SZIGETI GYÖRGY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

SZIGETI GYÖRGY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
SZIGETI GYÖRGY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság két alkalommal foglalkozott a szakképzési törvényjavaslattal, egy alkalommal általános vitát folytatott róla, általános kérdéseket érintett, majd utána a módosító javaslatokat tárgyalta meg, azokat, melyek megítélése szerint a bizottság kompetenciájába tartoznak.
Általánosságban elhangzott az a kívánság, ami aztán azóta teljesült is, hogy a szakképzésről szóló törvény együtt legyen tárgyalva a közoktatási törvénnyel. A képviselők hangsúlyozták, hogy szükséges az ifjúsági szakképzés és a felnőttképzés összekapcsolása, szükséges az iskolák közötti átjárhatóság megteremtése; követelmény az, hogy az Országos Szakképzési Jegyzék rendszeresen gondozva legyen.
Aggályok fogalmazódtak meg arról, hogy a tanulószerződések az átalakuló gazdaságban nem fogják teljesíteni hivatásukat.
Rátérve a részletes módosító javaslatokra, a mintegy 130 módosító javaslatból 45-öt ítélt úgy a bizottság, hogy a kompetenciájába tartozik. Ezek közül támogatta azokat a javaslatokat, amelyek az információs rendszer javítását szolgálták, így az információs feladatot terjesztette ki a szakképzési intézet feladatai között, ugyanakkor elfogadta, támogatta Kovács Gábornak azt a módosító javaslatát, hogy a pályakezdő munkanélküliség éves értékelése megtörténjen, és arról értékelő anyag készüljön. Hasonlóképpen támogatta Várkonyi Istvánnak azt a javaslatát, mely szintén a foglalkoztatást segítené elő azzal, hogy az iskolarendszerű szakképzés eredményeit és tapasztalatait az illetékes önkormányzatok tudomására hozzák.
A bizottság kompetenciájába tartozónak érezte, hogy a tanulók egészségügyi kérdéseivel foglalkozzon, támogatta azt a javaslatot, hogy rendszeres egészségügyi vizsgálaton vegyenek részt a tanulók, támogatta Szili Sándornak azt a javaslatát, hogy biztonságos munkafeltételek, kellő egészségügyi feltételek mellett dolgozhassanak a fiatalok, s hasonlóképpen osztotta azt a nézetet, hogy túlmunkára ne lehessen igénybe venni a fiatalokat.
A foglalkoztatási törvény módosítása kapcsán Várkonyi Istvánnak azt a módosító javaslatát támogatta a bizottság, amely azt célozta, hogy a foglalkoztatási alapból finanszírozzák az átképzés költségeit, ami eddig is gyakorlat volt.
A bizottság 13 módosító javaslatot támogatott több mint egyharmad arányban, ezek a módosító javaslatok arról szóltak - Körösfői képviselőtársunké -, hogy a törvényes képviselő nagyobb mértékben vegyen részt a szerződéskötésnél, személyes jelenlétét igényelte. Hasonlóképpen a Gazdasági Kamara ellenőrző feladatokat lásson el a tanulószerződések teljesítésénél.
Több képviselőtársunk: Hajdu Istvánné, Győriványi Sándor és Körösfői László is kitértek arra, hogy a tanulószerződések idő előtti megszűnése esetén követelmény az, hogy a tanulók a továbbiakban a szakképzéshez szükséges gyakorlati ismereteket megszerezzék, és erre törekedni kell.
(15.40)
A bizottság egyharmada támogatta, hogy a 10 napos betegszabadság helyett a tanulók 30 napos betegszabadságban részesüljenek. Fazekas és Szőr képviselőtársainknak azt a módosító javaslatát is egyharmad részben támogatta a bizottság, amely normatív támogatást írt volna elő az iskolák számára. Hasonló módon támogatta Fodor Gábor és társainak módosító javaslatát is.
A bizottságunk által tárgyalt módosító javaslatok többségét, 24-et a bizottság egyharmadban sem támogatott. Ezek között olyan módosító javaslatok voltak, amelyek a képzési időt az ifjúsági képzésnél hét óráról hat órára csökkentették volna, a felnőttképzésnél nyolcról hét órára, meghatározták volna azt, hogy délutáni műszakban nem dolgozhatnak a kiskorúak, és biztosította volna számukra azt a lehetőséget is, hogy pihenőnapon, illetve munkaszüneti napon ne lehessen őket igénybe venni. Volt olyan javaslat - a bizottság részéről szintén nem kapta meg az egyharmados támogatottságot -, hogy a munkaközi szünet a fiatalok részére gyakrabban járjon, három óránként.
Összességében: 45 módosító javaslatból nyolcat támogatott a bizottság, 13-at egyharmad részben vagy azt meghaladóan, 24-et pedig elutasított, illetőleg nem érdemesített arra, hogy egyharmad részben is támogassa. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir