KIRÁLY ZOLTÁN (független)

Full text search

KIRÁLY ZOLTÁN (független)
KIRÁLY ZOLTÁN (független) Tisztelt Államtitkár Úr! De szeretném azt is mondani, hogy tisztelt Szabó Tamás miniszter úr! Nem először hangzik el interpelláció az élelmiszer-gazdaság privatizációjának visszásságairól, s hogy ez mennyire súlyos gondokat vet föl, gondolom azt jelzi éppen az egyik koalíciós partnerpárt, a Kereszténydemokrata Néppárt elmúlt hetekbeli számos megszólalása ilyetén ügyekben. Számunkra pedig különös aktualitást ad mindennek a cukoriparban megtörtént tulajdonváltás és annak következményei. Merthogy úgy tűnik - és remélem, hogy ezt igazolni is tudjuk valamelyest -, a vevő kiválasztása nem volt éppen szerencsés ennél az iparágnál sem. S hogy ki a vevő? Nos, az az olasz Ferruzzi vállalatcsoport, ha úgy tetszik, Magyarországnak legnagyobb külföldi magánvállalkozója, amelynek névadó tulajdonosa, a Ferruzzi család csődbe ment. Ennek a családnak lehet egyesek szerint tán akkora adóssága, mint egész Magyarországnak, de a mértékadó olasz lapok híradása szerint legalábbis kétszer akkora az adóssága, mint a saját éves üzleti forgalma.
Ennek a cégnek a tőkeerősségéről másként ítélkezik a magyar fél és másként az olasz sajtó, pontosabban az olasz kormány. Hogy hogyan ítélkezik, hogyan ítéli meg a magyar fél, erről Pongrácz Tibor államtitkár úr véleményét idézem a Népszavából, amely ugyan a növényolajiparról szól, de miután ott is van Ferruzzi-érdekeltség, talán nyugodtan idézhetjük onnan is. Pongrácz Tibor azt mondja: egyébként tőkeerős olasz cég vette meg a vállalatot, amely másfél milliárdos beruházással jobb terméket állít elő és itt akar maradni. Ezzel szemben miről szól az MTI római tudósítása? Azt mondja: Pierro Barrucci kincstárügyi miniszter a képviselőház pénzügyi bizottsága előtt elmondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a második legnagyobb olasz magánkézben lévő ipari vállalatcsoport, a Ferruzzi körül kialakult bizonytalanságot és hitelvesztést áthidalják. A csoport a túlzott hitelfelvételek miatt jutott válságba a tőzsdén, bruttó adósságai 31000 milliárd lírát, nettó hiteltartozásai 15000 milliárdot tesznek ki. A Ferruzzinak egyébként - teszi hozzá a végén a tudósító szerényen a megjegyzését - jelentős érdekeltségei vannak Magyarországon is. Így igaz.
Nos, én úgy gondolom, hogy a cukoripari privatizációnak igen jó szemléltető lehetősége van a tekintetben, hogy az élelmiszer-ipari privatizációban milyen sokirányú koncepciótlanság van, vagy éppen a "menynyit könyvelhetek el vagy kereshetek rajta magamnak" koncepciója érvényesül, ám az kétségtelen tény, hogy jól érzékelhető ezen keresztül a mezőgazdaság visszaesésének minden oka.
S hadd mondjam el a Parlamentnek, hadd ajánljam figyelmükbe, hogy mintegy két hónappal ezelőtt a Parlament határozati javaslatban követelte a monopolellenes beavatkozást, ám semmi nem történt ez ügyben.
A Ferruzzi család a magyar cukoriparnak több mint harmadát megszerezte. Nem mondhatjuk azt, hogy megvette, mert ebből az állam pénzt nem látott, sőt inkább még fizetett is, csak vigyék. S ezt igazolja némileg, vagy erre utal az, hogy a kormányzat a parlamenti jóhiszeműséggel, a Parlament jóhiszemű közreműködésével még 800 millió forintos garanciát is adott a várható veszteségek fedezetére. Ami van is; fizetünk, mint a katonatiszt.
Mindezeken túl a kisebbségi tulajdon ellenére Ferruzziék teljes irányítási jogot kaptak, s nem hogy friss tőkét nem hoztak, hanem egyszerűen a veszteségre játszanak. Azt is mondhatnám, a magyar állam segít az olasz államnak, hogy a számukra stratégiai fontosságú Ferruzzi vállalatcsoport fennmaradhasson. Mit tagadjam, szép gesztus ez, csakhogy ezenközben a magyar cukorgyárak a privatizáció után veszteségesen termelnek, nő a fogyasztói ár, s a dolgozók, a munkások felerészben az utcára kerülnek. S tegyük hozzá, hogy az importtilalom és Ferruzziéknak a vételi ajánlatában szereplő exportígérete ellenére irányvonatokon érkezik oldott állapotban a francia cukor. Vagyis csakúgy, mint az élelmiszeripari privatizációban, itt is megetettek bennünket csodálatos ígéretekkel, amelyekből semmi sem valósult meg. Felelőse sincs a történteknek, mert - legalábbis erre hivatkoznak - ez még a spontán privatizáció alatt történt.
Ezek után gyáraink, a legkorszerűbbek is csak félkapacitással dolgoznak, s mint említettem, az export egyharmadával esett vissza. Egyharmad tulajdonrész, egyharmad exportvisszaesés, mit tagadjam: lenyűgöző egyenleg.
Tisztelt államtitkár úr! De sokkal inkább tisztelt miniszter úr! Mikor fog ön végre szembenézni a tényekkel? Hajlandó-e a Kormány a valóságos privatizációs állapotokat nyilvánosságra hozni?
Hajlandó-e a Kormány arra, hogy a Ferruzzi-érdekeltség csődje miatt elkótyavetyélt javainkat visszaszerezze? És ezzel legalább megpróbálja bizonyítani, hogy nemcsak szavakban védi a nemzeti ipart s képviseli a nemzeti érdekeket, hanem valóságosan is. Várjuk válaszukat. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir