SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Messzemenően megértem képviselőtársaim szándékát, hiszen magam is úgy ítélem meg, hogy a mezőgazdaságban végbemenő tulajdonváltást, az egyéni vállalkozások beindítását a közlekedésszabályozás sajátos eszközeivel is elő kell segíteni. Azt azonban előre kell bocsátanom, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben semmiféle engedmény nem adható, és lehetnek természetesen mérlegelendő megoldások is.
Miben nem adhatunk engedélyt? Amint itt e Házban már többször is elmondottam, közlekedésbiztonságot érintő ügyekben, tekintettel az európai összehasonlításban is utolsó előtti helyezésünkre, nem lehetünk elnézőek, és a követelményeket nem szállíthatjuk le. Ezért tehát az interpellációban említett MTZ-80 típusú vontatók esetében közlekedésbiztonsági okokból nem tudunk eltekinteni attól, hogy ne követeljük meg a vezetői engedélyt, és a közlekedés biztonságával közvetlen kapcsolatban álló szerkezeti elemek - fékberendezés, kormánymű, világító- és fényjelző berendezés - műszaki állapotának rendszeres ellenőrzését.
Ezek a járművek ugyanis 30-35 km/óra sebesség elérésére s a közúton két darab pótkocsi vontatására alkalmasak, és nemcsak mezőgazdasági munkaműveleteket látnak el, hanem mezőgazdasági szállítási tevékenységet is végeznek. Ennyiben részt vesznek a közúti forgalomban.
Nem engedhetjük meg, hogy esetleg lazább előírások miatt veszélyt jelentsenek a forgalom többi résztvevője számára.
Azt is el kell mondanom, hogy e tekintetben a hazai előírások nem szigorúbbak az európai normáknál.
Mindezeket figyelembe véve mit tudunk mérlegelni, és hol látunk lehetőséget a kedvezményezésre? Először is ez év január 1-jétől könnyítettük a mezőgazdasági vontató vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzésének módját. Lehetővé tettük például, hogy lassú járműre vezetői engedéllyel és vezetési gyakorlattal rendelkezők a megszerzett gyakorlat figyelembevételével egyszerűsített eljárással, tanfolyam elvégzése nélkül juthassanak mezőgazdasági vontatóra érvényes vezetői engedélyhez.
Másodszor: a mezőgazdasági vontató műszaki vizsgálatánál a közlekedési hatóságok a megfelelő műszaki állapot érdekében végzett javítások körülményeit nem vizsgálják. Ebből eredően a képviselő urak által említett házilagos javításokra lehetőséget adunk. Ugyanakkor a nem szakszerű és nem megfelelő műszaki állapotú alkatrészek felhasználásával végzett házilagos javításokat a közlekedési hatóság nem fogadhatja el.
Harmadszor: a magánkézbe kerülő mezőgazdasági vontatók gépkihasználása csökkent, így lehetőséget látunk arra, hogy az időszakos vizsgálatok gyakoriságát csökkentsük. Az ezt szabályozó rendelet korszerűsítése a közeli jövőben szándékaink között szerepel. Ennek keretében megvizsgáljuk, hogy a mezőgazdasági vontatók időszakos vizsgálati gyakoriságát egy évről kettő évre emeljük föl.
Negyedszer: az üzemeltető helyzetét kívánjuk segíteni azzal, hogy a mezőgazdasági vontatók időszakos megvizsgálása a mezőgazdasági munkák csúcsidőszakán kívülre essék. Ebben az esetben az esedékes vizsgálatokat az őszi, illetve tavaszi géprevíziók idejére toljuk át. Ennek érdekében a forgalmi engedélyt vizsgálat nélkül két hónappal meghosszabbítjuk.
Ötödször: megteremtjük annak lehetőségét, hogy a privatizációval magánkézbe kerülő mezőgazdasági vontatók időszakos vizsgálata telephelyük közelében történjen. Ehhez azonban a helyi mezőgazdasági érdekképviseletek tevékeny közreműködése szükséges.
Hatodszor: az időszakos vizsgálatok tartalmát kifejezetten közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi jellegű vizsgálatokra tervezzük szűkíteni. Ezzel csökkenhet a mezőgazdasági vontatók fenntartására fordítandó pénzösszeg azon része, amely nincs közvetlenül összefüggésben a közlekedés biztonságával.
Végül képviselő úrnak azon megjegyzésére reagálva, miszerint újsághirdetések tanúskodnak arról, hogy az MTZ-80-as traktorokat más megyékben lassú járműként üzemeltetik, el kell mondanom, hogy az eredeti állapotban lévő MTZ-80-as traktorokat kizárólag mezőgazdasági vontatóként helyeztek és helyeznek ma is fogalomba. Amennyiben ilyen jármű mégis lassú járműként üzemel, annak az az oka, hogy azt egy korábban legalizált és műszakilag korlátozott állapothoz képest visszaalakították.
(15.30)
Kérem képviselő urakat, méltányolják azt a törekvést, ahogy segíteni próbálunk az egyéni gazdálkodók gépjárműveinek üzemben tartásában, és fogadják el a választ a kérdéseikre. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir