KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Igen, Elnök Úr, néhány dolgot. Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! A Magyar Televízió költségvetésében zárolt előirányzat rendezésére a Kormány képviseletében előterjesztett törvényjavaslat és határozati javaslat elfogadását a vitában elhangzottak után is indokoltnak tartom.
Ennek oka mindenekelőtt az, hogy a '92. évi költségvetésben megállapított előirányzatról van szó, amelynek sorsáról illik még az adott évben dönteni.
A döntés halogatása azért is indokolatlan, mert a javasolt támogatás rendelkezésre bocsátása mindenképpen teljesítendő, törvényes kötelezettségekhez kötődik, a befizetések felhasználása révén közérdeket szolgál.
A javasolt megoldás törvényes, a költségvetési törvény módosításával azonnal rendezésre kerülnek az előirányzatok.
A Kormányt mind a beterjesztett törvényjavaslat, mind az államháztartási törvény feljogosítja címek közötti átcsoportosításra. Természetesen az Országgyűlésnek – ha ezt egyébként indokoltnak tartja – joga van például határozattal az egyébként kifejezetten döntési hatáskörébe vont összeg felhasználási céljait is megjelölni. Ezt azonban nem szükséges törvényben megfogalmazni.
A törvény és a határozat között tehát munkamegosztás van, az előbbi az előirányzatok szükséges rendezéséről, az utóbbi az érdemi kérdésről, a felhasználás összegeiről és jogcímeiről intézkedik.
Ugyanakkor nem történik beavatkozás a Televízió szakmai ügyeibe, napi operatív gazdálkodásába, hiszen a közterhek, a legfontosabb adósságok rendezésével felszabaduló forrásairól saját hatáskörben intézkedhet.
Kérem ezért a tisztelt Házat, hogy szíveskedjék az eredeti határozati javaslatot és törvényjavaslatot elfogadni, egyben rendkívül örülök, hogy az év utolsó szavazása nem a költségvetésről szól. Köszönöm, elnök úr. (Derültség. – Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir