KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)
KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Egy rendkívül rövid törvénytervezet tárgyalásánál is fel kell hívni a figyelmet néhány dologra, olyanokra, amelyeket már előre láttunk, nem ebből a törvénytervezetből tudunk meg, és olyanokra is, amelyeket ez a törvénytervezet hoz.
Előrelátható volt, hogy '93-ban sem történik lényegi változás a gyermeknevelési támogatások rendszerében, hiszen tulajdonképpen ezt a kört érintő, két-háromféle kisebb jelentőségű változást fogadott el a Parlament a gyermeknevelési támogatás bevezetésével, illetőleg más szociális intézkedésekkel.
Nem történt meg azonban ennek az egész rendszernek az áttekintése és a hozzáigazítása ahhoz a társadalmi helyzethez, amelyben élünk.
Tisztelt Ház! Önök is tudják velem együtt, hogy Magyarországon az egyik legtragikusabb probléma a gyermekszegénység, amely különösen Budapesten oda vezetett már, hogy megjelent a gyermekfoglalkoztatás is, természetesen "feketén".
Nem tűrhető el tehát az, hogy ilyen viszonyok között a gyermeknevelési támogatások köréből kimaradjanak egyesek, kizárjuk törvénnyel, vagy csak olyan méretű támogatást vezessünk be, mint amit ez a törvény előirányoz.
Mindannyian tudtuk már a költségvetés tárgyalásakor, hiszen az előterjesztés szó szerint tartalmazta, hogy a családi pótlék '93-ban nem őrzi meg reálértékét; az előterjesztésben az állt, hogy 12-13 milliárd forint kellene ehhez, de ezt a 12-13 milliárdot nem kapja meg ez a szféra.
Mindezt olyan körülmények között, amikor egyre több az a gyerek, egyre több olyan gyerek van, akiknek szülei már nem tudják megfizetni az iskolákban a napközi otthonos étkeztetést, és egyre több olyan gyerek van, akinél már a közlekedés, az iskolába járás és a ruházkodás is gondot okoz.
Úgy gondoljuk, hogy nem fogadható el az az értékrend, amely a családi pótlék reálérték-megőrzése helyett más célra fordítja ezeket az összegeket.
Itt már az előttem szóló elemezte azt, hogy mit is ér ez a 150 forint. Valóban arról van szó, hogy az egy főre jutó megélhetési költségek ebben a hónapban ugrásszerűen nőttek, és bizony ez a 150 forint édeskevés. Ezeket azonban előre lehetett látni.
Amiben nagy meglepetést okoz számunkra ez a törvény, az abban áll, hogy felrúgja azt az alapelvet – a családipótlék-juttatás alapelvét –, hogy ez alanyi jogon jár a gyerekek számára, illetve a gyerekeket ténylegesen nevelő, ténylegesen gondozó számára. Felrúgja ezt az alapelvet, és megszünteti bizonyos körben a jogosultságot, diszkriminatív módon, nyugodtan elmondhatjuk, hogy alkotmánysértő módon.
Arról van szó, hogy azon gyerekeknél, akik javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben vannak, csak egy bizonyos kör számára lehet – ha ezt a törvényt a Parlament elfogadja – családi pótlékot fizetni.
Arról van szó, hogy az állam családi pótlékot folyósíttat azoknak a gyerekeknek, akik állami intézetből, állami nevelti mivoltukból kerülnek javítóintézetbe, és letiltja, elveszi ezt a jogot azoktól, akik a családoktól kerülnek ide.
Önök is tudják – tisztelt képviselőtársaim –, hogy ezek a 14-16 éves gyerekek először kerülnek javítóintézetbe, büntetés-végrehajtási intézetbe, általában a rossz szociális körülmények között élő családokból, és az ő számukra sem közömbös, hogy amikor elhagyják ezt az intézetet, visszanyerik szabadságukat, megkapják-e az intézeti idő alatt összegyűjtött családi pótlékaikat.
A törvénynek ez a kitétele semmiképpen sem fogadható el számunkra, gondolom, hogy a jelenlévők többsége számára sem.
A másik meglepetés, amit a törvény okozott az, hogy ugyancsak elhagyni kívánja az eredeti törvénynek azt a kitételét, hogy évente kétszer kell családipótlék-emelést végezni, és ami különösen fontos, hogy az eredeti törvényben benne van az, hogy a gyermeknevelés tényleges költségei alapján.
Meg kell nézni tehát, hogy hogyan változnak a gyermeknevelés tényleges költségei. Azzal, hogy a jelen törvényjavaslat a költségvetési törvény idejére, annak a tárgyalásához kapcsolja a családipótlék-emelést, egyben elhagyja ezt a kitételt. A költségvetési törvényben ugyanis nincs benne természetesen – legalábbis eddig egyik évben sem volt –, hogy meg kell nézni a gyermeknevelés tényleges költségeit. Itt tehát egy garanciális szabály elvételéről, megszüntetéséről van szó.
Nem akármilyen jelentőségű ez, különösen akkor, ha, mint hallottuk, ebben az évben – ha elfogadjuk ezt a törvényt – pusztán egyszeri alkalommal, és akkor is csak 4,5%-os emelését tervezi a kormányzat a családi pótléknak.
Problémáink tehát a következők, tisztelt Ház: először is diszkriminál ez a törvényjavaslat azáltal, hogy a javítóintézetekben, büntetésvégrehajtási-intézetekben élő gyerekek egy része számára megszünteti a családi pótlékot. Eltér ezáltal a családi pótléknak azon nagyon fontos alapelvétől, hogy univerzális ellátás.
Másodszor: rontja a helyzetét a gyermeket nevelő családoknak azáltal, hogy csak egyszeri családipótlék-emelést irányoz elő. De van ezenkívül néhány olyan technikai probléma is, amelyet a törvény a hatálybaléptetésével, illetőleg visszamenőleges hatályával okoz.
Végül is azt lehet mondani, hogy ez a néhány pontból álló törvénytervezet magába foglal néhány olyan jelentős intézkedést, olyan jelentős javaslatot, amelyeket egyáltalán nem lehet elfogadni. Javasoljuk, hogy ezt a tisztelt Ház szavazza ki a törvénytervezetből.
Ha már nem tudunk ennél a 150 forintnál nagyobb összeget emelni a családi pótlékon, legalább ne szűkítsük le azoknak a körét, akik ehhez hozzájutnak. Hiszen ebből a diszkriminációból eredő esetleges anyagi megtakarítás olyan minimális, hogy nem lehet ennek az ellenértékeként mintegy felvállalni egy ilyen alkotmánysértő kitételt a törvényben. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir