ZSIROS GÉZA, DR. a mezőgazdasági bizottság elnöke:

Full text search

ZSIROS GÉZA, DR. a mezőgazdasági bizottság elnöke:
ZSIROS GÉZA, DR. a mezőgazdasági bizottság elnöke: Elnök Úr! Képviselőtársaim! Elnézést, hogy ilyen késői időpontban kerül sor ennek a törvényjavaslatnak a megvitatására, viszont azzal kell kezdenem, hogy köszönöm az alkotmányügyi bizottság és a gazdasági bizottság munkáját, hogy lehetővé tette, hogy ez ma egyáltalán általános vitában megtárgyalásra kerüljön. Megemlítem továbbá természetesen - ha jól értettem az elnök úr szavait -, hogy ugyanez a vita jövő héten folytatható lesz.
Képviselőtársaim! A törvényjavaslat kapcsán, még mielőtt a Ház elé került volna, nagyon sok irányból észrevételek hangzottak el, úgy az érintettek részéről, mint mások részéről. Megemlítem továbbá, hogy a mezőgazdasági bizottság - mielőtt a Ház elnökének a törvényjavaslatot átadtam volna - az érdek-képviseleti szervek véleményét kikérte, és azok, akik véleményt küldtek, azok véleményét egyidejűleg másolatban átküldtük Szabad György elnök úrnak is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A szövetkezeti törvényről és az átmeneti törvényről már a múlt év vége táján is módosító javaslatok készültek. Az ismert körülmények között akkor az nem került megtárgyalásra. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága által a Földművelésügyi Minisztérium szakértőivel egyeztetett törvényjavaslat került önök elé. A törvényjavaslatból néhány lényeges elemet megemlítek, azzal természetesen, hogy az általános vita során sok olyan észszerű javaslatra számítunk, ami a törvénybe beépítve jobbá, praktikusabbá teheti az egész koncepciót.
Én úgy hiszem, hogy a törvényjavaslat tárgyalásakor bármennyire is igyekszünk ésszerű és jó megoldást találni, a legfontosabb dolog természetesen ezen túlmenően az lenne, hogy a szövetkezeti mozgalom, ezen belül a mezőgazdasági szövetkezetek olyan hitelkonszolidációja történjen meg ezzel az eljárással egyidejűleg, hogy nyereségessé, jövedelmezővé legyen tehető az ágazat, és mindazoknak, akiknek vagyona van a szövetkezetekben, olyan osztalékhoz jussanak, hogy számukra ott a tőke működőképes legyen és gyarapodáshoz is jusson.
Az egyik ilyen téma, és minden sorrendiség nélkül említem meg, hogy a korábbi szövetkezeti törvényben, illetve a most érvényben lévő szövetkezeti törvényben a kívülálló üzletrész-tulajdonosokat meg sem kellett hívni a közgyűlésre. Ebben a javaslatban az szerepel, hogy meg kell őket hívni, ahol tanácskozási, javaslattételi és szavazati jogukkal is élhessenek.
A másik lényeges dolog, hogy úgy döntöttünk, hogy fel nem osztható szolidarítási alapot kell a szövetkezeteknek életre hívni. Az új javaslatban, amit benyújtottunk, ez úgy szerepel, hogy ezt a kötelezettséget a javaslat meg kívánja szüntetni.
A harmadik és szintén lényeges dolog, hogy a kiosztható eredmény felosztásáról - már ha van ilyen a szövetkezetben - a személyes közreműködés helyett az üzletrész mértéke utáni részesedést helyezi előtérbe a javaslatunk, azzal, hogy a személyes közreműködés díjazása, tehát a munkajövedelem elismerése nem tartozik a tervezet szerint a tőkeosztalék témakörébe.
A negyedik lényeges - és egyik legtöbbet vitatott - része a javaslatnak, hogy átmeneti intézményként lehetővé teszi a javaslat a csoportos leválást. Ennek lényege az, hogy a szövetkezet vagy gazdasági társaság alapítása céljából alanyi jogon egyszeri vagyonkivitelt tesz lehetővé, s a csoportosan leválók nem lesznek részjogutódai az eredeti anyaszövetkezetnek. Ezen egyszeri alkalom azoknak a tagoknak és a tagokhoz társuló kívülálló üzletrész-tulajdonosoknak adna lehetőséget, akik minimum 10 millió forint értékű vagyonnal vagy az összvagyon 10%-ával kívánnak leválni, s a kivitt vagyont legalább három évig vállalkozásban tartják. Az arányos részt természetben kellene kiadni, a csoportos leválás szándékát határidőhöz kötve kellene bejelenteni, és természetesen ehhez a hitelezői hozzájárulást is meg kell szerezni.
A törvényjavaslat néhány lényeges pontját megemlítettem. Remélem, hogy képviselőtársaim az általam elmondottakhoz, illetve a törvényjavaslatban szereplő más témakörökhöz is olyan érdemi hozzászólást tesznek, ami javítja a törvényjavaslatot. Ezzel a tagok és a kívülálló üzletrész-tulajdonosok olyan működőképes vagyont vinnének ki, hogy a visszamaradóknak a vagyona is működőképessé válna továbbra is, és így egy olyan szövetkezés, olyan társulás és csoportosulás alakulna ki menet közben, hogy a gazdasági működőképesség folyamatosan megmaradhatna. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir