SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)
SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Eredetileg nem volt szándékom hozzászólni, azonban több képviselőtársam hivatkozott a parlamenti agrárklub hat párthoz tartozó képviselőinek a módosítóindítvány-csomagjára. Ennek kapcsán szeretnék néhány szót szólni.
Két nagyon komoly üzenete van ennek a módosító csomagnak. Az egyik egy politikai üzenet, amelyik azt mondja számomra, hogy igenis megvan ebben a magyar Országgyűlésben és a magyar politikai életben egy lényegesen nagyobb egyetértésnek a lehetősége, mint amilyen egyetértés általában a felszínen van, vagy mint amilyen egyetértés általában különösen két nagy párt vitájában ki szokott alakulni.
Szeretném szembeállítani például a médiatörvénnyel, ahol nem tudnak a nagy pártok a hatalmi harcban megegyezni, nem tudják eldönteni ezt a harcot. Ugyanakkor a mezőgazdaság képviselői, az azért felelősséget érzők igenis a kérdések többségében egyetértésre tudtak jutni. A magam részéről nagyon örülök annak, hogy a Kisgazdapárt 36 fős képviselőcsoportja és én magam is be tudtuk tölteni annak a hídnak a szerepét, amit mi korábban meghirdettünk politikai vezérfonalként.
Van egy szakmai üzenete is. A szakmai üzenete pedig az, hogy a magyar Országgyűlés képes egy kézi vezérlésre szerkesztett és meglehetősen tervgazdasági szemlélettel készült törvénytervezetből egy modern, korszerű törvényt formálni, aminek, ha vannak is hibái, azok elsősorban a kényszerítő körülmények miatt maradtak benne, nem hozzá nem értésből, egyszerűen a pénzügyi keretek hiánya miatt. Másrészt én bízom abban, hogy ezek a bennmaradt hibák előbb-utóbb kijavításra kerülnek majd.
Nagyon fontosnak tartom, hogy sikerült elérni azt, hogy a piaci beavatkozás nem a hiány jelentős észlelése után vagy nyomán, hanem az irányártól való elmozdulás nyomán lép életbe, ami azért nagyon fontos, mert így ennek a törvénynek megelőző szerepe is lesz a gazdaságban.
(20.20)
Nem tudok egyetérteni azzal a szemlélettel, amit a Földművelésügyi Minisztérium még mindig fenntart, hogy abban az esetben, ha a garantált ár az átlag termelési költségeket fedezi, akkor a rosszakat, a rosszul gazdálkodókat finanszírozzuk. Ezt egyszerűen nem értem meg! Az átlagköltségnek alatta vannak a rosszak, azok kihullanak, és fölötte vannak a jól gazdálkodók, akik esetében igenis nagyon fontos, hogy a törvény garanciát vállaljon. Ekkor van értelme az egész agrárpiaci rendtartásnak. Ebben az esetben van csupán húzóereje ennek a törvénynek, ösztönzés arra, hogy gazdálkodj te is jobban, akkor majd számodra is ez biztonságot, uram bocsá', valamiféle jövedelmet is jelent.
Ezért kérem az Országgyűlést, elsősorban a koalíciós pártokat és az ellenzéki képviselőtársaimat is, hogy támogassuk a Kőrösi Imre nevével fémjelzett módosító javaslatot.
Nagyon sajnálnám, ha a sertéshús és a szarvasmarhahús piaci szabályozása kimaradna ebből a törvényből, pontosan azért, mert most pénzhiányra való hivatkozással kihagyjuk, de bármibe fogadom, hogy év végén ez sokkal többe fog kerülni a magyar államnak, mint ha most ezt a két terméket bevennénk a közvetlenül szabályozandók körébe. Erre Kőrösi Imre képviselőtársam már egy példát is mondott, hogy jelentős mennyiségű sertéshúsimportra kerül sor azért, hogy az exportunkat fenntarthassuk; az exporthoz adunk 10% támogatást majd, végeredményképpen a dán parasztot támogatjuk. Igaz ez feltétlenül, azonban nem ez a baj. Az lenne esetleg baj, ha ezzel együtt nem történnének intézkedések a hazai termelés helyreállítására, tehát a piac helyreállítására. Ha az agrárpiaci rendtartásból kimarad ennek a két terméknek a közvetlen szabályozása, elkerülhetetlenül ilyen piaczavarok fognak beállni, amiknek a korrigálása, helyreállítása sokkal több pénzbe fog kerülni, mintha ezt a piaczavart nagyon gyorsan érzékeli a kormányzat, és nagyon gyorsan – szinte megelőzésként – beavatkozik.
Erre jó példa az 1991-es és '92-es tej-, hús- stb. problémák – például a sertéshúsprobléma –, amikor bizony nagyon jelentős fölösleg esetén és mindig az események után kullogva tudott csak a kormányzat beavatkozni.
Még egyet említenék: örülök annak, hogy a Földművelésügyi Minisztérium végül is elfogadta: bár igaz, hogy a Kormány adja ehhez a piaci beavatkozáshoz a pénzt, mégis jobb, ha a földművelésügyi miniszter megosztja bizonyos esetekben a döntés felelősségét a piac szereplőivel, mert hisz ezáltal nagyobb felelősséget kíván a piac szereplőitől, mintha teljesen magára vállalja a Kormány a döntést és a kockázatot.
Még egyszer nagyon köszönöm azoknak a képviselőtársaimnak, akikkel ebben egész nyáron a szabadságunk ideje alatt együtt tudtunk dolgozni, és külön megköszönöm a magyar mezőgazdaság szakembereinek azt, hogy bizony egész nyáron véleményt nyilvánítottak ebben, segítettek minket és támogattak messzemenően abban, hogy egy megalapozott vita- anyagot tudjunk a Kormány javaslata mellé tenni, amiből azután a körülményekhez képest elfogadható módosítvány alakult ki. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir