GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Két dologra szeretném felhívni a figyelmet, illetve két dolgot szeretnék korrigálni.
Az egyik az, hogy az intervenciós beavatkozás nem idegen a piactól, azt a világon mindenhol csinálják. Ezzel éppenhogy regulálunk, éppen azt az irányelvet akarjuk fenntartani, amelyet a terméktanácsok meghatároznak, és amelyet szeretnénk fenntartani a termelés biztonsága érdekében.
Másik dolog: többször elhangzott már példaként az úgynevezett sertéshúsimport. Arról van szó, hogy nyesedékhúst hozunk be nyugatról, viszonylag olcsón. Azt a támogatást igaz, hogy megkapja a dán, a holland, vagy kanadai paraszt, mi ezt olcsón megvesszük elég jó minőséggel, bedolgozzuk és késztermékként megy exportra. Gyakorlatilag ezzel segítjük a pillanatnyilag gondban lévő üzemeinket, elsősorban a feldolgozó üzemeinket.
És még valamit ehhez: le kellene már szokni arról, hogy ha van egy import, akkor itt mindenki kígyót-békát kiált, és mindenki árvizet, nagy veszélyt jelez. Hadd mondjam el, ha valahol jól megy a sertéstenyésztés Európában, az például Dánia. Érdekes módon senki nem szól azért, hogy magyar exportsertés és feldolgozott termékek Dániába éveken keresztül és most is, mindig mennek. Pedig Dánia a sertéstenyésztés oldalán exportőr!
Az export és az import piaci fogalom, és gyakorlatilag hagyni kell a piaci szereplőket: ha nagyon megéri, csinálja. Csak támogatást nem tudunk hozzá adni.
Ezért mondtam, hogy ez bizony máskor is előfordul. Ennek nem az a célja, hogy letörjük az árakat, hanem ennek az a célja, hogy a piacot engedjük végre működni, és hagyjuk már abba a tervgazdálkodásban megszokott módszereket. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir