KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Jól mondtam – körülnéztem. Két megjegyzést szeretnék először is tenni. Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy ez a rendkívül fontos téma már az általános vitában is és most, a részletes vitában is ily késői órán kerül sorra.
Másrészt, Zsiros Géza képviselő úr december 22-én elmondta a földrendezési és földkiadó bizottságok részletes vitájánál, hogy az került először a Parlament elé, amit a bizottság részleteiben megtárgyalt. Sajnos, hogy ez nem kerülhetett előbb, pedig ezt hamarabb megtárgyalta a bizottság, de ez technikai kérdés, gondolom, hogy miért történt így.
Az általános vitában elmondtam, hogy egy minimális biztonságot, kiszámíthatóságot várunk el a törvénytől. Úgy gondolom, hogy ez a hosszas vajúdás – amin keresztülment ez a törvény, ahogy képviselőtársam előttem elmondta: régóta kezdtük el a vitáját, különböző agrárfórumokon is megbeszéltük ezeket a problémákat – azt hiszem, hogy hasznára vált a törvénynek.
Példaértékű lett az is, amit a bizottsági munka során követtünk, hisz azt mondhatom, hogy itt elsősorban valóban a mezőgazdasági érdeket vettük figyelembe.
Nagyon sok fontos témához több képviselőtársunktól vagy képviselőcsoportoktól, az Agrárklubtól – vagy mindegy, minek nevezzük – érkeztek módosító indítványok, valóban úgy igyekeztünk, hogy azok javát egy közös módosító indítványba szüljük bele, és azért alakulhatott úgy – ahogy Izsó képviselőtársunk mondta –, hogy tulajdonképpen majdnem csak, illetve többségben a mezőgazdasági bizottság javaslatai kerültek elfogadásra.
Ugyanakkor szeretném az SZDSZ fenntartásait is hangsúlyozni. Mi a terméktanácsoknak erősebb jogosítványokat szerettünk volna, ugyanakkor a rendtartási bizottságnak szélesebb hatáskört, hogy az egész piaci stratégiában szerepet tudott volna játszani.
Az adatszolgáltatási és informatikai bázis kialakításához: valóban szerettünk volna egy még szélesebb adatbázist, a leendő agrárkamarai törvénynél ezt még figyelembe vehetjük, a községi alapegységre támaszkodva az adatszolgáltatást megoldani.
Áttérek néhány konkrét kérdésre. Említették képviselőtársaim is már: nagyon fontos lett volna az, ha a vágósertés és vágómarha már ez évben bekerülhetett volna a közvetlenül szabályozott, tehát a meghatározott mennyiségű és minőségű formában, garantált áras termékben.
Ezt magam is többször felvetettem a bizottsági vita során. Olyan formában, hogy a törvény szövegébe belekerült, de a pénzügyi lehetősége csak 1994. január elsejétől van biztosítva, el tudtam fogadni, és javaslom is elfogadásra.
Hogy miért is fontos ez – azt hiszem, már erről is esett szó. Meg kell említenem, hogy egyrészt sajátos táplálkozási szokásunkból, másrészt a közel 660 ezer kistermelő, sertéstermelő érdekében is, akiknek egy része ugyan már felszámolta a termelést, de nagy része csak csökkentette, és azt gondolom, ha egy biztató piacot lát, bármikor hajlandó a termelés felfuttatására.
Valóban nem ismétlődhet meg az a tragikomikus helyzet, ami itt volt. Utalnom kell rá, hogy két évvel ezelőtt 5-6 interpelláció azért hangzott itt el, a Ház falai között, hogy a szerződött vágóállatokat nem vitték el, nem vásárolták fel, ugyanakkor az elmúlt évben importra szorultunk. Azt hiszem, ez nem ismétlődhet meg, és éppen ez a törvény fogja garantálni, hogy ne ismétlődhessen meg.
(19.50)
A másik téma, ami szintén nagyon fontos, ami a mezőgazdasági bizottság 8382/4-es javaslata, a garantált ár kérdésköre, amely körülírva tulajdonképpen, azt hiszem, egyértelmű és világos: a szerződésben meghatározott mennyiségre és minőségre az állam felvásárlási kötelezettséget vállal. S ebből nincsenek kizárva a kistermelők, hiszen nemcsak a terméktanácsok tagjaira vonatkozik, hanem azokra is, akik szerződésben vállalnak kötelezettséget, azoktól az állam felvásárolja. És nagyon fontos hangsúlyoznunk ezt a szerződést, hiszen éppen ez nem valósult meg 1991 tavaszán és nyár elején, hogy a szerződésben foglaltakat sem tartották be az állam, illetve a felvásárló vállalatok.
Egy másik fontos kérdés még a szezonév. Itt is szerettünk volna még egy nagyobb biztonságot elérni, hogy állati termékeknél a szezonév kezdete előtt esetleg már 180 nappal, tehát fél évvel meg legyenek hirdetve a kvóták – sajnos be kellett látnunk, hogy a költségvetés-készítés, egyéb előírások miatt ez csak 90 napra zsugorodhat. Ezt is el kellett fogadnunk.
Mint ahogy a növényi termékeknél is a 90 napot elfogadjuk, pontosabban az étkezési búzánál a szezonév kezdete szeptember 15-e, a kukoricánál pedig április 15-e.
Nagyon sajnálom, hogy Vékony Miklós képviselőtársam már nincs itt, hiszen ő hiányolta, hogy a rendtartási hivatalt nem indokoltuk meg részletesebben. Valóban a 8382/7-es mezőgazdasági bizottsági javaslat részletesebben nem indokolja, de röviden el kell mondanom, hogy ez nem egy új hivatal felállítását, hanem az eddigi szétszórt feladatok, hatáskörök és a felelősség koncentrálását jelenti.
Itt nagyon hangsúlyoznom kell a felelősséget is, mert a korábbi időszakban több tárcánál volt szétosztva a feladat, és a felelősség is megoszlott, és ezért lesz szerencsés, ha egy helyen lesz összpontosítva az agrárrendtartási hivatalban.
Röviden ennyiben kívántam érvelni a mezőgazdasági bizottság javaslatai mellett, és amennyiben ezek a javaslatok elfogadásra kerülnek, az SZDSZ – hangsúlyozva azt a néhány fenntartásunkat, amelyeket már említettem – a törvény egészét el tudja fogadni.
Ezen a helyen meg kell köszönnöm mindazon szerveknek, terméktanácsoknak, érdekképviseleteknek, kamarának s valamennyi agrárszakembernek azt a segítséget, amit a törvény vitájának kezdete óta idáig adtak a törvény javításához és megszületéséhez. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir