NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)

Full text search

NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)
NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat két paragrafusáról szeretnék nagyon röviden szólni, az egyik az 52. § (3) bekezdése, amely arról szól, hogy a tanulók kötelező tanórai foglalkoztatása nem lehet több az I-III. évfolyamon napi négy tanítási óránál.
Tekintettel arra, hogy az oktatási kormányzat szlogenjében - igen helyesen - a mindennapos testedzés szerepel, nagyon bízom abban, hogy ebbe a napi négy tanítási órába a testnevelés belefér. Mit mutat a gyakorlat? Azt mutatja, hogy az alsó tagozatos gyerekek általában nem kerülnek be a testnevelési foglalkozásra, nem kerülnek be tornaterembe, és meglehetősen alacsony szintű az ő foglalkoztatásuk. Jóllehet - és ezzel nem árulok el titkot - 6-10 éves korban a gyermekek a testi fejlődésnek a legdinamikusabb szakaszát élik, az alapvető koordinációs minták ebben a korban alakulnak ki, és ha ebben a korban nem adunk lehetőséget, nagyon helyesen, mindennapos testedzésre, gyakorlásra, akkor esetleg egy pedagógiai deficittel kell szembenézniük a gyerekeknek. Ez az első, amit szerettem volna megemlíteni.
Még csak annyit, hogy ehhez nem kell külön tanár, a tanítóképző főiskolákon megfelelő módszertani képzést kapnak a tanítók, tanítónők. Nem kell esetleg tornaterem, ott van az iskolaudvar, időnként a tanterem, ahol felfrissítő testedzés, játék lehetséges. Különösen ott, ahol van lehetőség, idő, hely, bízzuk ezt az iskolákra, az igazgatóra, a testnevelőtanárra, de adjuk meg a lehetőséget hozzá valamilyen formában a törvényben. Vagy pedig a Kormány, amikor kidolgozza az idevonatkozó részletes utasítását, ezt vegye figyelembe.
A másik pedig egy elutasított módosító javaslatom, amit nagyon szeretnék most - megragadom az alkalmat - értelmezni. A 114. § (1) bekezdésében az szerepel, hogy ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás, ezen belül az iskolai sportkör, a mindennapos testedzés és sportvetélkedő. Első nekifutásra én azt javasoltam, hagyjuk el a sportvetélkedőt, és helyette alkalmazzunk házibajnokságokat. Ez világos, jól körülírt fogalom, tervezhető a sportágak és anyagi fedezet szempontjából is.
Amikor kértem, hogy a minisztérium képviselője indokolja meg, miért jobb a sportvetélkedő, mint a házibajnokságok, akkor azt mondotta, szeretnék ezt kiterjeszteni, hogy az iskola kiterjedtebb foglalkozást adjon. Ezért egy csatlakozó módosító indítványomban azt szerepeltetem, hogy iskolák közötti versenyek és bajnokságok. Nagyon remélem, hogy ezt már a bizottság és az előterjesztő elfogadja.
Csak azt szeretném megjegyezni - és ami miatt felszólalok -, a sportvetélkedő - ismétlem - a századforduló fogalma. Nem szerepel a sportlexikonban. Ennek a szakmának a tanára vagyok a Testnevelési Egyetemen, vigyázok arra, hogy tisztázatlan - mi úgy mondjuk, parazita - fogalmak ne kerüljenek be a törvénybe, és erre kértem az előterjesztőt, ha másért nem, ezért hagyja ki ezt a fogalmat, mert ez nem egyértelmű, és megadtam helyette a megfelelő helyettesítő fogalmakat.
A bizottság támogatta, az előterjesztő nem. Az volt a benyomásom, hogy presztízsszempontok miatt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir