FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)
FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a magyar gazdaságból egy példát hozzak annak ismertetésére, hogy milyen visszás rendszer történik a kvótás termékek behozatalának engedélyezése körül.
Akármelyik terméket említhetném, amely engedélyköteles a behozatal szempontjából, de most a legutoljára bevezetett vagy az utóbbi időben bevezetett cementbehozatali kvótával kapcsolatban hadd említsem meg azt, hogyha egy vállalkozás - akár egy importáló cég, akár egy cementfelhasználó cég - be kíván hozni bizonyos mennyiségű árut - cementet -, akkor az engedélykérelem beadásakor az igényelt mennyiség értékének 1%-át illetékként be kell fizetnie az NGKM pénztárába vagy számlájára. (Dr. Szabó Iván: Kevés!)
Ez adott esetben érthető is, hiszen foglalkoznak az üggyel, és még a kvóta, illetve a behozatali korlátozás is bizonyos esetben tudomásul vehető és elfogadható. Azonban általában, miután van, amiből hiány van, tehát behozatali korlátozás van, így sokkal több igénylő jelentkezik a behozatalra, mint amennyi engedélyt valójában kiadnak.
Ez azt eredményezi, hogy sok esetben csak az igényelt mennyiség egytizedére adnak behozatali engedélyt, ez azt jelenti, hogy a befizetett 1%-os illeték véleményem szerint ilyen esetben nem kellene, hogy ott maradjon a minisztériumnál, hanem csak annak töredéke, az egytized része.
Ezzel szemben a gyakorlat az, hogy nem jár vissza a befizetett illeték, és ez feleslegesen az állami költségvetés kasszájába csordogál.
Ugyanakkor, ha az előbbi példát említem, akkor ez egy 10%-os termékár-növekményt eredményez, nem is beszélve a hozzá csapódó áfa-teherről, mivel a vállalkozó hozzá fogja tenni, illetve írni a költségeihez az 1%-os illetéket, ami ebben az esetben egységnyi termékre már 10%-os lesz.
(14.50)
Véleményem szerint tehát ez egyrészt sérti a vállalkozók érdekét, rajtuk keresztül sérti a felhasználók érdekét - azaz mindannyiunk érdekét: a vásárlók érdekét is.
Kérdezem tehát miniszter urat: tervezik-e kezdeményezni ennek az állampolgári igazságérzetet is sértő, valamint áremelkedést okozó rendszernek a megváltoztatását. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir