ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az árverések megkezdése után kiderült, hogy az árverési hirdetmények közzététele igen jelentős költségekkel jár. A megyei napilapokban történő hirdetési költség az 1993. évben megközelítette volna a 130 millió forintot.
Ilyen körülmények miatt a Kormánynak meg kellett fontolnia, hogy ez a költség arányban áll-e az elérni kívánt céllal. A Magyar Közlöny a Kormány hivatalos lapja. Mindenkinek a rendelkezésére áll, elérhető módon, és ez teljes részletességgel tartalmazza az árverések idejét, helyét, az árverésre kerülő termőföldek jellemző adatait, így az alapvető garanciális szabályokat pusztán a Magyar Közlönyben megvalósuló meghirdetéssel is be lehet tartani.
Az országos napilapban való közzététel 1993 májusáig ingyenes volt. Tehát költségvetési többletkiadással nem járt. Tekintettel a megnövekedett árverésekre, az Új Magyarország kedvezményes díjtételt alkalmaz. Az országos napilap példányszáma és vidéki terjesztése elegendő a nyilvános közzétételhez fűzött jogalkotói elképzelések valóra váltásához. A megyei napilapok csak egy-egy megyén belül olvasottak. A gyakorlati tapasztalatok szerint viszont ebben a körben sokkal nagyobb hatása van a helyi, a községi hirdetésnek. Ez adja az érintettek számára a legtöbb információt, nem pedig akár a megyei, akár az országos napilap.
Az árverési időpontok közzétételének tehát nem garanciális eleme a megyei napilapokban történő hirdetés, ugyanis egy megyén belül az árverésekről az adatokat általában nem a megyei napilapból nyerték az érintettek. Az országos napilap viszont éppen azt biztosítja, hogy egy szűkebb régión kívül az ország lakosai számára eljusson az információ az érintettekhez. A hivatalos lapban való megjelentetésen kívül ez egy olyan többlet információs csatorna, amely szükséges, de egyben elegendő is az árverések alapvető nyilvántartásának a biztosításához.
Sokan előszeretettel minősítik eltúlzottnak a kárrendezési és kárpótlási hivatal költségvetését, és most viszont egy olyan váratlan fordulatnak lehetünk tanúi, hogy a költségei százmilliós nagyságrendű csökkenését nehezményezik.
A rendelet módosításának tehát a célja és az oka a pazarlás megszüntetése volt, és az azóta eltelt árveréseken a részvétel egyáltalán nem csökkent, semmiféle panasz nem érkezett a kárpótlásra jogosultak részéről, hogy netán információhiány miatt nem tudtak volna részt venni az árverésen. A feltett kérdésre tehát lényegében már válaszoltam. Hogy mi volt a célja? Költségkímélés volt a célja. Sikerült-e? Sikerült, mert 130 milliót spórolt meg a költségvetés, és ugyanakkor az árverés iránti érdeklődés nem csökkent, mert a helyi hirdetésekből az érdekeltek az árverés időpontjáról és a feltételekről kellő tájékoztatást kaptak.
Ezekkel az indokokkal kérem a tisztelt Házat az interpellációra adott válasz elfogadására. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir