ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány percet kértem csupán, hogy egyetlen mondatra hívjam fel szíves figyelmüket.
Két ünnep között, amikor már írják az újévi köszöntőket, megvonják az óesztendő mérlegét, és kijelölik a következő év feladatait, ismertté vált II. János Pál pápa újévi üzenetének szövege (Zaj.) – ismétlem: újévi üzenetének szövege –, melynek központi gondolata így hangzik: ha békét akarsz, siess a szegények megsegítésére.
Vatikáni híradások karácsonykor arról szóltak, hogy a szentatyát az utóbbi hetekben, hónapokban egyre mélyülő aggodalommal foglalkoztatja a társadalom peremére szorultak helyzete, elnyomorodása, megalázottsága, kiszolgáltatottsága, továbbá az, hogy az együvé tartozás gyengülő érzése és az alkalmi segélyakciók sora ma már nyilván kevés a konfliktusok kezeléséhez a szociális állóháború frontján.
Olvasatom szerint az idézetben elsődlegesen nem a hívő ember lelki békéjére utal a katolikus egyházfő, hanem a társadalom békéjére. Negatív megfogalmazásban: ha nem sietsz a szegények megsegítésére, nem lesz társadalmi béke.
A Szentszék természetesen nem politizál, nem küld névre szóló üzenetet jó és rossz kormányoknak, és nem minősíti azokat a törvényeket, gazdasági és szociális intézkedéseket sem, melyek következtében milliók megélhetése lehetetlenül el – önhibájukon kívül.
De minden politikusnak a világon, minden kormányfőnek és kormánytisztviselőnek ilyenkor végig kell gondolnia a karácsonyi áhítat után: tettekkel siet-e az elszegényedett és reménytelenül lecsúszóban lévő rétegek megsegítésére? Minden tőle telhetőt megtett-e, hogy változtasson a közteherviselés igazságtalanságain, súlyos méltánytalanságain, vagy az átmenet nagy ugrásainak minden anyagi következményét áthárítja a vétlenekre?
És az is kérdés – tisztelt képviselőtársaim –, tud-e reális megoldást az elfogadtatáson túl – itt és most, e földön – a szegényedők és a gazdagodók között feszülő mind élesebb megosztottságra, szociális szakadékra, vagy a realitások ellenére erőltet idő előtti lépéseket?
Ha valaki az ünnepeken benézett az átmeneti szállásokra, a menedékhelyekre, az ingyenkonyhákra, a pályaudvarokra, akkor tudhatja: a hajléktalanok, a magukra maradottak, a peremre sodródottak, a munkanélküliek, az ellátatlanok csak megélhetési költségekben, árakban, bérekben, adókban, lakásokban és munkahelyekben képesek ma gondolkodni, tervezni. Nem elég számukra a távlatok ígérete, hisz az előző politikai rendszer is ezzel biztatta őket.
További áldozatvállalás csak attól várható, akinek még maradt bizalma. Nem tartozik ezek közé az a több száz ezer vagy tán több millió, aki januártól úgy teszi fel a kérdést családjának: étkezünk vagy közüzemi számlákat fizetünk, hitelt törlesztünk, mert a kettőt együtt már nem bírjuk, többre már amúgy sem futja régóta.
(14.10)
Fájdalom, de kiszámíthatatlan és tervezhetetlen lesz az élet sokak számára, és az egzisztenciális bizonytalanság csaknem a teljes középosztályt érinti, ezért nincs csodálkoznivaló, kedves képviselőtársaim, az ő lelki békétlenségükön, aminek helyébe békéjüket kéne elnyerni, segítségükre sietve. Noha az elszegényedés ijesztően növekvő folyamata nem válogat hívők és ateisták között, a hívő és keresztény konzervatív elit tán lesz olyan bölcs, hogy meghallja a szentatya aggódó figyelmeztetését, amit persze lehet gyorsan elfelejteni vagy átértelmezni is, ám meggyőződésem szerint az nem egy évre, hanem hosszú évekre és félreérthetetlenül szól mindenki számára. Túlmutat hazánk szűkebb környezete történelmi díszleteinek viharos változásain, ideológiai rendszerek bukásán, helyi háborúkon és újkori népvándorlásokon.
Európai realitás, és még inkább azzá válik a felismerés: ha békét akarsz, siess a szegények megsegítésére. Abban a reményben idéztem ismét e gondolatot, hátha nem késő meghallani, hátha nem késő még cselekedni.
Köszönöm szépen. (Taps a függetlenek soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir