ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Itt az előbb elhangzott egy ügyrendi indítvány a szövetkezeti törvény 133. §-ának a rendelkezéseivel kapcsolatban, melynek az értelmezése ugyan felmerül. Az idézet ugyan pontos volt, de a törvény azért úgy szól, hogy képviselői önálló indítványhoz legfeljebb az igényelhető, hogy a bizottsági ülésre hívják meg az érdek-képviseleti szerv megbízottját, mert a szövetkezetek tagságát érintő javaslatoknak a Kormány vagy az Országgyűlés elé való terjesztése előtt kell megszerezni az országos érdek-képviseleti szervek véleményét.
Tehát a kérdés az, hogy lehet-e általános vitát folytatni anélkül, hogy a bizottság ne hívja meg az érdekképviseleti szervet.
Szerintem nem köteles meghívni. Az önálló törvényjavaslatot előkészítő legfeljebb, amikor a Kormány előterjeszti, illetőleg az Igazságügyi Minisztérium, amikor előkészíti, és mielőtt a Kormány elé terjeszti, akkor kell egyeztetni – mint ahogy a szövetkezeti törvényt és az átmeneti törvényt az öszszes érdekképviseleti szervvel az Igazságügyi Minisztérium egyeztette.
Törvényértelmezés kérdése, hogy ez vonatkozik-e az önálló képviselői indítványra, hiszen nyilvánvaló, hogyha szigorúan értelmezem a 113. § (1) bekezdésének a rendelkezését, akkor a bizottságba meg kell hívni az érdekképviseleti szervet, és ott nyilatkozik. Nemleges nyilatkozata nem zárja ki a törvényjavaslat általános vitára bocsátását.
De hogy újból elejét vegyem a szenvedélyes vitának, sajnos ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban is kénytelen vagyok kifejezésre juttatni a még súlyosabb aggályokat, mint ami a Zsiros Géza képviselőtársunk javaslatával kapcsolatos volt, mert ez végeredményben a kívülálló üzletrész-tulajdonosok részére nyit meg egy kiválási lehetőséget. Tehát egy zárt folyamatba menet közben való beavatkozás esete itt még súlyosabb. Súlyosabb azért, mert ha a kívülállók részére most megnyitjuk a vagyonkivitel lehetőségét, akkor ebből nem lehetne kihagyni a tagságot sem, mert a tagok végeredményben nem kaphatnak kevesebb jogot, mint a kívülállók. Tehát itt diszkriminál a tagok terhére, a kívülállók javára, akik most jelenthetnének be kiválási igényt és vagyonmegosztást.
Most az újabb természetbeni vagyonkivitel még azt a komplikációt is jelenti, hogy új helyzet elé állítaná a bentmaradt tagságot, hiszen ők egy meghatározott vagyontárgyakkal való közös gazdálkodás lehetőségének az ismeretében választották a szövetkezetben való maradást – most a kívülálló ezt borítaná fel.
A javasolt módosítással alapvetően megváltozna ez a helyzet, tehát a tagságot nem lehetne ebből az ismételt vagyonkiviteli lehetőségből kihagyni. Viszont a korlátlan természetbeni vagyonkivitel a szövetkezetet mint gazdálkodó szervezeti formát ellehetetleníti, sok rendkívül káros következménye lenne. Tehát nyilván itt is fennáll egy diszkrimináció a bentmaradt, átalakult tagok és a kívülállóknak a vagyonkiviteli lehetősége között.
Ami a javaslatnak a 2. §-át illeti, amely hatályon kívül kíván helyezni egyes törvényi helyeket. A szövetkezeti tagnak a közgyűlésen személyesen kell szavaznia a szövetkezeti törvény szerint. Most ez a személyes joggyakorlás összhangban van a szövetkezeti tag személyes közreműködési kötelezettségével, habár kétségtelenül azzal nem azonos.
A javaslat e szavazási és részvételi szabályt kívánja végeredményben kiiktatni. Nem számol azonban ennek következményeivel, nevezetesen hogy hogyan lehet majd átruházni e jogkört, például írásban vagy szóban. És nem kívánja ezen átruházást semmilyen tekintetben sem keretek között tartani. Így akár az is bekövetkezhetne, hogy egy tag többféle meghatalmazást is adhatna, s kétségessé válna, melyik meghatalmazása az érvényes.
Tehát röviden összefoglalva: a szavazás kiiktatásával a társasági jogokban a szavazati jognak, az úgynevezett proxinak szokásos átruházása a tőketársaságnak egy személytelen, kizárólag profitérdekeltségi jellemzőjével állna összhangban, de nem férne össze a szövetkezet demokratikus akaratképzési szabályaival, vagyis az "egy tag – egy szavazat" elvével.
Itt is a szavazás előtt kívántam elmondani, de az általános vitában elmondottak esetleg azt a kétségtelenül nem indokolt reményt keltik bennem, hogy a képviselő úr visszavonja ezt a 10 napra szóló javaslatát, és szükségtelenné teszi az általános, majd azt követően a részletes vitát. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir