PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF)

Full text search

PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF)
PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr, a szót. A múltkori és a mai hozzászólások egyes elemeire szeretnék válaszolni. Tehát Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy az 1993-as pótköltségvetés rendőrségre, határőrségre, s a honvédségre vonatkozó egyes tételeiről szóljak, amiről már képviselőtársaim beszéltek.
A közvéleménykutatások, de a választópolgáraimmal történt találkozások meggyőztek arról, hogy a közbiztonság alakulása a lakosság közérzetének elsőrendű formálója. Továbbmegyek, a közbiztonság megfelelő szintje az adott ország társadalmi belső békéjének is formálója lehet. A belső béke megőrzésének igénye még határozottabban jelentkezik egy olyan országban, ahol rendszerváltozás zajlik, ahol a gazdasági, társadalmi, politikai élet minden területén viharos változások mennek végbe, ahol a tervgazdálkodás helyett kialakulóban van a piacgazdaság, ahol átmenetileg megnőtt a munkanélküliség, ahol rövid idő alatt több százezres vállalkozói réteg jött létre, amely csak jó közbiztonsági helyzetben tud működni.
Várhatóan az Országgyűlés egyetlen egy képviselője sem szeretné, ha a rendőrség által fenntartott közrend és közbiztonság romlanék. Ha ez bekövetkeznék, a képviselőtársaim velem együtt a közbiztonság tarthatatlan állapotáról szólalnának fel, s azonnali változásokat követelnének.
1992-ben a rendőrségre háruló elvárásoknak megfelelően átfogó fejlesztési program kezdődött, amellett, hogy csak szűkös működési feltételeket tudott a költségvetés biztosítani. A szűk működési keretek likviditási nehézségeket okoztak.
Az 1993. évi költségvetés keretei sem adtak lehetőséget a rendőrség gond nélküli működését biztosító kiadási előirányzat jóváhagyására.
Az egyéni választókerületek képviselői előtt bizonyára ismert az a tény, hogy a rendőrkapitányságok sok esetben kénytelenek a szállítói kifizetéseket halasztani, mert különben a rendőri munka színvonalát kényszerülnének csökkenteni.
A pótköltségvetésben egymilliárd forintos kiadási és támogatási előirányzat emelése a rendőrség kiadásainak biztosítására 850 millió forintot tartalmaz. Ezen összegből megvalósítható a speciális szakanyagok beszerzése, többek között bűnügyi, közlekedésrendészeti és nyomrögzítő anyagok, technikai eszközök és azok alkatrészei.
A rendőrkapitányságok épületeinek felújítása évek óta húzódó tétel. A pótköltségvetés 150 millió forintot tartalmaz csak a halaszthatatlanná vált munkák elvégzésére, a személyi állomány elhelyezésének és a kulturáltabb ügyfélforgalomnak a biztosítására.
Tisztelt képviselőtársaim! Újabban szókapcsolás jelent meg a retorikában a rendőrállam megteremtéséről. Nem hiszem, hogy ma Magyarországon épeszű embert ezzel lehetne riogatni, hiszen az állampolgár napi tapasztalatai a demokratikus törvényeink, alkotmányunk ennek ellentmondanak, s a rendőrség irányításába operatív módon - legjobb tudomásom szerint - a belügyminiszter nem tud beleszólni.
Tisztelt képviselőtársaim! Felteszem a kérdést, lehet-e magánhadseregnek titulálni a határokon ténykedő akciószázadokat, amelynek összlétszáma nem éri el a Budapesten tevékenykedő rendőrök létszámát. Ha a déli határainkon kérdeznénk meg az ottélőket, egyértelműen visszautasítanák a fenti vádat.
Nem szorul külön magyarázatra annak a ténynek biztonságpolitikai jelentősége, hogy az államhatárt átlépő kisebb félkatonai szervezeteket, csoportokat az akciószázadok képesek megállítani és visszaverni. Nincs szükség az adott helyzetben a minősített állapot, a minősített időszak bevezetésére, s a válság lokalizálható, nem eszkalálódik, nem terjed tovább.
Alkotmányunk biztosítékot tartalmaz, amikor a határőrség feladatát az államhatárok őrzésében, a határrend fenntartásában, s a határforgalom ellenőrzésében rögzíti. Akik az akciószázadokban továbbra is sanda szándékot látnának, azt tudom válaszolni nekik: ki mint él, úgy ítél.
A határőrségnek szánt egymilliárd forintból 280 millió forintot az akciószázadok kapják a riaszthatóságot javító eszközberendezések beszerzésére.
A professzionális határőrizetre való átállást a Kormány gyorsítani kívánja, mert ezen alapul a határőrség korszerű határrendészetté való átalakulása. De sürgeti a környező országból Magyarország felé irányuló migrációs teher, s a szankciók betartásának a biztosítása is.
Mivel a hivatásos állományra való átállás nagyobb költségigénnyel jár, mint a sorállományi létszám fenntartása, ezért került sor a határőrségnél 500 millió forint béralap és az ehhez kapcsolódó 220 millió forintos társadalombiztosítási járulék előirányzati emelésére.
Tisztelt képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy szóljak a büntetés-végrehajtásnak szánt 1 milliárd forintról.
Néhány képviselőtársam az elmúlt év folyamán abban a szerencsében részesülhetett, hogy saját maga győződhetett meg a magyarországi börtönök, fogházak belső képéről. Úgy érzem, nem a legjobb benyomásokkal távoztak.
A büntetés-végrehajtás működési költségvetésében jóváhagyott kiadási előirányzatok évek óta nem tartottak lépést a ténylegesen szükségessé váló kiadásokkal. A büntetés-végrehajtás költségvetési cím évek óta teljeskörűen felhasználja állami támogatását és saját bevételeit is.
1991-ben és 1992-ben a következő költségvetési évet terhelő kiadásokkal zárták a gazdálkodásukat. A büntetés-végrehajtási vállalatok, ahol az elítéltek foglalkoztatását kell megoldani, válságban vannnak, így a befizetéseket nem vagy igen csekély mértékben tudják teljesíteni.
A büntetés-végrehajtási intézeteknek minden időszakban biztosítani kell az elítéltek ellátását, a rendkívüli körülmények megelőzése érdekében is.
A pótköltségvetés 1 milliárd forintja megpróbálja a büntetés-végrehajtási intézetek likviditását helyreállítani, s így az elítéltek ellátását továbbra is biztosítani. Tisztelt képviselőtársaim! Végül a Hadiipari Hivatalról szeretnék párt szót szólni. Kósza hírek kaptak szárnyra, hogy a Hadiipari Hivatal felszámolásra kerül, a Hadiipari Hivatal meg fog szűnni. El kell mondanom, a Hadiipari Hivatal fennmarad, mint az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium főosztálya. A Hadiipari Hivatal a jövőben sem nélkülözhető, mert egyedül itt történik a hadiipari termelés tervezése, szervezése, irányítása, valamint az ilyen irányú kutatások fejlesztésének ösztönzése.
Tisztelt elnök úr! Tisztelt képviselőtársaim! Köszönöm figyelmüket, s kérem az elmondottakat véleményük kialakításában feltétlenül vegyék figyelembe. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir