KŐRÖSI IMRE, DR. (független)

Full text search

KŐRÖSI IMRE, DR. (független)
KŐRÖSI IMRE, DR. (független) Kíváncsian hallgattam államtitkár urat, komolyan mondom, bár lényegesen rövidebb lehetett volna a válasz, ha nem bővíti ki a kört olyan érdekcsoportokra, amit nem kérdeztem meg. De abban viszont igazat adok önnek, hogy a végén ön is úgy fejezte be, hogy nagyon kíváncsi, egyáltalán milyen új adatok vannak. Most én csak tényeket mondok. Végeredményben, amiket ön elmondott - hogy mondjam - nagyon nagy féligazságok, de amikor féligazságokat mondunk, lehet, hogy azoknak a gazdasági életben abszolút más értelmük van.
Jelenleg az a tény, hogy a Ferruzzi érdekcsoport hosszú távú stratégiája az, hogy megszerzett egy piacot és ezáltal megszerezte a következő nagy piacot Kelet-Európa felé. Tehát gyakorlatilag a növényolajiparunk és cukoriparunk felszámolása elkezdődött. Erre tényként hadd mondjam, hogy már július 1-jén bezárta a gyárat Kőbányán a Ferruzzi érdekeltség. Én csak erről beszélek. Amikor mondja, hogy mennyire emelkedett a cukor ára - 100%-kal -, egyetlenegyet kifelejt, azt, hogy a répa felvásárlási ára nem emelkedett. Tehát ezt vagy így lehetne játszani, vagy mindkettőt.
Ez itt nem spontán privatizáció volt, hanem egy tudatos privatizáció, ahol viszont sajnálatos módon a vagyonpolitikai irányelveket figyelembe sem vették. Az igaz, hogy a Ferruzzi csoport ígért 2 milliárd 600 millió forintot. De hozzátartozik az egészhez, hogy csak 600 millió forint befizetésének van nyoma, a többinek erősen kétes a sorsa.
Az viszont tény, hogy 1991-ben 1 milliárd forint veszteséget halmozott fel fél év alatt, majd '92-ben 1,8 milliárd forint veszteséget. És ezek után, ha még a cégbírósági adatokat nézzük, ismételten óriási és megdöbbentő tények vannak. Jelenleg a privatizált és tőkeemeléses gyáraknál kisebb a forgóeszköz, mint amennyi a nem privatizált magyar gyárakban és a rövid lejáratú hitelállománya szintén magasabb, mint a magyar gyáraknak. Ez mutatja, hogy itt nem tőkeinjekció volt - nagyon egyszerű közgazdasági számítás -, hanem tőkekivonás.
A 800 millió garanciáról pedig azt mondom, hogy nyilvánvalóan ha érdekeltté teszem a vállalatot, hogy veszteséges legyen, akkor az le is gombolja, meg is teszi és a 800 millió forintot sajnálatos módon ki is fogja fizetni a magyar állam rendkívül rossz szerződési feltételek mellett.
Hogy milyen dolgok vannak: nagyon sokszor megvádoltak, hogy 100 forintra mondtam a kenyeret. Kérem tisztelettel, a szolnoki cukorgyár igazgatója már mondja, hogy 100 forint lesz a fogyasztói ára, vagy megszűnik a magyar cukoripar - ez viszont tény. Mit is tettek ebben az időben? Leállították a gyárat, majd újraindították. Szolnokra irányvonatokon jön be folyékony, oldott állapotban a cukor. Ha megnézzük a külkereskedelmi és belkereskedelmi statisztikánkat, megdöbbentő, hogy az élelmiszerimportunk a privatizáció után sajnálatos módon mennyire növekszik. Az NGKM statisztikáit nagyon jó lenne megnézni mindannyiunknak. Gondolom, az ÁVÜ mindjárt átértékelné az eddig elmondottakat. Az a legmegdöbbentőbb, hogy az állítólagos rossz tulajdoni szerkezetben működő tőkeszegény magyar gyárak - amelyek öten vannak még, de már kínáljuk esetleg másnak is, isten óvjon tőle bennünket - azok nyereségesek és minden privatizált gyár csodálatos módon veszteséges. Ezt hívják egyébként tőkekivonásnak. Miután a Ferruzzi birodalom odahaza megbukott, előremenekül és a mi tőkénket szeretné elvonni.
Sajnos, ezek tények és a behozott pénz jelentős része bankba vándorol, mert ha tőkeinjekció lenne, akkor rövid távú forgóeszköz-hitelre nem volna szüksége.
Egyébként nagyon érdekes, hogy ezeket a tényeket az olasz sajtóból rendkívül jól nyomon követhetjük, nálunk ezek nem történnek meg. Azt szeretném és arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a választ ne fogadják el. Nemcsak azért, mert államtitkár úr is kíváncsi volt ezekre a tényekre. Valóban elkezdődött a Ferruzzi érdekcsoport által birtokolt vagyonrésznek, az egész növényolajiparnak a privatizáció utáni felszámolása. Ha a cukoriparnál ugyanez történik, nagyon nagy baj következik. (Az elnök csenget.)
Bármennyire is bárki unja, hadd mondjam azt: a legnagyobb veszély ezekben a privatizációkban nemcsak az, hogy nem fizetik ki a vételárat, mert a szerződést egyszerűen nem … (Az elnök csenget.) Bocsánatot kérek! Megpróbálom nagyon gyorsan befejezni. … hanem az, hogy 25%-ot vásárol a részvényekből és a teljes irányítási jogot a többségi tulajdonos eladja. Uraim, semmilyen hatása nincs a magyar tulajdonnak a kisebbségi részvényesre. Hát nincs nekünk menedzserünk? Ezen az alapon aprópénzért eladni ezeket a csodálatos stratégiai cikkeket egyszerűen felelőtlenség.
Nagyon kérem képviselőtársaimat … én csak tényeket soroltam föl. Megéri, hogy a nagy monstrumok privatizációja előtt ezeket a tényeket vizsgáljuk át, nehogy nagyon nagyot hibázzunk. Köszönöm szépen figyelmüket! (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir