KÁNYA GÁBOR (MDF)

Full text search

KÁNYA GÁBOR (MDF)
KÁNYA GÁBOR (MDF) Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényjavaslat tárgyában arról szeretném tájékoztatni önöket, hogy ezt a törvényt a mezőgazdasági bizottság az elmúlt év vége táján alaposan megtárgyalta úgy is, hogy erre külön munkabizottságot hozott létre. Fontos azt elmondanom, hogy a munkabizottság eredménnyel járt, tekintettel arra a tényre, hogy a törvényhez benyújtott módosító javaslatok többségéből a tárca által benyújtott törvényjavaslathoz illesztve sok javaslatot befogadott. Erről a részletes vita kezdetén szeretnék tájékoztatást adni, mert ennek a törvénynek a vitáját régen kezdtük, és ez a részletes vita későbbi menetére is némi befolyással lehet.
A törvény legfontosabb pontjait illetően – az eszköztár, az eszközrendszer, az intézményrendszer, a kötelezettségvállalás garantált áron történő felvásárlásra, az érdekképviseletek részvételére, az irányár meghatározására, a termelés mennyiségi szabályozására és az információs rendszer működtetésére – a benyújtott javaslathoz képest a bizottság által támogatott új javaslatok kerültek be abba a jelen pillanatban megtárgyalt, a bizottság által ismert anyagok szerint előállt változatra, és erről szeretnék tájékoztatást adni.
Fontos az, hogy az agrárpiaci rendtartás kiterjed azokra a jogi és természetes személyekre, aki a rendtartásban szabályozott termékkör termelésében, feldolgozásában és forgalmazásában vesznek részt úgy, hogy a terméktanácsokban vagy a terméktanácsokhoz csatlakozva elfogadják a törvény által előírt rendelkezéseket. Tehát azok a magántermelők is érintettek ebben a kérdésben – mégpedig lényegesen –, akik termelésük volumenénél fogva ugyan kis mennyiséget állítanak elő, de elfogadják a törvényi szabályokat.
A második fontos dolog, hogy ez a törvény egy keretjellegű szabályozás, amit követni fog több miniszteri rendelet, alacsonyabb szintű jogszabály, amely az alkalmazás pontosságát, pontosítását fogja tartalmazni.
A harmadik lényeges kérdés, hogy az eszközrendszer keretében azt a garanciát, amit néhány termék vonatkozásában majd ismertetni fogok, minden termelő jogosan várhatja, nevezetesen egy minimumár garantálását meghatározott kvóta esetén; ezt ez a törvény tartalmazza, és ez lényeges. Azért is hívom fel erre a figyelmet, mert Magyarországon számos olyan termelő van, aki már régen vár erre, hogy termelését valamilyen törvény, jogszabály, állami intézkedés kiszámíthatóvá tegye egy minimális szinten.
Ezek után egy-két alapvető kérdésről.
Az eszközrendszerben a mezőgazdasági bizottság a képviselői javaslatokból több olyan meghatározást fogadott el és egészített ki, ami eredetileg nem volt a törvényjavaslatban – ilyen például a piaci zavar meghatározása –, amely – és ezért lényeges ez – pontosan meghatározza azt a feltételt, azt a zavart, azt az állapotot, azt az egyensúlytalanságot, amely mellett az eszközrendszert alkalmazni kell. Ez eredetileg csak egy közgazdasági elvi kategóriaként volt a törvényben; most tehát a résztvevők érdekében ez konkretizálva lett.
A rendtartás intézményrendszere a javaslathoz képest egy agrárrendtartási hivatal létrehozásával bővül ki, melynek az a feladata, hogy a minisztert és az összes résztvevőt segítse a döntésekben.
Az érdekképviseletek részvétele az agrárpiaci rendtartás intézményrendszerének működtetésében egy teljesen új szabályozást kapott a bizottság által. Ez azt jelenti, hogy a termelők, a feldolgozók és a forgalmazók érdekeit képviselő társadalmi szervezetek kettő, valamint a fogyasztók érdek-képviseleti szervének egy képviselője a tárcaközi bizottság munkájában részt vesz. A bizottság munkájában állandó meghívottként, tanácskozási joggal vesz részt a külön törvény alapján közfeladatokat is ellátó szervként megalakuló mezőgazdasági célú, kamarai formában működő szervezet.
A bizottságban volt arról vita, hogy az érdekképviseleteknek milyen szerepet adjunk a rendtartás intézményrendszerében. Ez a megoldás tűnt a legjárhatóbbnak, amely szerint az érdekképviseletek döntési helyzetet nem kapnak, mert azt a felelősséget, amit az eszközrendszer alkalmazásával a Kormánynak, a kormányzatnak kell felvállalni, megítélésünk szerint az érdekképviseletek nem vehetik át, azonban minden lehetőségük megvan arra, hogy észrevételeiket és javaslataikat előadják.
Szeretném azt ismertetni, hogy az agrárpiaci rendtartás eszközrendszerében a mezőgazdasági bizottság három kategóriát tart lényegesnek: hogy közvetlenül szabályozott agrárpiacról, közvetett módon szabályozott agrárpiacról és harmadikként befolyásolt agrárpiacról beszélünk a törvényben.
A közvetlen módon szabályozott agrárpiac keretében a törvény hatálybalépésétől az élelmezési célú búza, takarmánykukorica és a tehéntej szerepelne, mint három termék a rendtartás keretében. Ez azért lényeges, mert ezekre a termékekre a kvótát és a garantált árat – tehát azt a minimumárat, amit a törvény tartalmaz – be lehet vezetni és folyamatosan alkalmazni lehet.
A második kategória – ahol lényeges intézkedések szerepelhetnek, de az első közvetlenül befolyásolt agrárpiac kizárólagos eszközét, ezt a garantált árat nem tartalmazza – a következő termékekből áll: vágósertés, vágómarha, vágócsirke, cukorrépa, ipari célú napraforgómag. A vágósertésre, valamint a vágómarhára vonatkozóan azt javasoljuk, hogy 1994 – tehát a következő év – január 1-jétől kerüljön át a közvetlen módon szabályozott termékek körébe.
Úgy gondolom, hogy a beterjesztett javaslathoz képest konkrét, lényeges, érdemi javaslat, melynek a vita során – úgy gondolom – még lesznek támogatói.
A garantált árakra és a hozzá tartozó kvótára vonatkozóan egy nagyon gyakorlati és jó javaslat kerülne be, amely azt mondaná ki, hogy a szezonév megkezdése előtt 90 nappal ezt meg kell hirdetni, hogy kiszámíthatóvá váljon a termelők számára.
A szabályozórendszer működtetésének biztosítására egy olyan információs rendszert – nevezzük ennek – célszerű kialakítani, amelynek keretében pontos visszajelzést kaphat a kormányzat, a miniszter a terméktanácsoktól. Ennek érdekében anyagi eszközöket a működtetéshez – amennyiben a terméktanácsok az információs rendszert létrehozzák – a Kormány köteles adni, ezt javasoljuk. Sőt, hozzájárulhat egyáltalán egy információs rendszer kialakításához, de ezt a terméktanácsok a saját érdekükből kell, hogy megvalósítsák.
Ennyit szerettem volna mondani, mint lényeges, kiemelendő pontokat, amelyekhez a részletes vita során még jöhetnek csatlakozó módosító indítványok. A bizottság a holnapi napon a már eddig benyújtott és még nem tárgyalt indítványokat meg fogja tárgyalni, és remélem, hamarosan eredményre jutunk.
(19.10)
Én a bizottság nevében melegen tudom ajánlani ezt a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában minden képviselőtársamnak. Ez egy szakmai törvény, nagyon fontos, hogy mihamarabb életbe lépjen.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir