MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tiszetelt Ház! Ennek a Kormánynak nincs szerencséje. (Derültség.) Ám sokak szerint a szerencse sem teljesen vak; arra mosolyog, aki előtte mindent meg is tesz azért, hogy a szerencse ne érdemtelenül és felkészületlenül érje.
Az Antall-kormány mulasztásai nem mentek elébe a szerencsének, s már rég elmúltak azok az idők - ha egyáltalán valamikor is léteztek -, amikor rendelésre vagy parancsra a gazdaság hűen engedelmeskedett az államot irányító erőknek. A benyújtott pótköltségvetést tanulmányozva egyrészről meg kell állapítanunk, hogy a törvényjavaslat mellékletében található táblázat szerint is a folyamatok sokkal rosszabbul alakulnak, mint ahogy azt 1992 őszén tervezték. Szinte minden lényeges paraméter máshogy alakult; nem ritkán az előjelekben is tévedett a Kormány, mint ahogy azt a költségvetés tervezéskor remélték.
Ennek ellenére vajon mit találunk a pótköltségvetésben? Bevételi oldalon két olyan tétel korrigálását, ami jórészt független az ez évi jövedelmi viszonyoktól. Ilyen tétel az, hogy a remélt privatizációs bevételek mintegy 19 milliárd forinttal maradnak el a felelőtlenül tervezettől; másrészt a pénzintézetek tervezett befizetései ugyanilyen összeggel múlják alul a kormányzati várakozást. Ez a két szám valószínűleg akkor is a pótköltségvetés szerint alakult volna, ha a gazdaság a Kormány által tervezett módon, azaz 0-3% között növekedett volna. A főbb makrogazdasági mutatók azonban teljesen mást mutatnak, mint amire a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok költségvetése épült. Itt szeretnék arra utalni, hogy ennek bizony komoly konzekvenciái lesznek a társadalombiztosítási alapok költségvetésében is, a vártnál nagyobb hiány várható, és mindezt megfejeli még a várhatóan közel 10 milliárddal megnövekedett gyógyszerkiadás is - így a 40 milliárdra tervezett hiány könnyen lehet, hogy a duplájára fog nőni ebben az évben. A hiány finanszírozása ugyanakkor korántsem biztosított.
Én az előbb említett főbb makrogazdasági mutatók közül most kettőt ragadnék ki: az inflációt és a munkanélküliséget. Az inflációt - az alacsonyabb áfa-kulcsok miatt még lefelé korrigálva - 14-17% között állapította meg a Kormány. Ehhez képest a jelenlegi ismeretei szerint - mármint a beterjesztett kormányzati anyag szerint is - a fogyasztási árindex mintegy 20-22%-kal fogja meghaladni a tavalyit. Ez az 5-6%-os eltérés rendkívül erősen hat a jövedelmi viszonyokra és különsképpen az adókra. Jelesül a fogyasztáshoz kötött adókra, az általános forgalmi adóra és a fogyasztási adóra, valamint a személyi jövedelemadóra is. A fogyasztási adóban történik ugyan változás: 170-ről 176 milliárdra nő a tervezett bevétel. Ám ezen bevétel nem az infláció következménye, hanem a jövedéki törvény és a HTO-szabályozás eredménye. Az áfá-nál feltüntetett változás - szintén 6 milliárd - pedig az év közben megtörténő áfa-emelésből származó többlet. Itt, ezen a ponton kell megállapítanunk, hogy a negyedik negyedévben remélt áfa-módosításnak alapvetően politikai indokai vannak. Az első indoka az, hogy minél korábban célszerű a választásokat megelőzően ezen népszerűtlen intézkedést megtenni; a második pedig, hogy a kompenzáció, mivel egyszeri kiegészítésre vonatkozik, így még egy negyedéves kompenzációt jelent, nem pedig a jövő évben egy egész éves kompenzációt; s a jövő évben pedig egész évben hatni fog egy megemelt áfa-kulcs, kompenzáció nélkül. Ezennel jegyzem meg, hogy egyébként is nonszensz egy olyan áfa-bevétel rögzítése, amelynél az azt lehetővé tevő törvényt még nem fogadta el a Parlament.
A harmadik általam kiválasztott tételnél, a személyi jövedelemadónál ugyancsak nem változik semmi. Ugye, érdekes? Vagy a tavalyi beterjesztés épült homokra, és a valós folyamatok kompenzálják a szükséges mértékig a befolyó adókat, vagy pedig a pótköltségvetés összeállítása nem tükrözi a most prognosztizált történéseket.
Az infláció másik oldala az, hogy a kiadási részben az intézmények gazdálkodásában - és különösen a szociális folyamatokban - a fogyasztói árindex nem várt növekedéstöbblete növelné a kiadásokat. Ám itt nem történik semmi - kivéve két, a kormányzat által kitüntetettnek vélt területen. Több mint 8,5 milliárddal, azaz 6%-kal nő a minisztériumok, országos szervek kiadása, és mintegy 5,5 milliárd forinttal nő a védelem és "egyéb fegyveres testület" névre hallgató rovat. Ez utóbbi tételnél a növelés annál is inkább érthetetlen, hiszen az Oroszországgal történt megállapodás értelmében még ebben az évben jelentős fegyverbehozatalra lehet számítani, amely fegyverbehozatal nem hogy a növelést, hanem éppen a csökkentést tenné indokolttá a honvédelmi tárca dologi költségvetésében. Az oktatásban, az egészségügyben, a szociálpolitikában ezzel szemben nem történik semmi.
Ha már a kiadásnövekedésnél tartunk, meg kell jegyeznünk, hogy ez már valójában egy új költségvetés. A törvényben szereplő mintegy 256 címből 96 kiadási főösszege változik, tehát a címeknek több mint egyharmada módosul.
Most a tartalék felhasználásáról, annak visszásságairól nem szólnék, Varga képviselőtársam azt már korábban megtette.
Most térjünk át egy másik fontos sarokszámra, a munkanélküliségre. Tudjuk, hogy a tavalyi évi központi költségvetés kiadási oldalát jórészt a felelőtlenül önjáróvá tervezett szolidaritási alap borította fel több mint 20 milliárd nem tervezett kiadással. Ez évben fordítottnak tűnik a helyzet. A regisztrált munkanélküliek száma - és ne keverjük ezt össze a ténylegesen munka nélkül lévőkkel, akik ez évben várhatóan az ellátó rendszerből kieső 200-220 000 fő miatt már lényegesen többen vannak - kedvezőbben alakult, mint a múlt évi prognózisok alapján becsült érték. Ez az én számításaim szerint legalább 5 milliárd, de lehet, hogy még ennél is több kiadáselmaradással jár. Ez egyúttal azt is jelenti - feltéve, hogy erről a Pénzügyminisztériumban is tudnak, amit nem merek nem feltételezni -, hogy ennyivel kozmetikázzák a reálisan várható hiány összegét.
Az a véleményem, tisztelt képviselőtársaim, hogy valójában akkor van szükség pótköltségvetésre, ha a folyamatok nem a terv szerint alakulnak. Ez a helyzet most fennáll. Ugyanakkor elfogadhatatlan számomra, hogy most, 1993. június közepén ne a mai legjobb tudásunkkal alkossuk meg a pótköltségvetési törvényt. Márpedig ez a törvényjavaslat nem tükrözi a gazdaság folyamatait jól mutató sarokszámok várható alakulását. Nem is beszéltem most az egyéb mulasztásokról és az 1993-as költségvetés általános ingatagságáról, a hiány irreális, azaz a vártnál lényegesen alacsonyabb mértékéről, a kormányzati bürokrácia ésszerűtlen túlburjánzásáról. De hát erről már sokszor és sokat beszéltünk. Sajnos, a múltban sem hallgattak ránk, s erre most sem látok jó esélyt. Ez azonban már nem a mi lelkiismeretünket fogja terhelni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir