DRAGON PÁL, a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

DRAGON PÁL, a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának vezérszónoka:
DRAGON PÁL, a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság 1993. évi pótköltségvetéséről a 10 731-es számon benyújtott törvényjavaslat megtárgyalása és elfogadása igen nagy terheket ró az amúgy is túlterhelt Országgyűlésre. De tudjuk, hogy az államháztartási törvény értelmében a Kormány pótköltségvetési törvényjavaslatot köteles az Országgyűlés elé terjeszteni, ha év közben a körülmények olyan módon változnak meg, hogy ezek a központi költségvetés teljesítését jelentősen veszélyeztetik.
Az 1993. évi költségvetési folyamatok hasonlatosak az előző évihez. A költségvetési hiány várható többlete lényegében a tervezett bevételek elmaradásából származik. Ezeknek a bevételeknek alapvetően két területről való elmaradása okozza a legnagyobb problémát.
Az első terület a költségvetés 17-es, azaz a Pénzügyminisztérium című fejezetében a pénzintézetek társasági adójának, valamint osztalékuknak a túlbecsülése, amelynek a realitásokhoz való igazítása az előbbinél 17, az utóbbinál 2 milliárd foritnyi módosítást jelent.
A bevételek elmaradásának második nagy volumenű területe a belföldi államadósság című fejezetben jelenik meg, ahol a pótköltségvetés az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság által fizetendő osztalék 9 milliárd forint, a privatizációs bevételek költségvetését megillető hányadát illetően 17 milliárd forint bevételkiesést regisztrálja.
Ezek a bevételkiesések alapvetően a gazdaság jelenlegi valós állapotát tükrözik, mind a privatizáció területén, ahol a privatizációs bevételek elmaradása, illetve túlbecsülése következett be, mind pedig a pénzintézetek társasági adója és osztaléka tekintetében, ahol a kötelező tartalékképzés, valamint a várható eredmény teljesülésének bizonytalansága miatt az eredeti költségvetés nem volt megalapozott.
Ezzel szemben találunk a pótköltségvetésben két jelentős bevételi növekményt is. Az egyik: a kamatadó 10 milliárd forintról 18,8 milliárd forintra való növekedése, a másik pedig az általános forgalmi adó kulcsok emelése, valamint a szigorúbban kontrollált fogyasztási adó behajtása révén hat-hat, összesen 12 milliárd forintnyi összeg. Ez utóbbi ellentételezésként megjelenő 3 milliárd forintnyi összeg nagyságrendjének megalapozottsága ugyan megkérdőjelezhető. Becslésünk szerint ugyanis a lakossági terhek tömegének emelkedése elérheti a 3,5 - 4 milliárd forintot is.
Ugyancsak fenntartással kell fogadnunk az említett áfa- és fogyasztásiadó-bevételi növekményt is, mivel egyáltalában nem prognosztizálható teljes biztonsággal az, hogy a fogyasztás a becslés alapjául szolgáló szinten marad-e.
Tisztelt Ház! Azzal, hogy a pótköltségvetés adóterheket növel, egy időben a fogyasztási árindexet is emeli, ami együtt jár az infláció növekedésével. A lakosság megtakarítási hajlandósága várhatóan nem fog növekedni. Azaz a költségvetési hiánynövekmény finanszírozására kibocsátandó 30 milliárd forint értékű államkötvények fő vásárlói ismét a pénzintézetek lesznek. Ők pedig - tekintve a kötvények fogyasztói árindexhez képest alacsony kamatlábait - értelemszerű reakcióként magasan fogják tartani a piaci hitelkamatokat. Ez a lépésük pedig megnehezíti a gazdasági növekedés megvalósulásának esélyeit, a belföldi piac szűkülését eredményezi és ez valószínű nem egyezik az előterjesztők eredeti elképzelésével sem.
Most pedig nézzük a kiadási oldalt. Ezekben elsődlegesen az figyelhető meg, hogy bevételkiesések ellenére jelentős kiadási többletet kívánnak realizálni elsősorban a költségvetési szervek és intézmények területén. Jelentősen emelkednek olyan intézmények kiadásai, mint a televíziók vagy a különféle alapítványok, amelyeknek létjogosultsága a költségvetés jelenlegi helyzetét tekintve nem indokolt.
Ezen túlmenően találunk olyan tervezett beruházásokat, amelyek finanszírozása véleményünk szerint egyelőre nem időszerű. Hadd említsek két példát. Az Alkotmánybíróság székházfelújítása, a Legfelsőbb Bíróság épületfelújítása, vagy az úgynevezett budavári tanulmány. A Kincstári Vagyonkezelő Szervezet ingatlanának felújítását sem tartjuk szükségszerűnek.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Eddig a túlbecsült bevételeket, illetve a túlteljesítésre tervezett kiadásokat vizsgáltuk. Ezen túlmenően is találunk egy-két olyan tételt, amit módosításra javasolunk. Ilyen például a kárpótlással összefüggő és részaránytulajdon kimérésére, földhivatali feladatokra előirányzott összeg, amit a gyakorlati tapasztalatok alapján kevésnek ítéltünk meg. Ugyanakkor találunk olyan kiadási előirányzatokat is, aminek teljesülése gyakorlatilag kizárt. Ilyen például az Alkotmánybíróság döntése nyomán nem megvalósítható vagyonnyilatkozatok ügye. A beadásra és feldolgozásra előirányzott 700 millió forintból 150 millió forint már kifizetésre került, ám a megmaradó 550 millió forint felhasználása semmiképpen nem indokolt.
Ugyancsak kérdőjelesnek ítéljük meg a honvédelmi törvény végrehajtásával összefüggő feladatok ellátására előterjesztett 700 millió forint kiadást is, tekintve, hogy nincs új honvédelmi törvény, s legalábbis kétséges, hogy ebben az évben sor kerül-e az elfogadására.
Szeretném eloszlatni a kételyeket, nem a pótköltségvetés elfogadásának szükségszerűségét vitatjuk. Csupán arról van szó, hogy a lehetőségekhez mérten a realitásokhoz szeretnénk igazítani az előirányzatokat, hogy ne kelljen még egyszer a költségvetési törvényhez nyúlnunk ebben az évben.
(18.00)
További törekvésünk, hogy a pótköltségvetés egyensúlyának megőrzése mellett a rendkívül nehéz helyzetben lévő agrárgazdasági szférába csoportosítsunk át költségvetési tételeket, részben a kiadási oldalon érvényesíthető költségcsökkentések terhére. Konkrét elképzeléseinket a bevételi és a kiadási tételeket érintő változtatásokról módosító indítványokban terjesztjük elő.
Tisztelt elnök úr! Tiszelt képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmet, és köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir