ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Teljes mértékben egyetértünk az interpelláció tényállási részével, tehát azzal, hogy a Magyar Köztársaságban az Alkotmány biztosítja a sajtószabadságot, és ennek alapvető szabályait jelenleg a sajtóról szóló 1986. évi II. törvény határozza meg. Valóban, a törvény 21. §-ának (3) bekezdése a) pontja fölhatalmazza az igazságügy-minisztert, hogy bírósági ügyről, valamint a belügyminiszterrel együttesen és a legfőbb ügyésszel egyetértésben a büntetőeljárás nyomozati szakaszáról szóló tájékoztatás részletes szabályait megállapítsa; s ennek során a törvényben pontosan meghatározott körben az illetékes miniszter valóban eltérhet a törvény általános rendelkezéseitől.
Az eltérés lehetősége két törvényi rendelkezésre terjed ki: az egyik a szükséges felvilágosításoknak, illetve az adatoknak a sajtó rendelkezésére való bocsátásának általános követelménye; a másik pedig az a szabály, amely szerint a nyilvános bírósági tárgyalásról az érdekelt hozzájárulása nélkül is adható tájékoztatás. Nyilvánvaló, hogy az előbbi esetben a nyomozás eredményessége, az utóbbi esetben pedig a Polgári Törvénykönyvvel és az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel összhangban a személyiségi jogok védelme indokolhatja az általános szabályoktól különböző előírások megállapítását.
Az említett törvényi felhatalmazás alapján került kiadásra a bűnügyi és az igazságügyi tájékoztatásról szóló 10/1986. IM-BM együttes rendelet. Ez a jogszabály a törvényes keretek között szabályozza a kérdéskört a felhatalmazásban foglaltaknak megfelelően. Ezért joghézagról, koherenciazavarról - mint az az interpellációban szerepelt - nem beszélhetünk. Az egységes szabályozás megnyugtató rendezése érdekében tehát nincs szükség bizottság felállítására sem. Ilyenformán ennek felállítása iránt minisztériumi intézkedés nem is történt.
A válaszok tehát a következők: Az elsőre, miszerint az egységes szabályozás megszületéséig milyen jogszabályok rendezik az igazságügyi tájékoztatás gyakorlatát, azt válaszolhatom, hogy a tárgykörre vonatkozóan jelenleg is egységes szabályozás létezik. A sajtóról szóló 1986. évi II. törvény és az ezzel összhangban lévő, a bűnügyi és az igazságügyi tájékoztatásról szóló 10/1986. IM-BM együttes rendelet, amely az általános rendelkezéseken túlmenően, fejezetekre osztva tájékoztatás a büntetőeljárás nyomozási szakáról, tájékoztatás a bírósági eljárásról és tájékoztatás a büntetés-végrehajtásról, tehát részletes szabályokat tartalmaz.
Most mindezekből következik a második kérdésre adandó válasz is, amely az egységes szabályozás előkészítésére vonatkozik.
(15.50)
Miután a bűnügyi és az igazságügyi tájékoztatásra egységes szabályok irányadóak, e tárgykörben új jogi szabályozásra, amíg az 1986. évi II. törvény hatályban van, nincs szükség, tehát ilyen szabályozás előkészítése nincs is folyamatban. Az interpellációt nyilván az a tévedés okozta, hogy a képviselő úrnak nem volt tudomása az IM-BM együttes rendeletről, és ezért kérem az interpellációra adott válasz elfogadását. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir