GAÁL ANTAL, DR. (MDF)

Full text search

GAÁL ANTAL, DR. (MDF)
GAÁL ANTAL, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Miniszter Úr! A mezőgazdaság privatizációja, a kárpótlások és a szövetkezetekből való kiválás kapcsán számos magángazdaság indult, indul, illetve indulna. Azt hiszem, nem kell különösebb szakértőnek lenni a mezőgazdaságban ahhoz, hogy láthassuk, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy kezdő magángazdaságnak a mai piaci viszonyok között.
Magának a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének a nagyon-nagyon alacsony foka, a piaci lehetőségek és egyáltalán, egy induló vállalkozás öszszes gondja és baja között bizony nagyon-nagyon nehéz egy ilyen magánvállalkozást beindítani. Én azt hiszem, nagyon nagy akarat és hit kell ahhoz, hogy valaki manapság erre vállalkozzon.
Azt is tudni kell, hogy egyik legnagyobb és legpénzigényesebb terület a gépekkel való felszerelése a magángazdaságoknak. Egy saját körülmény folytán a tsz-ek, egyes tsz-ek felszámolása, illetve nagyüzemekből a gépek eladása kapcsán nagyon sok MTZ-80-as gép került ki magántulajdonosok kezébe. Ennek egyrészt anyagi vetülete van, hiszen ezekhez olcsón jutottak ezek a gazdák. Másrészt egy adott lehetőség volt, hiszen a mezőgazdasági szövetkezetből az MTZ-80-as traktorok azok a gépek, amelyekből a legtöbb került és kerülhetett ki magángazdaságba.
A legnagyobb gond és probléma azonban az volt, hogy a nagyüzemekben hivatásos traktorosállomány kezelte ezeket a gépeket, s a magángazdák számára a járható út az lenne és lehetne, ha az úgynevezett háromszöges vizsgáztatást megkapva tudnák ezeket a gépeket használni. Ez a dolognak csak az egyik oldala.
A másik pedig az - mint számos választópolgárom panaszában hallottam -, hogy igen szigorúak a vizsgáztatási föltételek, aminek sokszor külsőleges, másodlagos jegyek, például a gépek állapota, ami természetes, hiszen nagyon sok közülük igen sokéves. Én tudom azt, hogy a közlekedés, pláne Magyarországon, a közlekedés biztonsága szempontjából a fék, világítás és egyéb olyan biztonsági berendezései a gépeknek, amelyek veszélyeztetik a közlekedést, ezekben engedményt nem lehet tenni.
Inkább arra kérném a szaktárcát és a miniszter urat, nézzék meg, milyen kompromisszumot lehetne találni, hogy ezek a gépek használhatók legyenek, és azok a gazdák, akik kizárólag ezzel rendelkeznek, és nincs lehetőségük manapság drágább gépeket beszerezni, hogyan tudják átmenetileg megoldani, hogy használhatók legyenek ezek a gépek. Várom a miniszter úr válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir