KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Kérek egy pillanatnyi ünnepélyes figyelmet. Egy immár ellenőrzött, jó hírt szeretnék megosztani minden érdeklődővel; mert napjainkban, amikor mindennapos híreink közé tartoznak a kisebbségek elleni erőszak új és új tényei, magasztos esemény az, ahogy a szomszédos Ukrajnában Krajilo Mihajlo Ivanovics elnöki megbízott 1992. december 17-én kelt és december 22-én közzétett 469-es számú rendeletével intézkedett a nyelvtörvény és a kisebbségi törvény végrehajtásáról Kárpátalján.
A rendelet értelmében ugyanis a tömbben élő nemzeti kisebbségek lakóhelyein a hivatalok, intézmények, az állami és társadalmi szervek és szervezetek elnevezését meg kell adni mind ukrán nyelven, mind a helyi többséget alkotó, nem ukrán nyelvű lakosság nyelvén.
A helységnevek, földrajzi elnevezések, utcák és terek nevei ukránul is és a nemzeti kisebbségek nyelvén is használandók.
Ugyanitt a nemzeti kisebbség nyelve az államnyelvvel egyenrangú, az állami hivatalok, a társadalmi szervezetek, vállalatok, intézmények munkanyelveként a nemzetiségi nyelv is használandó. Ugyanezeken a helyeken a tisztviselőknek és tisztségviselőknek egyaránt tudniuk kell – vagy el kell sajátítaniuk – az állami és a nemzeti, nemzetiségi nyelvet.
Továbbá azokon a településeken, ahol egy tömbben élnek nemzeti kisebbségek, az államiak mellett a nemzeti jelképek is elhelyezhetők.
Végül pedig – és ez sem lényegtelen dolog – a rendelet végrehajtásának ellenőrzéséről is rendelkezik az elnöki megbízott.
Ennél újabb hírem is van. A kárpátaljai megyei tanács 1992. december 23-án tartott ülésén elfogadta és megerősítette a beregszászi, a nagyszőlősi, a munkácsi és az ungvári járás korábban hozott döntéseit a települések történelmi elnevezésének visszaállításáról, és ezzel 32 kárpátaljai település immár hivatalosan használhatja eredeti nevét. (Taps.)
Tájékozódásom szerint a döntés elfogadásában meghatározó szerepe volt Krajilo elnöki megbízott úr mellett Dorsinec Dmetro Federovics úrnak, a megyei tanács elnökének. Azt hiszem, érdemes megemlíteni e neveket.
Kérem tehát a tömegtájékoztatási eszközök – és elnézést, hogy nem médiát mondok – jelen lévő képviselőit, hogy ennek az igazán örömteli szenzációnak az eddiginél szélesebb mértékben adjanak nyilvánosságot. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir