszen az nem egy formális eljárás, és egyébként – a szakemberek tájékoztatása szerint – ennek lefolytatása több hónapot is igénybe vesz.
Tisztelt Képviselő Úr! Kérdéseinek további körére válaszolva hangsúlyozni szeretném, hogy minisztériumunk nem kívánja megtartani a víz- és csatornadíjak közel sem örömteli ármeghatározó szerepét, de mindaddig, amíg a jelenlegi rendszer fennáll, ezt a kötelességet teljesítenünk kell. Nem kívánjuk továbbá mindenáron állami tulajdonban tartani a vízműveket: szeretnénk azokat – ahol ennek feltételei megvannak – minél gyorsabban önkormányzati kezelésbe adni.
Ezzel kapcsolatban két dolgot nem szabad azonban szem elől téveszteni. Az egyik, hogy a lakosság szempontjából a leggazdaságosabb megoldásokat a nagyobb térségi rendszerek működtetése hozhatja – ahogy ezt a nyugati példák is mutatják. A másik, hogy a jelenlegi szervezetek fölbontása csak egyes helyeken eredményez majd költségcsökkentést – az esetek nagy részében költségnövekedést fog okozni. Így lesz ez jelen esetben is, mert való igaz, hogy Nagykőrös kedvezőbb helyzetbe kerülhet, de Pest megye – amelynek ön is listás képviselője – több térségében az árak emelkedni fognak. Összegezve:
1. A költségvetés másfél milliárd forinttal továbbra is támogatja az átlagosnál kedvezőtlenebb adottságú területeket, így a Pest megyei Vízművet – és ezen belül Nagykőröst is.
2. Nem akadályozzuk, hogy az önkormányzatok, illetve azok szövetsége saját kezelésbe vegyék a területükön lévő vízműveket, és természetesen saját maguk határozzák meg díjaikat és az általuk adandó támogatásokat is.
3. E jelentős, nagyszabású vagyonátadási munka az ország egész területén várhatóan még ez évben befejezést nyer.
Kérem a tisztelt képviselő urat és kérem a tisztelt Házat válaszom szíves elfogadására. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir