FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Akik az elmúlt hetekben figyelemmel kísérték a gazdasági és a társadalompolitikai sajtót, azok arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdasági szakemberek többsége elfogadja, vagy legalábbis nem utasítja el mereven az általános forgalmiadó-kulcsok tervezett mértékű megemelését, míg a társadalomtudományok művelői nem fogadják el a törvénytervezetet, vagy legalábbis ellenzik az adóemeléssel összefüggő lakossági kompenzációs tervezetet.
A közgazdászok szinte egyöntetű véleménye szerint az alapirányzat helyeselhető, az adórendszer súlypontját közelebb kell elhelyezni a forgalmi adók, fogyasztási adók, jövedékek szférájához. Ezzel kettős célt teljesítünk. Egyrészt belebotlanak a fogyasztást terhelő adók hálójába azok, akik a jövedelemelosztás terén hiányosan tettek eleget kötelezettségeiknek, másrészt a fogyasztás megadóztatása kedvezőbb helyzetbe hozza a takarékos életvitelű családokat, így a növekvő megtakarításokból fedezett beruházások és a gazdálkodóknak nyújtott hitelek révén is csökkenthető a mai igen magas arányú munkanélküliség.
Szűken értelmezett gazdasági szempontból tehát nem helyteleníthető a tervezett adókulcsnövelés, a tágabban értelmezett közgazdászszemléletnek azonban kritikusan kell viszonyulnia elsősorban a kompenzáció kérdéséhez, figyelembe kellene vennie a társadalomtudomány térfeléről érkező intelmeket. Korunk nagy közgazdászai ugyanis nem fokozhatók le pusztán pénzügyi vagy számviteli szakemberekké. Ma már a közgazdaság-tudománynak elismerten integráns része a tömeglélektan, nélkülözhetetlen eleme az eladhatóság. Mit sem érnek a legzseniálisabb gazdasági ötletek, ha nem fordítanak gondot a megnyerésre. Felesleges a termelés növelése bármely nagyvállalatnál, ha nincs szervezett piackutatás, ha a marketingrészleg elhanyagolja a reklámot, a propagandát, azaz a vevők megnyerését. Fontos minden nagyvállalat számára a sajtóban, a tömegkommunikációban való állandó és kedvező megjelenés, a public relations. Nem megvetendő tőketényező a cég bevezetett hírneve, imázsa, a goodwill.
Nem hanyagolhatják el a pénzintézetek sem a betétesek bizalmát, hiszen a legapróbb felelőtlen üzlet nyilvánosságra kerülése alááshatja a bankok, brókercégek iránti hitelt. Egy vaklárma, álhír alapján létrejövő betétes roham alapjaiban ingathat meg nagybankokat is.
A gazdasági célok és a társadalompolitika szétválaszthatatlanságáról is szó esett ezen a héten a Magyar Igazság nemzetpolitikai munkacsoport ülésén. Arról, hogy mennyire rossz a pótköltségvetés híre, közgazdász szaknyelven szólva nincs goodwillje, mert kidolgozói nem fordítottak figyelmet a marketingre, a public relationsre. Rosszabb a helyzet, mint 5-10 évvel ezelőtt, amikor a lakossági szemrehányások közvetlenül érintették az egyetlen állampártot és a végrehajtó hatalmat, azaz a minisztériumok nagyobb figyelmet fordítottak egy-egy intézkedés következményeinek a felmérésére, a jövedelemelosztás, a társadalompolitika terén gondoskodtak az intézkedések társadalmi eladhatóságáról. Mára látványosan lecsökkent a végrehajtó hatalom e téren tanúsított ügybuzgalma, hiszen nem ő a lakossági indulatok hullámtörője, hanem az országgyűlési képviselő. Nekünk, képviselőknek alapvető érdekünk tehát, hogy szűk látókörű, szakbarbár pénzügyi intézkedéseket széles látókörű, a társadalmi eladhatóságot is figyelembe vevő közgazdász-intézkedésekké dolgozzunk át.
Néhány súlyos hiányosságot megemlítek a kompenzációs tervezetből. Az A-variáció elsősorban az alacsony kersetűeket kompenzálná. Eszerint a 10000 forint alatti keresetek havi 300 forinttal, a 10-15000 közöttiek havi 200 forinttal részesülnének kompenzációban. Ha megnéz bárki önök közül egy olyan jövedelemelosztási mátrixot, ahol a jövedelmek a függőleges tengelyen, a keresetek a vízszintes tengelyen vannak számszerűsítve, akkor észrevehetik, hogy a legalacsonyabb keresetűek egyharmada az átlag-jövedelemszint felett él. Például mert gazdag a házastárs, magas keresetű vagy még pályakezdő a fiatal kiskeresetű, és még nincs gyermeke. A magas keresetűek egyhatoda viszont a legszegényebb 1 millió ember között él, szaknyelven szólva a legalsó jövedelmi decilisben, mert esetleg három, négy vagy több gyermek eltartásáról kell gondoskodniuk. Nincs tehát semmilyen olyan összefüggés a keresetnagyság és a rászorultság között, amit az A-variáció feltételez.
Mind a négy kompenzációs javaslat csak egyszeri segélyt nyújtana a legrászorultabbaknak, a gyermekes családoknak, holott mindannyiunk előtt, a lakosság előtt is nyilvánvaló, az árszint tartósan megnövekszik, tehát tartós jellegű kompenzációról kellene gondoskodni. Például a családi pótlék megnöveléséről vagy az adóalap-kedvezmény bevezetéséről, ahogy erről már előttem Fodor András Attila szólt.
Szólok még egy tényezőről, amit Békesi László említett, ez az intézmények kérdése. Itt állunk a közoktatási törvény, szakképzési törvény, felsőoktatási törvény megszavazása előtt, és meg fogjuk szavazni a tandíj-kötelezettséget. Ha ezeket az intézményeket pénzzavarba hajszoljuk, például a 10%-kal megnövekedett energiaköltségek miatt, akkor óhatatlanul olyan tandíjakat fognak bevezetni, amelyeknek a levonhatóságáról az idei személyi jövedelemadó-törvény nem gondoskodott. Tehát ezt is meg kellene oldanunk.
Most csak néhány olyan dolgot említettem, ami egy szemléletben helyes és jó gazdasági törvény eladhatóságát segítené elő. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(20.50)
Az ülésnap bezárása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir