SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A családi pótlékról szóló, nem túlságosan nagy volumenű törvényjavaslat előterjesztésekor megint kénytelen vagyok az Érdekegyeztető Tanácson elhangzottakra hivatkozni – fejből és papírból egyaránt.
Az Érdekegyeztető Tanácson egy jelentős módosítás történt a gyermekekkel kapcsolatos ellátások területén. Eddig ugyanis 13 ezer forintos adóalap-kedvezményt élvezhettek – éppen a tavalyi kiterjesztés folytán – gyermekenként az állampolgárok. Ebben történt egy jelentős változás, az adóalap-csökkentés helyett adócsökkentéssé változott a javaslat szerint, amit azóta már törvényerőre is emeltünk. Ott 300 forint szerepel gyermekenként; az Országgyűlés végül is a 3 és többgyermekeseknél ezt az összeget 400 forintra emelte. Ehhez járul hozzá még az az összeg, amelynek az emelésére most teszek javaslatot, ez mindössze gyermekenként 150 forint. Ez 4 és fél százalékos emelés, és erre a költségvetésben 4,2 milliárd forint többletforrás biztosított, amit ugyancak elfogadott a tisztelt Ház.
A korábbi évek gyakorlatában arról volt szó, hogy a családi pótlék emelését gyermekek száma szerinti differenciáltsággal hajtjuk végre. Ez a mostani törvényjavaslat nem ebben az irányban mozdul. Úgy éreztük, hogy 150 forint olyan kis összeg, hogy abban további módosításokat nem érdemes létrehozni.
Fel szeretném azonban a tisztelt Ház figyelmét hívni arra, hogy az eddig már beépített összegek, tehát a gyermekenkénti változások megmaradnak, valamelyest csökkennek ugyan a rárakott 150 forint miatt az egymáshoz viszonyított arányok, de még így is az a helyzet áll elő, hogy egy háromgyermekes család egy gyermekre 36%-kal, kereken 1000 forinttal több családi pótlékot kap havonta, mint egy egygyermekes család. Úgyhogy nem tartozik a nagyon jelentős szociálpolitikai intézkedéseinkhez ez a lépés, azonban mégis sok család várja, hogy ott nagyobb a szükség, és minden kis emelés is lényegesnek számít.
Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy az előterjesztést előbb megvitatni, majd elfogadni szíveskedjék. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir